Tahko -matkalla vastuullisempaan tulevaisuuteen

Kauniin ja vaihtelevan järvimaiseman syleilemä alueemme on jo lähtökohtaisesti erinomainen ympäristö kestävän matkailun toteuttamiseen. Alueestamme on helppo iloita vastuullisesti luonnon äärellä aikaa viettäen ja sen antimista nauttien.

Kuitenkin kestävyys pidemmällä aikavälillä vaatii suunnitelmallisia ympäristöä kunnioittavia sekä hoivaavia toimia, erityisesti paikallisilta ihmisiltä ja yrityksiltä. Lisäksi on huomioitava myös taloudellinen sekä sosiokulttuurinen aspekti. Siksi Tahko haluaa alueena sitoutua yhä vahvemmin vaalimaan ympäristöä ja mahdollistamaan tämän myös kaikille täällä matkaileville.

Luonto kantaa meitä. Kanna kortesi kekoon ja allekirjoita vastuullisen matkailijan sitoumus ja lupaa vaalia sekä arvostaa suomalaista luontoa ja sen asukkaita matkasi aikana.

Sustainable Travel Finland

Suomessa vastuullisen matkailun tekoja vahvistamaan on kehitetty Sustainable Travel Finland -ohjelma, jonka ajatuksena on tarjota matkailupalveluiden tarjoajille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki. Tämä helpottaa kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksumista osana alueen ja sen yritysten arkea. Seitsemänvaiheinen Sustainable Travel Finland -kehityspolku ja sen päässä saavutettava Sustainable Travel Finland -merkki tarkoittavat jatkuvaa kehittämisen mallia, johon alueen yritykset sitoutuvat yhteistyössä.

Helmikuussa 2020 Tahko otti ensimmäisen askeleensa kestävän matkailun kehittämispolullaan tekemällä päätöksen hakeutua mukaan Visit Finlandin luomaan Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Tahkolla on tavoitteenaan saavuttaa Sustainable Travel Finland -merkki vuoteen 2024 mennessä.

Tavoitteen toteuttamisessa on mukana jo noin 20 alueemme matkailuyritystä, jotka uskovat matkailun kehittämisen kestävämmäksi olevan hyväksi paitsi alueemme, myös sinne saapuvien vierailijoiden viihtyvyyden sekä hyvinvoinnin kannalta. Kun yhdessä arvostamme ja vaalimme aluettamme, vaalimme myös jokaista sen asukasta sekä sinne saapuvaa matkailijaa.

Vuoden 2022 lopussa Tahkon yritykset ovat suorittaneet on jo 27 toimipaikkakohtaista ympäristösertifikaattia ja 11 Sustainable Travel Finland -merkkiä.

”Kun yhdessä arvostamme ja vaalimme aluettamme, vaalimme myös jokaista sen asukasta sekä sinne saapuvaa matkailijaa.”

Kestävän matkailun sitoumus

Tahkon yrityksillä on yhteinen tahto tehdä asioita paremmin. Olemme valmiita työskentelemään kestävämmän matkailun puolesta tiiviissä yhteistyössä sekä sitoutumaan sen vaatimiin tekoihin pitkäjänteisyydellä. Visit Finlandin määrittämiä kansallisia kestävän matkailun periaatteita mukaillen olemme yhdessä paikallisten yritysten kanssa luoneet oman alueemme kestävän matkailun kriteeristön, joka käsittää 11 periaatetta. Näitä periaatteita sitoutuvat noudattamaan kaikki alueemme yritykset, jotka ovat mukana Sustainable Travel Finland -ohjelman läpikäymisessä sekä merkin saavuttamisessa.

Vinkkejä vastuulliseen lomailuun

Vastuullinen loma alkaa jo kotoa, jossa lähtiessäsi sammutat sähkölaitteet, lasket huonelämpötilaa, pienennät kylpyhuoneiden lattialämmitystä ja suljet tuuletusikkunat. Siirtymissä pienennät hiilijalanjälkeäsi suosimalla vihreämpiä matkustusmuotoja kuten junaa ja oman auton sijaan bussia. Myös kimppakyyti on parempi tapa taittaa matkaa kuin monella henkilöautolla kohteeseen kurvaaminen. Tahkolla liikut paikan päällä kätevästi alueen omalla Skibussilla tai lyhyiden välimatkojen ansiosta mukavasti kävellen sekä pyöräillen.

Kuluta matkakohteessa energiaa vain tarpeesi mukaan. Sammuta turhat valot, lämmitä saunaa vain tarvittavan ajan, älä jätä ikkunoita auki pitkäksi aikaa ja pidä turhista sähkölaitteista virta pois päältä. Kierrättämällä jätteesi oikein säästät sekä luonnonvaroja että energiaa. Luonnossa liikkuessasi arvosta puhdasta ympäristöämme, äläkä jätä jälkeesi roskia. Luontoon kuuluvat jäljiltäsi vain retkeily- ja lumikenkien sekä suksien painaumat. Jos huomaat hangilla tai sammalilla ylimääräistä tavaraa, tuomalla sen kierrätykseen teet arvokkaan ympäristöteon.

Voit itse valita matkallasi tuotteita sekä palveluita, jotka toteuttavat ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävän kehityksen periaatteita.