Ladataan Tapahtumat

BarokkiKuopio: Amsterdamin urkuripankki

heinäkuu 17 klo 18:00 - 19:00

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Hollantilaista ja saksalaista urkumusiikkia sisältävä konsertti käsittelee kirkon reformaation vaikutusta musiikkimaailmaan. Mitä tapahtui kun urkurit ja säveltäjät siirtyivät kirkon palveluksesta maallisen valtiovallan palkkalistoille?

1600-luvun alun Alankomaissa elettiin vaiherikasta aikaa. Käynnissä oli kahdeksankymmenvuotinen itsenäistymistaistelu Espanjan Habsburgien vallan alta, ja itsenäistyvästä Hollannista oli kehittymässä yksi Euroopan suurimmista laivasto- ja siirtomaamahdeista. Alkamassa oli Gouden eeuw, kultainen vuosisata, joka nosti varsinkin Amsterdamin satamakaupungin ennennäkemättömään kukoistukseen niin taiteen kuin kaupankäynninkin saralla.

Poliittinen kuohunta muutti myös urkurien asemaa: valtionkirkon muuttuessa protestanttiseksi
urkurit eivät olleet enää kirkon työntekijöitä, vaan toimittivat kaupunginurkurin virkaa. Kalvinistinen kirkko ei sallinut jumalanpalveluksissaan instrumentaalimusiikkia, joten urkurien työtehtäviin kuului soittaa jumalanpalvelusaikojen ulkopuolella sekä kaupungin valtaapitävien tilaisuuksissa. Toisin kuin vaikkapa Ranskassa, jossa urkuja jopa tuhottiin kirkkotiloista, suuret urut ja taitavat urkurit olivat kaupunginisille suoranainen ylpeydenaihe.

Anna Antikainen, Pekka Piironen & Hannele Mehtälä, urut

Pyhän Johanneksen kirkko, Ampujanpolku 2

Käsiohjelma 10e BarokkiKuopion verkkokaupasta https://holvi.com/shop/barokkikuopio/ tai ovelta 30min ennen konsertin alkua. Suosithan korttimaksua ovelta ostaessa!

Tiedot

Päivämäärä:
heinäkuu 17
Aika:
18:00 - 19:00
Tapahtumaluokat:
, , ,
Kotisivu:
www.barokkikuopio.com

Järjestäjä

BarokkiKuopio
Sähköposti:
Kotisivu:
https://www.barokkikuopio.com/