Tahkon talviretkeilyreitit

Seikkailumielellä kohti kauneimpia maisemia.

Tahkon talviretkeilyreitit

Sääskiniementie 560
73310
Tahkovuori

Sijainti kartalla

Talviretkeilyyn sopivat reitit Tahkolla

Lukuisten talvilajien Tahko sopii erinomaisesti myös talviretkeilyyn, joskin reitit ovat osittain erit kuin kesällä ja syksyllä. Monet lumettomalta kaudelta tutut reitit ovat talvisin hiihtäjien, laskettelijoiden, talvipyöräilijöiden ja moottorikelkkailijoiden käytössä, mutta suosituimmille taukopaikoille pääsee retkeillen myös talvella. Huomioithan, että rinnealueella kävely ei turvallisuussyistä ole sallittua.

Kartalle merkityillä talviretkeilyreiteillä ei ole varsinaista kunnossapitoa, joten varsinkin lumisateen jälkeen saattavat lumikengät olla tarpeen. Reitin lumitilanteesta saa yleensä melko hyvän käsityksen jo polun alkumetreiltä.

Suosituin reitti kulkee Huutavanholman portilta Pehkuun ja yleensä se pysyy auki läpi talven niin, että sen voi kulkea ”kuivin jaloin” alhaalta ylös asti. Huutavanholman luonnonsuojelualueella on jonkin verran kaatuneita puita ja pohjalla saattaa kulkea pieniä puroja, joten siinä kannattaa pysyä polulla.

Kaikkien allaolevien reittien kilometrit on ilmoitettu yhteen suuntaan.

Huutavanholma – Pehku 1,8km

Huutavanholman luonnonsuojelualueen kautta Tahkon laelle kiemurteleva polku on erittäin vaihteleva ja monipuolinen reitti, jossa noin 240m korkeuseron kapuaminen palkitaan paitsi maisemilla, myös erinomaisilla ravintolapalveluilla. 

 • Lähin P-alue: Tahkolaaksontie 4, mutta lähtöportille on lyhyt matka kävellä kaikista keskustan kohteista.
 • Matkan varrella: Luonnonsuojelualue, näköalakivi, ylläpitämätön pieni nuotiopaikka ( omat puut )
 • Huipulla: Rinneravintola Pehku, Tahkon näköalatorni, tieyhteys Tahkon keskustaan ( 13km )

Huutavanholma – Nipasen kota 3,1km

 • Lähtö Huutavanholman portilta, seuraa keltaista väriä ja Kettukankaan kierros -opasteita.
 • Heti Huutavanholman pikkusillan jälkeen polku jatkuu oikealle. Jatka noin 100 metriä.
 • Risteyksessä, jossa polku erkanee oikealle ylös Pehkun suuntaan, jatka polkua suoraan Kettukankaan suuntaan kunnes saavut seuraavalle opastetaululle.
 • Opastetaululta lähdetään vasemmalle, tässä kohtaa reitillä on aluksi pieni ojan ylitys ja jyrkkää nousua.
 • Huipulle nousun jälkeen, noin 600m matkan päässä reitti saapuu maisemaladun risteykseen, josta jatketaan oikealle kohti Nipasen kotaa.
 • Lähellä Nipasen kotaa latupohja yhtyy kelkkareitille ja metsäautotielle, jota pitkin loppumatkan voi kävellä. 

Länsirinteet – Mäkiaution laavu 1km

Kesällä 2020 avatun Mäkiaution rotkon laavu on upea luontokohde ja taukopaikka myös talvella. Itse Rotkossa ja sen portaikossa talvikunnossapitoa ei ole, mutta upeilla maisemilla varusteltu laavu on avoinna läpi vuoden. Tämä talviretkeilyyn sopiva reitti lähtee Länsirinteiden P-alueelta, johon on Tahkon keskustasta noin 13km automatka. 

 • Reitin kulku: Länsirinteet P-alue – Tahkomäentie – Panoramalle nouseva tie – kelkkareitti – Mäkiaution laavu
 • Reitti soveltuu käveltäväksi ilman lumikenkiäkin
 • Reitiltä voi helposti pistäytyä Panorama Bar & Caféssa

Tahkon keskusta – Mäkiaution laavu 2,5km

Suhteellisen vaativa ja jyrkkää nousuakin sisältävä talvireitti vie keskustan puolelta Mäkiaution laavun upeisiin maisemiin. Reitiltä on yhteys myös Panorama Bar & Cafen palveluiden äärelle.

Reitin alkumatka taitetaan jäätä pitkin ( Huom! Jäätilanne ) kohti Panorama -tuolihissin ala-asemaa. Reitin alkupiste sijaitsee jään ja metsän reunassa, noin 200m tuolihissin pohjoispuolella. Metsäosuuden alkuosa on vielä suhteellisen leppoisaa kuljettavaa, mutta viimeiset 800 metriä haastaakin sitten nousumetrien muodossa.

Reitillä ei vielä ole kiinteää opastusta, joten pysyt kartalla parhaiten paikantamalla sijaintisi allaolevan karttalinkin kautta.

Saatat olla kiinnostunut myös

Paikat

Tahkon näköalatorni

Yritykset

Rinneravintola Pehku

Paikat

Mäkiaution rotko

Yritykset

Panorama Bar & Cafe

Esittelyssä

Majoitus

Paikat

Tahkon retkeilyreitit