Luontokohteet

Retki- ja luontokohteet

Kuvankaunis Järvi-Suomen alue tarjoilee silmäniloa kaikkialla. Lukuisat luonnonsuojelu- ja retkeilyalueet sekä upeat kansallispuistot ja yksittäiset luonnon muokkaamat nähtävyydet ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ilman pääsymaksua.

Kuopion kaupunki sijaitsee keskellä komeita metsiä ja välkehtivää Kallavettä. Upean kokonaiskuvan ympäröivästä luonnosta saa paitsi vesiltä käsin, myös Puijon mäellä sijaitsevasta näköalatornista, joka kohoaa 75 metrin korkeuteen maanpinnasta ja 306 metriin merenpinnasta. Myös Puijon ulkoilualueen luontopolut ja -reitit itsessään sekä alueen pohjoisosassa oleva näköalapaikka ovat vierailemisen arvoisia, samoin kuin Kolmisoppi-Neulamäen retkeilyalue ja Rauhalahden matkailualueen ympäristö.

Tahkolla vieraillessa postikorttimaisema löytyy rinnealueen huipulta, 296 metrin korkeudella merenpinnasta, josta koko niemeen rakentunut matkailualue avautuu maisemineen yhdellä silmäyksellä. Aamuinen auringonnousu huipulta käsin on jotain todella mieleenpainuvaa niin talvella kuin kesälläkin. Tahkoa ympäröivä satasaarinen Syväri -järvi ihastuttaa paitsi maisemillaan, myös yhden Suomen kauneimman vesireitin alkupisteenä Kuopioon ja siitä edelleen aina Suomenlahdelle saakka. Tahkon huipulle pääsee talvisin muun muassa suksilla, rinnekabiinilla, retkeillen sekä rinneravintoloihin johtavia autoteitä pitkin. Kesäsesongilla huipulle kannattaa suunnata joko alhaalta ylös asti johtavia portaita pitkin, retkeillen, autolla tai Tahkonrinteiden maisemahissillä leppoisasti maisemia ihastellen. Yksi Tahkon huipulle johtavista monista retkeilyreiteistä on noin 1,5 km pitkä Huutavanholman reitti, joka kulkee luonnonsuojelualueen läpi upean lehtometsän keskellä.

Oppaan johdolla Tahkolla voi tutustua myös maisemahissin läheisyydessä olevaan, hieman piilossa rotkoon tai hieman edempänä olevaan vanhaan louhokseen, jonne muodostuneessa lammessa vesi kimaltelee täysin kirkkaana. Tahkolla lomailevien kannattaa vierailla myös vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalla Pisan luonnonsuojelualueella, jonka polkujen varrella olevasta näköalatornista avautuu kirkkaalla säällä näkymä jopa Kuopioon saakka.

Tahkolta hieman reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Tiilikkajärven kansallispuisto on yksi alueen upeimmista luontokohteista. Sen hiekkarannoilla, harjuilla, metsien huminassa sekä tuoksuvilla, pitkospuiden täyttämillä soilla luonto on todella läsnä. Lähes 400 hehtaarin kokoisella alueella on useita erimittaisia reittejä, jokia, siltoja, paljon historiallisia nähtävyyksiä sekä monia taukopaikkoja ja -tupia. Maaliskuussa puistoon tehdään myös hiihtolatuja.

Vastakohtien Etelä-Konnevedellä – Kuopion lounaspuolella – järviluonto kohtaa vuorimaat ja karujen kalliorantojen taakse kätkeytyy sisämaan vehreitä lehtoja. Kansallispuiston alueen kolme huippua, Kalajanvuori, Loukkuvuori ja Kituvuori, tarjoavat vaihtelevan maaston myös haastetta kaipaaville retkeilijöille. Alueella on sekä retkeily, että melonta- ja veneilyreittejä. Kansallispuistoa ympäröivä, kirkasvetinen eteläinen Konnevesi on täynnä pieniä saaria ja luotoja – siksipä se tarjoaa myös upean ympäristön kaikenlaiseen retkeilyyn. Etelä-Konneveden kansallispuistoon ajaa autolla Kuopion keskustasta noin tunnin.

Kuopion eteläpuolella, Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotkolaakso on syntynyt jääkauden sulamisvesien uurtamana noin 10 000 vuotta sitten. Orinoron pituus on noin 200 metriä, syvyys suurimmillaan lähes 20 metriä ja sen pohjalla pulppuaa lähde. Lumi ja jää säilyvät siellä kesäkuulle saakka.Talvisin rotkolle ei ole polkua, mutta liikkuminen onnistuu helposti esimerkiksi lumikengillä. Orinoron alueella on myös noin 7 km pitkä luontopolku sekä mukava laavu lammen rannalla. Alue on geologian tutkimuskeskuksen kokoamalla valtakunnallisesti arvokkaiden geologisten luontokohteiden listalla.

Kuopion pohjoispuolella, Maaningalla puolestaan kuohuu Suomen korkein vapaana virtaava koski –  Korkeakoski, joka on suosittu käyntikohde varsinkin keväällä kun putous on lumien sulamiseen aikaan komeimmillaan. Korkeakosken rotkolaaksossa on noin 35 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue ja itse koski on noin 36 metriä korkea.

Vierailemisen arvoisia luonnon nähtävyyksiä ovat myös Sonkajärven Jyrkänkoski sekä Seinävuoren Rotkolaakso Tuusniemellä.