Kanttila 200 -vuotta näyttely Kuopiossa

Kanttila 200 -VUOTTA näyttely Kuopiossa 2.7.- 6.9.2020

  Salla Kotsalainen • 09.07.2020

Tutustu Minna Canthin kotitalon kolmiosaiseen Kanttila 200 -VUOTTA näyttelyyn

Minna Canthin ( 1844-1897 ) kotitalona tunnettu, kulttuurihistoriallisesti merkittävä Kanttila sijaitsee aivan Kuopion keskustassa Snellmaninpuiston laidalla, vain 5 minuutin kävelymatkan päässä kauppatorilta. Heinäkuun alussa avautunut Kanttila 200 -VUOTTA näyttely koostuu kolmesta eri näyttelystä ja Minnan Puoti -myymälästä. Näyttely on avoinna 2.7.- 6.9.2020 joka päivä klo 14.00-18.00.

Kanttilan rakennushistoriaa -näyttely ( Eeva Martikainen ja Hannu Puurunen ) kertoo kuvin ja sanoin Kanttilan rakennushistoriallisen selvityksen (RHS) pohjalta rakennuksen vaiheita ja sivuaa Minna Canthin elämää. Mitä tänään koulussa opit? – näyttelyssä ( Katri Suonio ) pohditaan koulun, kädentaitojen ja vapauden merkityksiä sekä tutustutaan Kanttilan muutos- ja korjaustyöremonttiin. Palasina koko Nainen -viestejä näkymättömältä vyöhykkeeltä ( Mirkka Nyrhinen ja Tiina Haring ) on kuvista ja lisätyn todellisuuden videoista koostuva mediataideteoskokonaisuus. Samassa tilassa toimii myös kuopiolaisen katutaideyhdistyksen Urbaani ry:n graffitein stailaama Minnan Puoti, joka tarjoaa uniikkia ostettavaa.

Kanttila

Kanttilan rakennuksen historia ulottuu aina 1820-luvulle, jolloin kehvolaiselle talonpoika Petter Wäänäselle myönnettiin kirjakaupanpito-oikeus ja hän perusti ensimmäisen Sisä-Suomen kirjakaupan Kanttilaan. Kanttilan tontin ensimmäinen omistaja vuonna 1780 oli kirjansitoja Skotte. Minna Canth asui Kanttilassa Minna Canth asui Kanttilassa nuoruusvuosinaan 1853 – 1863 sekä uudelleen leskeksi jäätyään vuodesta 1880 aina kuolemaansa vuoteen 1897 saakka.

Nyt avattu Kanttila 200 -VUOTTA näyttely on osa Kanttilan muutos- ja korjaustyöprosessia, jonka Minna Canthin talo ry on aloittanut loppuvuodesta 2016. Kanttilan pääsuunnittelija, arkkitehtitoimisto Arto Mattila Oy suunnittelee Kanttilan arkkitehtipiirustukset kesän 2020 aikana. Hankkeeseen haetaan yhteistyökumppaneita ja rahoitusta.

Minna Canth (1844-1897)

Tämä 200 vuotta vanha rakennus oli myös Minna Canthin koti, kokoontumispaikka ja seinät, joiden sisällä puolustettiin tasa-arvoa. Minna Canth oli seitsemän lapsen yksinhuoltaja, kauppias, kirjailija, naisasianainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän oli kirjallisuutemme uudistaja ja suomalaisen realismin uranuurtaja sekä ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Minna Canth muutti teksteillään maailmaa, julkaisi elämänsä aikana kymmenen näytelmää, seitsemän pitkää novellia, kertomuksia, lehtiartikkeleita ja puheita.

Tilattavat opastukset, työpajat ja luennot

  • Esitelmät Minna Canthista
  • Minnan Puijo -patikointiretki Puijolle
  • Minnan salonki -työpaja lapsille
  • Opastetut kierrokset Kanttilassa

Ota yhteyttä

Varaa omalle ryhmällesi.

Lue lisää

Liput Kanttila 200 -VUOTTA näyttelyyn

Kanttilan näyttelytilaan mahtuu koronarajoitukset huomioiden noin 10 henkilöä/tunti. Liput suositellaan tämän vuoksi ostettavan ennakkoon ja samalla varaamaan näyttelyyn saapumisajan osoitteessa tiketti.fi.

Lippuhinnat Tiketissä: Aikuiset 8 €, alle 12 v. ilmaiseksi, sekä 12-18v / opiskelijat / varusmiehet / eläkeläiset 5 €, sis. palvelumaksun. Lippuja on saatavuuden mukaan myynnissä myös ovella, hinnat aikuiset 6,50 €, alle 12 v. ilmaiseksi sekä 12-18v / opiskelijat / varusmiehet / eläkeläiset 3,50 €.

Näyttelyyn on mahdollista varata myös kiehtovaa tietoa ja tarinoita sisältävä yksityiskierros Kanttilan toiminnanjohtaja Anja Lapin vetämänä. Ryhmien varaukset: info@minnacanth.fi tai puhelimitse 040 538 3823. Hinta 50 € / max 10 hlöä. Yksityiskierrokset järjestetään näyttelyn normaalien aukioloaikojen ulkopuolella, klo 9 – 14 välisenä aikana.