Melonta

Melontareitit ja kanoottien vuokraus

Järvi-Suomen lumo on valloittavimmillaan vapailla vesillä. Alueen melontareitit tarjoavat loputtomasti vaihtoehtoja ja retkille voi lähteä joko omin varustein tai täyden palvelun melontaretken varaten. Alueelta saat kaiken tarvitsemasi – myös turvallisen oppaan tuntemattomille vesille tai vuokrakanootin omatoimisille reissulle. Melontaretken tunnelman voi valita mieleisekseen – osa haluaa tutustua kaupunkiin vesiltä käsin ja toinen suuntaa täydellisen hiljaisuuden pariin auringonlaskua tai erämaisemia ihastelemaan. Alueen saaret ja luodot toimivat taukopaikkoina paitsi melojille, myös veneilijöille ja muille vesillä liikkujille. Melontareittien varrella olevista saaristoista löytyykin hyvin usein vähintäänkin kaikkien vapaassa käytössä oleva tulipaikka, jossa pysähtyä valmistamaan välipalaa sekä osasta myös uimaranta, jossa pulahtaa puhtaaseen veteen. Saaristot ovat myös suosittua marjastus- ja sienestysaluetta, joten loppukesän melontaretken lomassa voi luonnon antimet poimia talteen samalla kertaa.

Kuopion lähivesillä on neljä suojaisaa melontareittiä, joista kaksi keskustan palvelujen tuntumassa olevaa reittiä tarjoaa upeita elämyksiä myös vasta-alkajille. Melontaretkiä tarjoavat ohjelmapalveluyritykset ovat helposti tavoitettavissa kävellen tai lyhyen bussimatkan päässä ja ne tarjoavat monipuolisia elämyksiä kaikentasoisille osallistujille. Kuopiota ympäröivän, satumaisen kauniin Kallaveden pienet saaret ja luodot muodostavat Keski-Kallaveden saariston, joka on pääosin virkistyskäytössä. Alueella on myös noin 25 hehtaaria luonnonsuojelualueita. Koko Keski-Kallaveden saaristo on Natura-aluetta.

Tahkon matkailukeskustessa melotaan satasaarisen Syväri -järven postikorttimaisemissa rinteiden kajastellessa horisontissa. Melomaan voi lähteä joko omatoimisesti välineet paikan päältä vuokraten tai alueen ohjelmapalveluyritysten opastamana. Järvi-Suomen alueelle tyypilliseen tapaan myös Tahkon saaristoista löytyy useita upeita taukopaikkoja.

Muita aloittelijoille sopivia lähialueen kiinnostavia melontakohteita löytyy muun muassa Tiilikkajärven ja Etelä-Konneveden kansallispuistoista sekä Iisalmen seudulta, jossa muun mielenkiintoisia paikkoja ovat Iisalmi-Runni-Kiuruveden vesireitti.

Pohjois-Savon upeat melontareitit ja vapaat vedet tarjoavat loputtomasti elämyksiä myös kokeneille melojille. Testata kannattaa ehdottomasti esimerkiksi Kuopiossa Kallaveden eteläosaan suuntautuvaa reittiä tai 110 kilometrin pituista rengasreittiä Kuopiosta Vehmersalmen kautta Juurusvedelle ja takaisin Kuopioon. Useamman päivän retkelle sopii myös Kuopiosta Tahkolle suuntautuva melontareitti, jonka varrelle sijoittuu myös kolme vesistöjä yhdistävää kanavaa. Oman reitin suunnittelussa voi laskea, että aloittelija meloo helpolla reitillä ja avokanootilla noin 3-6 km/h. Kajakilla melova omatoimiretkeilijä puolestaan kulkee noin 4-8 km/h. Yksin melomista ei suositella, joten oma reittisuunnitelma kannattaa ilmoittaa maissa oleville huoltojoukoille.

Melontapalveluja tarjoavat yritykset