Hiihto

Kuopion, Tahkon ja koko Pohjois-Savon latukartat

Kuopion alueella on yli 400 kilometriä hoidettua latuverkostoa. Kun siihen lisätään lähikuntien, kuten Leppävirran, Siilinjärven sekä Lapinlahden ja Iisalmen ladut, päästään varmasti pitkälle yli tuhannen kilometrin. Talvisten luonnonlumilatujen lisäksi voi Leppävirran Hiihtoareenalla hiihtää ympäri vuoden ja ensilumenlatuja avataan loka-marraskuussa niin Tahkolla kuin Kuopion Puijollakin.

Kuopion hiihtolatujen pääreittejä ovat Puijo-Puijonsarvi sekä Jynkävuori-Petosen alueen ladut, mutta kuten latukartastakin voi havaita, on latuja aivan kaikkialla kaupungin alueella – niin jäällä kuin mantereellakin.  Pääreitistöjen valaistus on toiminnassa aamuhämärästä klo 21 saakka. Jäälatujen avauduttua on keskustassa majoittuvien matkailijoiden kätevintä lähteä hiihtämään Kuopion matkustajasatamasta tai Puijon hiihtostadionilta, johon pääsee helposti myös bussilla. Myös Rauhalahden ja Kunnonpaikan alueella ladut ovat aivan vieressä ja yhteys keskustaan toimii niin jäälatua pitkin hiihdellen kuin bussillakin. Latujen lähtöpaikat ovat aina lähellä! Suosittuja taukopaikkoja ovat muun muassa Pilpan ja Tervaruukin majat sekä kymmenet laavut ja nuotiopaikat latujen varsilla sekä Kallaveden saaristoissa. Kuopion latujen kunnostustilannetta voi seurata reaaliaikaisesti, joten hiihtämään pääsee aina juuri kunnostetulle ladulle.

Tahkon matkailualueen hiihtokausi avataan yleensä jo syyslomaviikolla, jolloin Tahkon ensilumenlatu houkuttelee hiihtokansaa läheltä ja kaukaa. Luonnonlumella avataan ensimmäisenä Tahko-Nilsiä välinen valaistu latu ja talven edetessä alueen yli 60km latuverkosto ulottuukin metsä- ja harjumaisemien lisäksi Syvärin jäälle muodostaen monenpituisia lenkkejä. Latujen lähtöpaikkojen suurimmat pysäköintialueet sijaitsevat Tahkolaakson pohjukassa, Tahko Spa Hotellin vieressä, Nilsiän Simolassa sekä keskitalvella myös jääparkkialueella. Tahkon ladut pyritään huoltamaan aamuisin klo 09 mennessä ja valaistus toimii klo 22 saakka illalla. Latujen varrella olevat nuotiopaikat sekä latukahvilat ovat toiminnassa koko hiihtokauden ajan ja Tahkon ilmainen Skibussi palvelee erinomaisesti myös hiihtäjiä. Maastohiihtovälineiden vuokraus onnistuu Tahkon portaiden juurella olevasta SkiMac Tirolista, jossa tarjolla on paitsi ensiluokkainen kalusto perinteiseen ja vapaalle, myös voiteita sekä asiantuntemusta huollon puolella.

Siilinjärven suosituimmat ladut lähtevät golkentän tuntumasta ja Leppävirran Vesileppiksen lähiladut vetävät puoleensa niin lomalaisia kuin paikallisiakin.  Iisalmessa latuja on noin 60 kilometrin verran mm. Paloisvuoren ulkoilualueella sekä Sikokallion ja Ohenmäen alueella.

Löydä luistavin latu ja vuokravälineet