Museot

Kuopion kaupungin museot on suljettu yleisöltä 17.4.2020 asti >>

Museoelämyksiä aikuisille ja lapsille

Historia, kulttuuri, luonto, taide ja nykyaika kulkevat Pohjois-Savossa käsi kädessä. Kuopion modernissa keskustassa voit pujahtaa satojen vuosien takaiseen kaupunkilaiselämään: Kuopion Korttelimuseon kymmenissä historiallisissa kotimiljöissä, vanhassa apteekissa ja pihapiirissä kuulet herrasväen ja työväen entisaikain elämästä. Korttelimuseossa on paljon kiehtovia näyttelyitä, tapahtumia ja teemoja, joista Korttelimuseon Joulu on ehdottomasti yksi valloittavin!

Kuopion museon komea jugendrakennus Snellmaninpuiston varrella on itsessään pala historiaa. Villakarvamammutin ja aidon savutuvan lisäksi katseltavaa riittää vaihtuvissa teemanäyttelyissä sekä perusnäyttelyissä, jotka kertovat itäsuomalaisesta luonnosta, seudun asuttamisesta ja elämästä sekä monesta, monesta muusta!

Kuopion Taidemuseo on inspiroiva ja aina uutta antava käyntikohde modernin ja klassisen taiteen ystäville. Kiehtovat näyttelyt ja ajatuksia herättelevät teemat, peruskokoelma sekä kulttuurivartit teoksista ja taiteilijoista kutsuvat kerta toisensa jälkeen Taidemuseolle viihtymään.

Tahkon matkailualueen kyljessä sijaitsevan Aholansaaren historiaan voi tutustua alueen Paavo Ruotsalaisen savupirttimuseossa. Talvisin saareen pääsee autoillen jäätietä pitkin tai vaikkapa jäälatua hiihdellen ja kesäisin elämyksellisellä laivakuljetuksella. Noin 10 km päässä, matkailualueen kainalossa olevan Nilsiän kotiseutumuseossa nähtävillä on paljon muun muassa hiihtokeskuksen syntyhistoriaan liittyvää materiaalia, kuvia ja esineistöä. Tahkon historiasta kiinnostuneiden kannattaa hankkia itselleen myös Meidän Tahko -kirja, joka kertoo viisikymmenvuotisen Tahkon värikkäistä vuosista.

Riuttalan Talonpoikaismuseon aito pihapiiri sopii päiväretken kohteeksi lapsiperheille ja kaikille paikallisesta maataloushistoriasta kiinnostuneille. Riuttalaan ajaa Kuopion keskustasta vajaan tunnin verran. Iisalmen seudulla museokohteiksi kannattaa ottaa Lapinlahden Taidemuseo Eemil, Hotelli Iisalmen Seurahuoneen yhteydessä toimiva Rukajärvikeskus tai Juhani Ahon museo.