Moottorikelkkailu

Ajamisen riemua

Moottorikelkkailu on monelle yksi talven suosikkiharrastuksista ja reittejä Järvi-Suomessa totisesti riittääkin. Tarjolla on lähes 1100 kilometrin laajuinen moottorikelkkareitistö joiden varsilta levähdyspaikkoja löytyy sopivin välein niin taukojen pitoon kuin yöpymiseenkin.

Alueen matkailukohteista kelkkaijoiden suosiossa on erityisesti Tahko, jossa kelkkakansaa hemmotellaan paitsi huippukuntoisilla reiteillä, myös laadukkailla majoitus- ja ravintolapalveluilla. Safareihin on mahdollista yhdistää muitakin aktiviteetteja, kuten vaikkapa köysilaskeutumista korkealta kalliolta. Tahkon kelkkareitit tarjovat sopivia vaihtoehtoja safaria suunnitteleville vasta-alkajille sekä mielenkiintoisia, teknisempiä reittejä kokeneemmille kuskeille. Valittavana on erilaisia paketteja parin tunnin safareista useamman päivän reissuihin yöpymisten kera. Alueen ohjelmapalveluyrityksistä kelkan voi myös vuokrata niin parin tunnin reissuille kuin pidemmäksikin ajaksi. Ryhmille, kansainvälisille vieraille ja vasta-alkajille suositellaan ohjattua safaria, joihin kuuluu asianmukaisten varusteiden, turvallisuusohjeiden sekä oppaan palveluiden lisäksi yleensä myös mieleenpainuva pysähdys nuotiolla tai kodalla.  Ohjelmapalveluyritysten järjestämänä moottorikelkkasafarit suunnitellaan aina sekä kestoltaan että vaikeusasteeltaan koko porukalle sopivaksi.

Tahkon 88 kilometrin mittaisen paikallisreitistön lisäksi reittejä lähtee muun muassa Rautavaaran, Varpaisjärven ja Nilsiän suuntaan. Paikallisista reiteistä uusin on kaudelle 2018 avattu, noin 20 kilometrin mittainen Tahkon kiertävä virallinen reitti jonka maisemineen sopii erinomaisesti myös leppoisaan fiilistelyyn vaikkapa työ- tai ystäväporukan kesken. Kuopion kaupunkialueelta lähteville reiteille pääsee kätevimmin Kallaveden jäältä käsin. Kuopion moottorikelkkareitit suuntautuvat mm. Leppävirran, Karttulan, Suonenjoen, Kaavin ja Vehmersalmen palveluiden pariin.

Moottorikelkkasafarille osallistumiseen ei vaadita aiempaa kokemusta, mutta vähintään T-luokan ajokortti kuljettajalla tulee olla. Moottorikelkan kyydissä voi kuljettajan lisäksi olla yksi matkustaja.

Miten olisi maisemakierros nokipannukahveilla erätulen loisteessa tai seikkailusafari, joka huipentuu köyden varassa tehtävään vuorelta laskeutumiseen?