Tahko -matkalla vastuullisempaan tulevaisuuteen

Kauniin ja vaihtelevan järvimaiseman syleilemä alueemme on jo lähtökohtaisesti erinomainen ympäristö kestävän matkailun toteuttamiseen. Alueestamme on helppo iloita vastuullisesti luonnon äärellä aikaa viettäen ja sen antimista nauttien.

Kuitenkin kestävyys pidemmällä aikavälillä vaatii suunnitelmallisia ympäristöä kunnioittavia sekä hoivaavia toimia, erityisesti paikallisilta ihmisiltä ja yrityksiltä. Lisäksi on huomioitava myös taloudellinen sekä sosiokulttuurinen aspekti. Siksi Tahko haluaa alueena sitoutua yhä vahvemmin vaalimaan ympäristöä ja mahdollistamaan tämän myös kaikille täällä matkaileville.

Luonto kantaa meitä. Kanna kortesi kekoon ja allekirjoita vastuullisen matkailijan sitoumus ja lupaa vaalia sekä arvostaa suomalaista luontoa ja sen asukkaita matkasi aikana.

Sustainable Travel Finland

Suomessa vastuullisen matkailun tekoja vahvistamaan on kehitetty Sustainable Travel Finland -ohjelma, jonka ajatuksena on tarjota matkailupalveluiden tarjoajille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki. Tämä helpottaa kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksumista osana alueen ja sen yritysten arkea. Seitsemänvaiheinen Sustainable Travel Finland -kehityspolku ja sen päässä saavutettava Sustainable Travel Finland -merkki tarkoittavat jatkuvaa kehittämisen mallia, johon alueen yritykset sitoutuvat yhteistyössä.

Helmikuussa 2020 Tahko otti ensimmäisen askeleensa kestävän matkailun kehittämispolullaan tekemällä päätöksen hakeutua mukaan Visit Finlandin luomaan Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Tahkolla on tavoitteenaan saavuttaa Sustainable Travel Finland -merkki vuoteen 2024 mennessä.

Tavoitteen toteuttamisessa on mukana jo noin 20 alueemme matkailuyritystä, jotka uskovat matkailun kehittämisen kestävämmäksi olevan hyväksi paitsi alueemme, myös sinne saapuvien vierailijoiden viihtyvyyden sekä hyvinvoinnin kannalta. Kun yhdessä arvostamme ja vaalimme aluettamme, vaalimme myös jokaista sen asukasta sekä sinne saapuvaa matkailijaa.

”Kun yhdessä arvostamme ja vaalimme aluettamme, vaalimme myös jokaista sen asukasta sekä sinne saapuvaa matkailijaa.”

Kestävän matkailun sitoumus

Tahkon yrityksillä on yhteinen tahto tehdä asioita paremmin. Olemme valmiita työskentelemään kestävämmän matkailun puolesta tiiviissä yhteistyössä sekä sitoutumaan sen vaatimiin tekoihin pitkäjänteisyydellä. Visit Finlandin määrittämiä kansallisia kestävän matkailun periaatteita mukaillen olemme yhdessä paikallisten yritysten kanssa luoneet oman alueemme kestävän matkailun kriteeristön, joka käsittää 11 periaatetta. Näitä periaatteita sitoutuvat noudattamaan kaikki alueemme yritykset, jotka ovat mukana Sustainable Travel Finland -ohjelman läpikäymisessä sekä merkin saavuttamisessa.

Vinkkejä vastuulliseen lomailuun

Vastuullinen loma alkaa jo kotoa, jossa lähtiessäsi sammutat sähkölaitteet, lasket huonelämpötilaa, pienennät kylpyhuoneiden lattialämmitystä ja suljet tuuletusikkunat. Siirtymissä pienennät hiilijalanjälkeäsi suosimalla vihreämpiä matkustusmuotoja kuten junaa ja oman auton sijaan bussia. Myös kimppakyyti on parempi tapa taittaa matkaa kuin monella henkilöautolla kohteeseen kurvaaminen. Tahkolla liikut paikan päällä kätevästi alueen omalla Skibussilla tai lyhyiden välimatkojen ansiosta mukavasti kävellen sekä pyöräillen.

Kuluta matkakohteessa energiaa vain tarpeesi mukaan. Sammuta turhat valot, lämmitä saunaa vain tarvittavan ajan, älä jätä ikkunoita auki pitkäksi aikaa ja pidä turhista sähkölaitteista virta pois päältä. Kierrättämällä jätteesi oikein säästät sekä luonnonvaroja että energiaa. Luonnossa liikkuessasi arvosta puhdasta ympäristöämme, äläkä jätä jälkeesi roskia. Luontoon kuuluvat jäljiltäsi vain retkeily- ja lumikenkien sekä suksien painaumat. Jos huomaat hangilla tai sammalilla ylimääräistä tavaraa, tuomalla sen kierrätykseen teet arvokkaan ympäristöteon.

Voit itse valita matkallasi tuotteita sekä palveluita, jotka toteuttavat ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävän kehityksen periaatteita.

Vastuullisesti sinua palvellen

Tahkon yksi näkyvimmistä toimijoista on Tahkonrinteet, jotka käyttävät toiminnassaan vähäpäästöisiä Euro5-luokituksen täyttäviä rinnekoneita. Koneissa käytetään pakokaasujen puhdistuksessa ureaa ja niissä on hiukkassuodattimet. Koko rinnekeskus toimii Savon Voiman vihreällä sähköllä, joka tuotetaan uusiutuvalla tuuli- sekä vesivoimalla.

Tahkon Golfkentät ovat osa GEO OnCourse-ohjelmaa, joka ohjaa kenttiä voimavarojen tehokkaampaan käyttöön sekä ympäristön vaalimiseen. GEO:n myöntämä sertifiointiohjelma varmistaa, että golfaajat pääsevät nyt ja jatkossa harrastamaan suosikkilajiaan ympäristössä, jossa sisäistetään kestävän kehityksen periaatteet ja toimitaan niiden mukaisesti.

Tahkon majoituskohteista löytyy tällä hetkellä kaksi ympäristösertifikaatin saanutta hotellia. Tahko Golden Resort sekä Break Sokos Hotel Tahkolle on myönnetty Green Key -merkki, joka on kansainvälisen ympäristökasvatusjärjestön FEE:n (Foundation for Environmental Education) hallinnoima maailmanlaajuinen majoitusalan ympäristöohjelma.

Vastuullisia ruokaelämyksiä tarjotaan useissa alueen ravintoloissa, joiden keittiöissä valmistetaan herkkuja paikallisista puhtaista raaka-aineista. Myös ravintoloiden ympäristövastuullisuutta kehitetään jatkuavasti, kierrättämällä sekä kiinnittämällä huomiota ruokahävikin vähentämiseen.

Matkailussa sosiaalinen vastuullisuus on muun muassa esteettömyyttä. Tahkolla tällä tarkoitetaan esimerkiksi rakennusten ja rakenteiden toimivuutta huomioiden ovien riittävä leveys, invaluiskien, hissien sekä invavarusteltujen WC- ja pesutilojen riittävyys. Tämän lisäksi esteettömät matkailuelämykset jatkuvat myös luonto- ja elämyskohteisiin, joiden saavutettavuuteen Tahko haluaa jatkossakin panostaa.

Tällä hetkellä Tahkolla esteettömiä elämyksiä tarjoavat muun muassa useat majoituskohteet, kylpylät, ravintolat, sisäseikkailupuisto, keilarata sekä bile- ja ostospaikat.

Luontoelämyksiä ulkoilureitteineen löytyy useita ja ne on merkattu haastavuutensa mukaan. Sosiaaliseen vastuullisuuteen Tahkolla erityisesti panostaa koko perheen suosikkikohde Tahko Farmi, jossa kestävä kehitys, turvallisuus ja onnellisuus ovat joka päivä osa eläinten, työntekijöiden sekä vierailijoiden elämää. Tahko Farmi on Green Care Finland ry:n jäsen.

Lisäksi moni muu palveluntarjoajamme toimii vastuullisen matkailun periaatteita noudattaen. Tämä tarkoittaa myös turvallisuudesta sekä tasa-arvosta huolehtimista. Olet tervetullut Tahkolle juuri sellaisena kuin olet ja voit luottaa siihen, että turvallisuutesi sekä viihtyvyytesi eteen tehdään jatkuvasti töitä.

Sustainable Travel Finland -ohjelman myötä tavoitteena on saada vähintään puolet Tahkon matkailuyrityksistä hankkimaan jokin ympäristösertifikaatti. Katso tästä mitkä yritykset ovat jo sitoutuneet mukaan ohjelmaan tai miten vastuullisuus näkyy jokapäiväisessä arjessa.