Kuopion kaupunginteatterin syksyn 2020 ohjelmisto on julkistettu
  yllapitaja • 12.03.2020

Kuopion kaupunginteatterin syksyn 2020 ohjelmisto on julkistettu

Kuopion kaupunginteatterin syksyn 2020 ohjelmisto on julkistettu ja esitykset ovat nyt myynnissä. Vahvasti draamapainotteisen syksyn helmenä tullaan näkemään Sirpa Kähkösen kirjoihin perustuva Tankkien kesä. Näytelmä perustuu Kähkösen kolmeen romaaniin, Neidonkenkä, Hietakehto ja Tankkien kesä, ja se kertoo ystävyydestä, suurista iloista ja suurista suruista kohtalokkaina aikoina. Esitys sitoo jatkosodan ja vuoden 1968 Prahan tapahtumat eeppiseksi kertomukseksi syyllisyydestä, muistamisesta, selviytymisestä ja anteeksiannosta. Lokakuun 24. päivä ensi-iltansa saavan näytelmän ohjaa Milko Lehto ja sen pääosissa nähdään Atte Antikainen ja Lotta Vaattovaara.

Kaupunginteatterin syksy käynnistyy kuitenkin jo 3. syyskuuta Ronald Harwoodin klassisella näytelmällä Pukija. Näytelmän pääosissa nähdään Seppo Pääkkönen ja Pekka Kekäläinen. Olli-Matti Oinosen ohjaama komediaillallinen draama kertoo elämästä teatterissa, sen vetoisissa pukuhuoneissa ja näyttämöllä, jossa on annettava kaikkensa ilta toisensa perään. Sir on arvostettu, pitkän elämäntyön tehnyt näyttelijä.  Hän valmistautuu jälleen kerran esittämään Kuningas Learia, mutta fyysiset voimat alkavat jo heikentyä eikä mielikään pysy enää mukana. Mutta Norman, hänen uskollinen pukijansa tietää kuinka toimia. Tehtävä ei ole helppo, siihen tarvitaan psykiatrin, lääkärin, turvamiehen, ystävän ja tukijankin taitoja.

Vauhdikas komedia korkkaa Minna-näyttämön syksyn

Minna-näyttämön syksy avataan tänä vuonna poikkeuksellisesti hullunkurisella brittikomedialla. Syyskuun 10. päivä ensi-iltansa saava Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin Tämä on ryöstö! on teatterimaailmaa järisyttänyt teos. Ohjaaja Tommi Auvisen mukaan näytelmä on nerokkaasti rakennettu, jossa vauhti on kovaa ja toteutuksessa toimitaan sekunnin tarkkuudella. ”Esitys on tekijöilleen erittäin vaativa,” hän kertoo. ”Siinä kiipeillään katonrajassa, roikutaan ja repliikit napsahtelevat silti kohdalleen. Ja yleisö näkee tapahtumat välillä kuin ylhäältä, katosta katsottuna. Tämä on ryöstö! kertoo Kakolan vangista, joka suunnittelee mittaamattoman arvokkaan timantin ryöstöä. Hänen apurinsa sattuu olemaan vähemmän välkky ja tyttöystäväkin on viekas kuin kettu eikä huoltomieskään ole mikään huoltomies…klassisia rikoskomedian aineksia, mutta aivan uudella twistillä. ”  Yleisöä takuuvarmasti naurattavan näytelmän pääosissa nähdään Karri Lämpsä, Sari Harju, Mikko Rantaniva ja Ilkka Pentti.

Syyskuussa ensi-iltoina myös Kesäkirja ja Kultainen vasikka

Tämän vuoden syyskuussa on poikkeuksellisesti myös kaksi lisäensi-iltaa. Ensimmäinen niistä on Lahden kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä tehty Tove Janssonin ja Pirjo Lonkan Kesäkirja. Näytelmä saa ensi-iltansa Kuopiossa 10. syyskuuta. Rooleissa nähdään Eeva-Kirsti Komulainen Lahden kaupunginteatterista ja Seija Pitkänen Kuopion kaupunginteatterista. Kesäkirja kertoo Sophiasta ja isoäidistä, jotka viettävät kesää ulkosaaristossa. Kesä on täynnä aurinkoa, tuulta ja yhdessäoloa, mutta myös pelkoja, ikävystymistä ja sadepäiviä. Esitys on hienovireinen, koskettava ja vakavan hauska tarina hyvin vanhan ja hyvin nuoren henkilön elämästä kesäsaarella.

Toisena syyskuun lisäensi-iltana nähdään Maria Jotunin Kultainen vasikka Mikko Roihan ohjaamana. Näytelmä toteutetaan seitsemän teatterin yhteistyötä. Mukana ovat Kuopion kaupunginteatterin lisäksi Kouvolan teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Turun Kaupunginteatterin ja suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri. Roihan mukaan luvassa on hikeä, rakkautta ja juhlintaa. Kultainen vasikka on kuvaus rahan välttämättömyydestä, sen humusta ja häikäisystä – ihmisen koko olemuksesta maailmansodan keskellä. Näytelmän tapahtumapaikkana on sykkivä kaupunki, jossa musta pörssi on villiä ja kaikki on kaupan. Berliinissä ensimmäisen ensi-iltansa saavan näytelmän Kuopion ensi-ilta on 17. syyskuuta.

Runsaasti vierailuja

Syksyä värittävät myös runsaat vierailut. Minna-näyttämöllä nähdään suomalaisen teatteritaivaan legendoja ja Maria-näyttämön vierailut kuuluvat vahvasti stand up-genreen. Yksi Suomen suosituimmista, ellei jopa suosituin, esitys saapuu Minna-näyttämölle 5. lokakuuta. Martti Suosalon ja Mika Nuojuan tähdittämä Kiviä taskussa on suoranainen ilmiö. Se on kiertänyt loppuunmyytynä Suomea jo vuodesta 2002.

Suosio on seurannut myös Minna-näyttämön marraskuun vierasta: Seela Sellaa. Hänen ja Kari Paukkusen Ihan Seelana -esitys nähdään Kuopiossa 2. ja 3.11. Syksyn stand up -kimara rakentuu kolmen koomikon esityksistä: Iikka Kivi – Spede on kuollut (4.9.), Jukka Lindström – Välihuuto (30.9.) ja Teemu Vesterinen – Sinä, minä ja Irene (23. ja 24.10.)

Lapsille puolestaan syksy tuo elefantteja, höyryjunia ja siipirataslaivoja, kun Minna-näyttämöllä matkataan Maailman ympäri 80 päivässä. Odotettavissa on jotain todella mielenkiintoista, kun Musiikkiteatteri Kapsäkin tulkinta tuo tämän Jules Vernen klassikon tähän päivään. Phileas Fogg sekä hänen palvelijansa Passepartout vierailevat Minna-näyttämöllä 26. ja 27. lokakuuta.

Juice Leskisen hienoimpien laulujen ympärille rakennettu, yleisön rakastama ja Puntti Valtosen tähdittämä Kaksoiselämää-musikaalin esitykset jatkuvat vielä syksyllä. Myös huhtikuun alussa kantaesityksensä saavan Tanssikiellon esitykset jatkuvat loka-marraskuussa.

Tanssiteatteri Minimin syksy 2020 tulvillaan monipuolisia tanssi- ja sirkusvierailuja

Koreografi Mikko Makkosen johtaman työryhmän teos Actions x Figures nähdään Maria-näyttämöllä 7.10-24.10. Teos lähtee liikkeelle hypermaskuliinisuuden ilmiön kriittisestä tarkastelusta ja sen purkamisesta. Lisäksi Minimi järjestää Maria-näyttämöllä 2.12. ja 3.12 Kahden teoksen illan. Illan tulee avaamaan vierauden kohtaamista pohtiva Levoton maa -teos, jossa nähdään Kuopio Tanssii ja Soin ja Minimin tuoreet taiteelliset johtajat Riku Lehtopolku ja Mikko Makkonen. Illan toisena teoksena nähdään tanssitaiteilija Riia Kivimäen ja tanssiakrobaatti Saku Mäkelän teos RISA – Friction, joka on hengästyttävä kudelma tanssia ja akrobatiaa.

8.-10.12. Maria-näyttämöllä vierailee ilma-akrobaatti Salla Hakanpää sirkussoolollaan Pinta. Teoksen yhtenä tärkeimmistä elementeistä nähdään vertikaaliköysi, ja Hakanpään dialogi köyden kanssa kehittyy luontevaksi duetoksi. Sirkustaiteilija Ville Walo on ohjannut Pinnasta dramaturgisesti intensiivisen ja yllättäviä käänteitä sisältävän kokonaisuuden.

Monitaiteellinen lapsille ja nuorelle yleisölle suunnattu Piste, piste, piste on visuaalisen teatterin esitys, joka yhdistää nykysirkusta, tanssia ja kuvataidetta. Luis Sartori do Valen ja Mira Ravaldin teos on kiehtova matka muotojen ja luovuuden maailmaan, joka syntyy, kun esityshetkessä tyhjästä valkoisesta näyttämöstä luodaan vanhoilla piirtoheittimillä mielikuvituksekas universumi. Teos nähdään Maria-näyttämöllä 23.9.-25.9.2020.

Syksyllä 2020 järjestetään myös yksi Kulttuurikeitto. Kulttuurikeitto on tunnin mittainen lounastapahtuma teatterin yläaulassa, jossa nautitaan lounaan lisäksi tanssi- tai teatteriesityksestä. Kulttuurikeitossa 4.9. klo 12 nähdään tanssija Minna Karttusen Flourish ish -teos, joka käsittelee kukoistuksen teemaa. Tässä teoksessa Karttunen pureutuu yhtenä osa-alueena telinevoimistelusta tuttuun kehollisuuteen.

Teatterin syksy on täynnä myös ilmaistapahtumia

Syyskauden avajaisia vietetään keskiviikkona 19.8. klo 13 ja 18.

Avoimet harjoitukset
Pukija pe 21.8.2020 klo 18.30-19.30 Maria-näyttämöllä
Tämä on ryöstö! pe 28.8.2020 klo 18.30-19.30 Minna-näyttämöllä
Tankkien kesä ti 6.10.2020 klo 18.30-19.30 Minna-näyttämöllä

Kulissikurkistuksia

Kiinnostaako sinua päästä teatterin kulisseihin, paikkoihin, mitä yleisö ei tavallisesti näe? Tule mukaan maksuttomalle kierroksellemme. Ilmoittautumiset yleisötyöntekijälle: matti.halmetvaara@kuopio.fi. Paikkoja rajallinen määrä, ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.  Huom. reitin varrella on useita portaita.
1.9. Klo 17 mukana Mikko Paananen | 6.10. Klo 17 mukana Katri-Maria Peltola
10.11. Klo 17 mukana Ritva Grönberg | 1.12. Klo 17 mukana Karri Lämpsä

Näyttelijä valmistautuu

Miten rooli rakennetaan ja millaista on teatterilaisen arki? Näihin ja moneen muuhunkin kysymykseen saat vastauksen ennen näytöstä, ala-aulassa pidettävässä, ilmaisessa Näyttelijä valmistautuu -tilaisuudessa.
3.10. klo 11.45-12.15 Atte Antikainen | 7.11. klo 11.45-12.15 Pekka Kekäläinen ja Seppo Pääkkönen | 28.11. klo 11.45-12.15 Lotta Vaattovaara

Perheaamu

Syyskaudella teatterin aulassa on luvassa yhteistä puuhaa ja teatterin taikaa perheille kahtena maanantaiaamuna. Ovet ovat avoinna klo 9-11 ja luvassa on yhteistä teatteriaiheista tekemistä sekä kohtaamisia muiden perheiden kanssa. Halutessanne voitte jatkaa aamupäivää Teatteriravintola Ofelian lounaan parissa.
Perheaamut 14.9. klo 9-11 ja 16.11. klo 9-11.

Stage! Nuorten tapahtuma 12.10.2020

Luvassa työpajoja, kulissikurkistuksia ja pientä purtavaa. Stagen tarkempi ohjelma aikatauluineen varmistuu lähempänä. Yhteistyössä Kuopion kaupunginteatteri, Tanssitetatteri Minimi ja Kuopion Sirkus.

Perjantai-bingo

Toivottu ja suuren suosion saavuttanut teatterin Perjantai-Bingo on täällä taas! Vietä perjantain alkuiltaa jännittäen bingo-voittoa ja nauttien hyvästä seurasta sekä Teatteriravintola Ofelian Streetfood -annoksista.
25.9. klo 17-18 | 30.10. klo 17-18 | 27.11. klo 17-18 | 11.12. klo 17-18

Lapsiparkki – lastenhoidolliset esitykset

Teatteri tarjoaa nyt vanhemmille vaivattoman mahdollisuuden irtautua arjesta ja lähteä teatteriin. Syksyllä 2020 kasvatusalan ammattilaisten kanssa toteutettu lapsiparkki toimii kolmena lauantaina päivänäytösten yhteydessä.

Varattuasi lipun, voit ilmoittaa perheen 3-8 -vuotiaat lapset maksuttomaan lapsiparkkiin olemalla yhteydessä teatterin yleisötyöntekijään: matti.halmetvaara@kuopio.fi. Ilmoitathan samalla lasten nimet, iät sekä mahdolliset allergiat ja muut erityistarpeet. Lapsiparkkiin mahtuu rajallinen määrä lapsia ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmainen lapsiparkki syksyllä 2020 seuraavien näytösten yhteydessä

La 3.10. klo 13 Kaksoiselämää
La 3.10. klo 13.15 Kesäkirja
La 7.11. klo 13 Tämä on ryöstö!
La 7.11. klo 13.15 Pukija
La 28.11. klo 13 Tankkien kesä
La 28.11. klo 13.15 Kultainen vasikka

Kirjastokortilla teatteriin

Kaksi teatterin kausikorttia on nyt myös lainattavissa kirjastokortilla Kuopion pääkirjastosta. Kausikorteilla on viikon laina-aika ja kortit käyvät teatterin omiin esityksiin. Lainattavia kausikortteja ei voi varata eikä uusia, mutta asiakkaalla voi olla lainassa kaksi kausikorttia kerrallaan. Pääsylippu kausikorttipaikalle on lunastettava viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen alkua teatterin lippukassalta. Pääsylippua ei tarvitse – eikä voi – varata etukäteen.

Saatat olla kiinnostunut

Yritykset

Kuopion kaupunginteatteri

Esittelyssä

Tapahtumat

Esittelyssä

Näe ja koe