Retkeily

Retkeilyreitit, luontopolut ja retkeilykohteet

Järvi-Suomen puhdas luonto tarjoaa upeita retkeilykohteita, jossa voit patikoida, vaeltaa, tutkia luontoa, geokätköillä, suunnistaa, nauttia polkujuoksusta sekä keräillä yrttejä, marjoja ja sieniä. Kuopion ja Tahkon lisäksi Etelä-Konneveden ja Tiilikkajärven kansallispuistot sekä monet luonnonsuojelualueet ja retkeilyalueet tarjoavat hienoja elämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Alueella on satoja kilometrejä selkeästi merkittyjä luontopolkuja ja retkeilyreittejä, joiden varrella on lukuisia taukopaikkoja. Luontoon voi suunnata joko omatoimisesti tai paikallisen ohjelmapalveluyrityksen oppaan johdolla. Maastot vaihtelevat järvimaisemista karumpiin erämaisemiin ja alueelle tyypillisistä korkeuseroista löytyy tarvittaessa haastetta myös nousumetrien muodossa. Talvisin retkeilyreitit toimivat osittain hiihtolatuina, moottorikelkkareitteinä tai lumikenkäilyyn rauhoitettuina luonnon omina reitteinä satumaisessa metsässä.

Kuopiossa retkeilyreittien ja luontopolkujen lähtöpaikoille pääsee majoituskohteen sijainnista riippuen helposti joko kävellen tai paikallisliikenteen bussilla. Lähimpänä keskustaa oleva 660 hehtaarin kokoinen Puijon ulkoilualue sijaitsee vain parin kilometrin päässä kauppatorilta ja sen rauhoittavat luontopolut sekä retkeilyreitit tarjoavat rauhoittavia elämyksiä aivan kaupungin sykkeen vieressä. Puijon mäen korkeus on 232 metriä meren pinnasta mitattuna ja alueella on yli 200 hehtaaria suojeltua metsää. Seitsemän kilometrin päässä Kuopion kauppatorilta, bussiyhteyden päässä sijaitseva Kolmisoppi-Neulamäen retkeilyalue ihastuttaa korkeuseroillaan ja eritasoisilla reiteillään. Reitin varrella on myös pieniä lampia sekä rauhallinen nuotiopaikka Vuorilammen rannalla. Näissä luontokohteissa on talvella mukavaa hiihdellä latuja pitkin tai lumikenkäillä. Tutustua kannattaa ehdottomasti myös perheen pienimillekin sopiviin Katiskaniemen alueeseen Rauhalahdessa, Saaristokadun varrella olevaan Pölhönsaaren alueeseen, josta löytyy myös upea katos isommankin porukan eväsretkelle.

Tahkon matkailualueella sekä läheisellä Pisan luonnonsuojelualueella lumeton vuodenaika on retkeilijöiden huippusesonkia. Haastavat korkeuserot ja tasaisemmat etapit, kauas kantavat näköalat ja viihtyisät taukopaikat sekä hyvin merkityt reitit houkuttelevat kaikenkuntoisia liikkujia luontoon. Lumettomaan aikaan osan matkasta voi taittaa rinteiden huipulle johtavia, vajaan kilometrin mittaisia Tahkon portaita pitkin ja kesäsesongilla myös ylös ja alas kulkevalla maisemahissillä. Tahkolla retkeilijöitä hemmotellaan läpi retkeilykauden myös huipulla sijaitsevissa, kesäisissä rinneravintoloissa.

Muita mielenkiintoisia kohteita ovat esimerkiksi Itä-Sonkajärven maisemissa kulkeva Volokinpolku sekä muut Iisalmen retkeilyreitit. Suomen luonto tarjoaa loputtomasti myös omia nähtävyyksiään, joista päiväretkikohteeksi sopii edellämainittujen lisäksi muun muassa Seinävuoren Rotkolaakso Tuusniemellä sekä  Leppävirran Orinoro, jonka upea rotko on luokiteltu yhdeksi Savon seitsemästä ihmeestä.

Löydä lumoavin luontopolku

Retkeilypalveluja tarjoavat yritykset