Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tapahtuma navigointi

Itä-Suomen Yliopiston Tieteen päivät

elokuu 24 klo 11:00 - 15:00

Tieteen päivät 2019 Kuopiossa

Itä-Suomen yliopisto järjestää kaksi suuren yleisön tiedetapahtumaa syksyllä 2019: Tieteen päivät elokuussa ja Tutkijoiden yön syyskuussa. Tapahtumat ovat avoimia kaikille tieteestä kiinnostuneille ja osallistuminen on maksutonta.

 

Ohjelma

Sankareita ja antisankareita, klo 11-11.45

Kirjailija Antti Heikkinen: Itäisen maan viisaat miehet: Jaakko Teppo, Juice Leskinen, Heikki Turunen

Liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen (Itä-Suomen yliopisto): Suomalaisen urheilukansan sankarit

Kirjallisuuden professori Risto Turunen (Itä-Suomen yliopisto): Myytit, kirjallisuus ja kulttuuri

Taiteen, urheilun ja populaarikulttuurin sankareita syntyy, kun jotkut yltävät poikkeuksellisiin, rohkeisiin ja omana aikanaan merkittäviin saavutuksiin. Suuret teot eivät kuitenkaan yksin riitä. Sankareiden syntymiseen tarvitaan ulkopuolista rakentajaa eli julkisuutta. Julkisuudessa annettu kuva ei aina vastaa henkilön todellisia tekoja ja luonnetta. Sankari saattaa muuttua antisankariksi, jos henkilö toimii vastoin luotua sankaruus- ja julkisuuskuvaa. Sankaruudesta voikin tulla taakka sankarille ja hänen lähipiirilleen.

 

Rohkeus koskettaa, klo 12.00-12.45

Puheenjohtaja: dosentti Taina Kinnunen (Itä-Suomen yliopisto). Panelistit: professori Liisa Tainio (Helsingin yliopisto), dosentti, vanhempi tutkija Jaana Parviainen (Tampereen yliopisto) ja väitöskirjatutkija Pirkko Tolmunen (Åbo Akademi).

Tieteellinen tutkimus ja julkinen keskustelu keskittyvät usein vahingoittavaan kosketukseen. Miksi hyvästä kosketuksesta puhutaan vähän ja miksi sitä olisi tutkittava enemmän? Paneelissa keskustellaan kosketuksesta monitieteisesti. Keskustelijat pohtivat kosketuksen yhteyttä kulttuuriin, psykohistoriaan ja kasvatukseen. He ottavat kantaa suomalaiseen kosketuskulttuuriin, kosketukseen kouluympäristössä sekä kosketukseen sosiaali- ja terveysalan ammatillisena taitona.

 

Rohkeus ja rakenteet: miksi on turha etsiä seuraavaa Einsteinia, klo 13.00-13.45

Kosmologi Syksy Räsänen (Helsingin yliopisto)

 

Tekoäly ja lääketiede, klo 14.00-14.45

Professori (emeritus) Olli-Pekka Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto): tekoäly ennustaa hoidon tehoa

Apulaisprofessori Jussi Tohka (Itä-Suomen yliopisto): sairauden ennakoiminen aivokuvista

Professori Pekka Neittaanmäki (Jyväskylän yliopisto): tekoäly terveydenhuollossa

Tekoälyn kehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Tekoälyyn perustuvat innovaatiot automaatioteknologiassa, kuten itseohjautuvat autot ja digitaalisten kuvien sisältöä ymmärtävät teollisuusrobotit, ovat jo vaikuttaneet monen alan kehitykseen. Näitä teknisiä edistysaskeleita on hyödynnetty toistaiseksi vain rajoitetusti terveydenhuollon puolella. Tekoälyyn perustuvilla menetelmillä on kuitenkin valtava potentiaali lääketieteellisen diagnostiikan tukena.

Paneelikeskustelu käsittelee lääketieteellisen tekoälyn lupauksia ja realiteetteja: miten tekoälypohjaiset menetelmät voitaisiin ottaa käyttöön diagnostiikassa?

 

Sadutustyöpajat lapsille, klo 11-14

Sadutuspaja: tule kertomaan ja ikuistamaan oma tarinasi – tarina tulee kyllä, kun saduttaja saduttaa sinua. Pajassa voit halutessasi myös kuvittaa oman kertomuksesi. Sadutus on kaikenikäisille sopiva menetelmä kerronnalliseen ilmaisuun ja kohtaamiseen.

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
elokuu 24
Aika:
11:00 - 15:00
Tapahtumaluokat:
, , ,
Kotisivu:
Siirry kotisivuille

Tapahtumapaikka

Kuopion lyseon lukio
Puijonkatu 18
Kuopio, 70110
+ Google Map

Järjestäjä

Itä-Suomen yliopisto
Puhelin:
040 7456 463
Sähköposti:
viestinta(at)uef.fi
Kotisivu:
Siirry kotisivuille