Maastopyöräily

Pohjois-Savon vaihtelevat maastot sopivat täydellisesti kaikentasoisille maastopyöräilyn harrastajille sekä kesällä että talvella. Haastavimmat reitit vetävät aktiiviharrastajia kestävyystestiin ja leppoisimmilla etapeilla on mukavaa nautiskella kiireettä kauniista maisemista puhtaan luonnon keskellä. Mukavia taukopaikkoja löytyy vaarojen laelta, laavutulilta, järvien rannoilta sekä talvisin myös järvien saaristoista. Alueen ohjelmapalveluyrityksiltä tilata voi myös erilaisia lajin alkeisiin, tekniikkaan tai leppoisaan retkeilyyn sopivia ohjattuja retkiä ja kursseja.

Maastopyöräilijän unelmakohde on Tahko, jossa lajin harrastajia hemmotellaan hyvin merkityllä ja monipuolisella reitistöllä. Enimmillään 200 metrin korkeuserot ja monipuolisesti haastavat reitit sopivat myös tavoitteelliseen harjoitteluun. Alamäkipyöräilyn vauhdista nauttiville Tahkon rinteillä on erikseen merkattuja alamäkipyöräilyratoja, joista useimmat alkavat huipulle johtavan kesäisen maisemahissin yläaseman tuntumasta. Talviseen luontoon suunnataan sähköavusteisilla ja leveärenkaisilla eFatbike -pyörillä, joilla matka taittuu leppoisasti kuvankauniista maisemista nauttien. Pyöriä voi vuokrata päivittäin läpi vuoden niin omatoimisille kuin ohjatuille retkille, joihin voi yhdistää esimerkiksi ruokailun luonnossa. Tahkolla järjestetään vuosittain myös Suomen suurin maastopyöräilytapahtuma, Tahko MTB.

Maastopyöräilyyn soveltuvia reittejä löytyy myös muun muassa Iisalmesta,  Etelä-Konneveden kansallispuistosta sekä Itä-Sonkajärven ja Rautavaaran välisistä vaihtelevista maastoista, Volokinpolulta.  Kuopion Puijolle uusia reittejä on suunnitteilla. Jokamiehenoikeudella luonnossa saa liikkua pyöräillen siellä missä kävellenkin, joskin luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa pyöräilyä voidaan rajoittaa. Tuntemattomilla seuduilla on kuitenkin usein miellyttävintä liikkua sekä luontoon että karttoihin merkityillä reiteillä, joiden varrella on usein myös taukopaikkoja sekä muita hyödyllisiä palveluita.

Maastopyöräilytapahtumat