SATOA -ruokafestivaalia juhlitaan tänä vuonna kokonainen viikko
  Marika Pulkkinen • 13.08.2020

Satoa-ruokafestivaalia juhlitaan tänä
vuonna kokonainen viikko

Perinteinen SATOA-ruokafestivaali järjestetään tänä vuonna väljemmin. Toritapahtuman sijaan ohjelma sekä lähiruokajuhla jalkautuvat ravintoloihin ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020 – 2021 kumppaniyritysten toimipisteisiin eri puolilla kaupunkia. Tänä vuonna festivaali juhlitaan koko viikon mittaisena 22.-30.8.2020 ja se tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria.

”Näin asiakkailla on mahdollista osallistua turvallisesti tapahtumaan. Torin Satoa -tunnelmaan pääsemme toivottavasti jälleen vuonna 2021. Tapahtuma haluttiin järjestää, jotta pystymme nostamaan esille upeiden ravintoloidemme tarjontaa. Samalla Euroopan ruokamaakunta -kumppanit esittelevät herkulliset lähiruokamenunsa.” kertoo tapahtuman tuottaja Taina Laitinen.

Juhlatunnelmaa turvallisesti – Seuraattehan ajankohtaisia Covid-19 ohjeistuksia ja suosituksia myös tapahtuman aikana. Muutokset tapahtumassa ovat mahdollisia.

Osallistua voi monella tapaa

Tänä vuonna SATOA -tapahtumassa voi kiertää viikon aikana useammassa ravintolassa tai nautiskella koko menun yhdessä ravintoloista. Ohjelmassa on myös Maistellen Kuopiota -ruokakiertoajelu sekä Maistellen Kuopiota -ruokakävely, joilla voi nauttia opastetusti useamman ravintolan annoksista.

Listoilta löytyvät niin lähiruokateemaisia lounaita, take away -menuja, yksittäisiä annoksia sekä kattavia menukokonaisuuksia. Lisäksi tapahtumaviikon aikana on tarjolla ruokateemaisia kursseja sekä tutustumista paikalliseen juomakulttuuriin. Kävijän kannattaa huomioida, että tällä kertaa SATOA -ruokaelämys saattaa vaatia pöytävarauksen ja ravintoloissa tulee noudattaa kunkin ravintolan käytänteitä sekä ohjeistuksia. Mukana olevat ravintolat sekä menut löytyvät listattuna tapahtuman verkkosivuilta.

Samalla SATOA -festivaaliviikko käynnistää European Region of Gastronomy -vuoden teemaviikkojen sarjan, joka jatkuu vuoden 2021 syyskuulle saakka. Näillä viikoilla ohjelmassa on ruokamatkailutuotteita, jotka eivät muuten olisi yksittäisten kävijöiden varattavissa. Ensimmäisen teemaviikon käynnistää lauantaina 22.8.2020 Matkuksen Pop Up -tapahtuma, jolloin ostoskeskuksesta löytyy alkutuottajien lähituotetori sekä pop up -ravintoloita. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa Sieniherkku-työpaja, Syötäviä sieniherkkuja -kurssi sekä paikalliset maistajaiset Koivumäen Kartanolla.

Ruokamatkailun pääkaupunki 2020-2021

Koe puhdas luonto ja lähiruoka lautasellasi.

Lue lisää
Ruokatapahtuma Kuopion keskustassa
Perinteisesti SATOA on järjestetty Kuopion ydinkeskustan alueella. Vallitsevan tilanteen vuoksi tapahtuma jalkautuu ravintoloihin ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020 – 2021 kumppaniyritysten toimipisteisiin eri puolilla kaupunkia.

Pohjoissavolaisia makujen juhlia

SATOA-tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa päästään maistelemaan pääosin paikallisista raaka-aineista ja paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä. Ensimmäinen SATOA järjestettiin elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Pian tapahtuma löysikin paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia.

Elokuun SATOA järjestetään perinteisesti Kuopion ydinkeskustassa elokuun viimeisenä viikonloppuna. SATOA goes Wild juhlitaan seuraavan kerran vuonna 2021 Kuopio Tanssii ja Soi -viikon vaihteessa, perjantaina sekä lauantaina koko keskustan alueella.

Maailman kulinaarinen napa

Kuopio sekä koko Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa ja alueellamme juhlitaan Euroopan maukkaimpia vuosia 2020-2021. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan lautaselle lähiruoka sekä puhdas luonto: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystäkin ylpeitä. Yhtenä tunnustuksen myöntämisen perusteluna oli se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin.

Mitä ERG-tunnuksen käyttö tarkoittaa?

European Region of Gastronomy -tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palvelusta, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voi hakea alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään toimintansa ympäristöllistä, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio