Maastopyöräily

Talvipyöräily Tahkolla ja Kuopiossa

Pohjois-Savon vaihtelevat maastot sopivat täydellisesti kaikentasoisille maastopyöräilyn harrastajille sekä kesällä että talvella. Haastavimmat reitit vetävät aktiiviharrastajia kestävyystestiin ja leppoisimmilla etapeilla on mukavaa nautiskella kiireettä kauniista maisemista puhtaan luonnon keskellä. Mukavia taukopaikkoja löytyy vaarojen laelta, laavutulilta, järvien rannoilta sekä talvisin myös järvien saaristoista. Alueen ohjelmapalveluyrityksiltä tilata voi myös erilaisia lajin alkeisiin, tekniikkaan tai leppoisaan retkeilyyn sopivia ohjattuja retkiä ja kursseja.

Maastopyöräilijän unelmakohde on Tahko, jossa lajin harrastajia hemmotellaan hyvin merkityllä ja monipuolisella reitistöllä. Enimmillään 200 metrin korkeuserot ja monipuolisesti haastavat reitit sopivat myös tavoitteelliseen harjoitteluun. Kesän suosituimpia ulkoilu- ja mtb -reittejä Tahkolla ovat noin 20km mittainen Rahasmäen kierros, sekä noin 14km mittainen Tahkomäen kierros.  Alamäkipyöräilyn vauhdista nauttiville Tahkon rinteillä on erikseen merkattuja alamäkipyöräilyratoja, joista useimmat alkavat huipulle johtavan kesäisen maisemahissin yläaseman tuntumasta. Tahkon talviseen luontoon suunnataan sähköavusteisilla ja leveärenkaisilla eFatbike -pyörillä, joilla matka taittuu leppoisasti kuvankauniista maisemista nauttien. Talvipyöräilyreittejä Tahkolla ylläpitää Tahko Safarit, joilta pyöriä voi vuokrata päivittäin läpi vuoden niin omatoimisille kuin ohjatuille retkille. Tahkolla järjestetään vuosittain myös Suomen suurin maastopyöräilytapahtuma, Tahko MTB. Kesällä maastopyöriä vuokraa Tahko Safareiden lisäksi SkiMac Tirol, jonka valikoimasta löytyy niin perinteiset maastopyörät kuin huippulaadukkaat, sähköavusteiset enduropyörätkin.

Kuopiossa maastopyöräilijät voivat hyödyntää kaupungin mittavaa polku- ja ulkoiluverkostoa sekä lumettomaan aikaan myös latupohjia. Kuopion ensimmäinen virallinen maastopyöräilyreitti on merkitty Puijolle ja se sopii erinomaisesti myös talvipyöräilyyn! Puijon maastopyöräilyreitti kulkee upeissa maisemissa koko Puijon selänteen halki ja hieman reittivalinnasta riippuen taukopaikaksi voi valita joko Puijon tornin tai Puijonsarven upean laavun.  Noin 10km mittaiselle reitille pääsee parhaiten Puijon pesäpallostadionilta, Puijon tornilta tai Puijonsarvesta. Reittiä voivat käyttää myös kävelijät ja polkujuoksijat, joten pyöräijöiden on syytä huomioida heidät kulkiessaan reiteillä.

Lumettoman ajan maastopyöräilyyn soveltuvia reittejä löytyy myös muun muassa Iisalmesta,  Etelä-Konneveden kansallispuistosta sekä Itä-Sonkajärven ja Rautavaaran välisistä vaihtelevista maastoista, Volokinpolulta.  Jokamiehenoikeudella luonnossa saa liikkua pyöräillen siellä missä kävellenkin, joskin luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa pyöräilyä voidaan rajoittaa. Tuntemattomilla seuduilla on kuitenkin usein miellyttävintä liikkua sekä luontoon että karttoihin merkityillä reiteillä, joiden varrella on usein myös taukopaikkoja sekä muita hyödyllisiä palveluita.