
European Region of Gastronomy 2020-2021
Koe puhdas luonto ja lähiruoka lautasella – tee makumatka Savon sydämeen!
Ruokamatkailun pääkaupunki 2020-2021
Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on ensimmäisenä alueena Suomessa saanut arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlittiin vuosina 2020-2021.
Kahdelle vuodelle jakautuvan juhlavuoden ohjelmassa esiin nousevat luonnosta saatavat raaka-aineet; marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus. European Region of Gastronomy -tunnustus painottaa vastuullisuutta, lähiruoan käyttöä, paikallista kulttuuria sekä pienten ja keskisuurten yritysten välistä yhteistyötä.
Tapahtumat ja teemaviikot
Koe makunystyröitä hivelevät, ruoan ympärille kietoutuvat tapahtumat ja teemaviikot sekä muut sisällöt, jotka sopivat erinomaisesti niin yksilö-, kuin ryhmämatkailijoille. Luvassa on esimerkiksi marjastus‐ ja sienestysretkiä, piknikkejä, tastingejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up ‐ravintoloita, tilavierailuja, ruokamatkapaketteja, ruokateemaisia näyttelyitä, ruokateatteria, taidetta ja kulttuuria, koulutuksia sekä värikkäitä ruokafestivaaleja.


Tutustu tarjontaan kartalla


Koe puhdas luonto ja lähiruoka lautasella
Kuopion alue ja koko Pohjois-Savo on kehittynyt moderniksi, monimuotoiseksi gastronomiseksi alueeksi perinteitä kunnioittaen. Lukuisat paikalliset artesaanimaiset alkutuottajat synnyttävät laadukkaita ja persoonallisia tuotteita, joita sekä ravintolamme että elintarviketoimijat jalostavat herkullisiksi makuelämyksiksi – kaikkien saataville.
Ympäröivä maaseutu tarjoaa luontaista voimavaraa niin elämäntavan kuin luontoarvojenkin osalta: luomun ja lähiruuan tuotanto on lisääntynyt alueella voimakkaasti. Vaikka matkailu ja monikulttuurisuus ovat jo vuosikymmenien ajan tuoneet uusia makuja ja värejä suomalaiseen ruokaan, muodostuu perusta aina alueellisista raaka-aineista.
Kokonaisuutta tukevat alueen kulinaariset tapahtumat ja festivaalit sekä paikallisen tuotannon arvostaminen esimerkiksi suositun REKO -toiminnan muodossa.







Maistuvia retkiä ja herkullisia hetkiä

Ruokakurssit, workshopit ja drinkkikoulut
Opi mestarikokkien saloja, baarimestareiden niksejä tai valmistamaan ruokaa luonnon antimista – villiyrteistä riistaan.

Kielenvievät retket ja kierrokset
Maistellen Kuopiota – Opastettuja ruokakierroksia, historian havinaa ja upeita käyntikohteita Euroopan maukkaimmassa maakunnassa.

Taidetta, kulttuuria ja perinteitä
Luovasti ruokaa ja elämyksiä yhdistäviä kursseja ja matkoja historiasta nykypäivään. Herkullinen aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja monipuolisia tapahtumia sekä festivaaleja.

Hemmottelua ja herkuttelua
Nautinnollisia hoitoja ja herkullisia hetkiä, metsäjoogaa, mindfullnessia ja saunaelämyksiä. Majoitu mukavasti boutiquehotelleista maaseudun rauhaan, savolaisessa kyläidyllissä tai luonnon helmassa mökillä

Ruokaelämyksiä
Sokkotreffit ruoan kanssa, virtuaalinen 3D-illallinen, elämysmenut tai laavuruokailu. Juomakulttuuri, tehdaskierrokset ja tastingit: Mainetta niittäneet panimot ja tislaamot sekä viinitilat ja niihin yhdistyvät ruokaelämykset.

Festivaalit ja tapahtumat
Herkullinen aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja monipuolisia tapahtumia.