tahkon retkeilyreitit

Neljä yhdisteltävää rengasreittiä Tahkovuoren vaihtelevissa maastoissa.

Tahkon retkeilyreitit

Sääskiniementie 560
73310
Tahkovuori

Ajo-ohjeet

tahkon retkeilyreitit
ja -reittikartat

Tahkon neljä eripituista rengasreittiä kiemurtelee vaihtelevissa maastoissa, upeissa maisemissa. Kesäreittejä on myös helppo yhdistellä mieleisekseen, jolloin valittavaksi tulee lopulta toinen toistaan mielenkiintoisempia reittivaihtoehtoja. Matkaan kannattaa suunnata hyvillä jalkineilla, sillä alustaksi sattuu hyvin monenlaista materiaalia hiekkateistä kivisiin polkuihin sekä mäntymetsästä puisiin portaisiin ja pitkospuihin.

Tahkon retkeilyreitit ovat korkeuseroiltaan suuria, sillä kaikki reitit nousevat lähes 300 metriin merenpinnasta vähintään kerran. Kaikkein upein postikorttimaisema löytyy rinnealueen huipulta, josta koko niemeen rakentunut matkailualue avautuu maisemineen yhdellä silmäyksellä. Aamuinen auringonnousu huipulta käsin on jotain todella mieleenpainuvaa niin talvella kuin kesälläkin.

Tahkon reitit on merkitty maastoon sekä opastekyltein, että värikoodein. Opasteissa kerrotaan reitin nimi, kulkusuunta, matkan pituus reitin loppupisteeseen sekä reitin värikoodi, joka näkyy opastekylttien lisäksi kunkin reitin varrella puiden kyljissä.

Reittien virallinen lähtöpiste sijaitsee Tahkon sillan keskustan puoleisalla rannalla olevassa infokodassa, osoitteessa Sääskiniementie 560, 73310 Tahkovuori. Auton voi jättää myös Tahkolaakson P-alueelle, jonka osoite on Tahkolaaksontie 1.

Huutavanholma Tahko

huutavanholman kierros 4,6km

Reitin kulku:
Tahko – Huutavanholma – Pehku – Tahkon portaat – Tahko.

Huutavanholman kautta Tahkon huipulle ja edelleen Tahkon portaita alas kiertävä reitti on erittäin vaihteleva ja monipuolinen, niin maastoltaan kuin maisemiltaan. Alkuosaltaan polku on Huutavanholman sillalle saakka varsin kivikkoinen, joten hyvät kengät ovat tarpeen.

Polun varrelle osuvat mm. Huutavanholman lehtojensuojelualue, näköalakivi, pieni nuotiopaikka ( Huom! omat puut ), Tahkon näköalatorni, Pehku ja Tahkon portaat. Huomioithan, että koska Tahkon portaat ovat talvikaudella suljettuna, on Huutavanholman kierros tuolloin käytettävissä ainoastaan Näköalatornille ja Pehkuun saakka ( noin 1,8km ). Reitiltä on yhteys Kettukankaan ja Tahkomäen kierroksille.

  • Reitin väri: Vihreä
  • Soveltuvuus: Kävelijät
Kettukankaan kierros Nallelaavu

Kettukankaan kierros ( 5,5 km)

Reitin kulku: Tahko – Huutavanholma – Kettukangas – maisemalatu – valaistu latu – Tahko

Reitti lähtee liikkeelle samaa polkua kuin Huutavanholman kierros, ollen siten alkuosaltaan melko kivikkoinen. Huutavanholman jälkeen polut erkanevat ja matka jatkuu nousten kohti Kettukangasta. Huipulla polku päättyy Maisemalatuun, josta latupohjaa pitkin lähdetään laskeutumaan takaisin alaspäin melko jyrkästi. Mäen alla reitti jatkuu hyväkuntoista latupohjaa pitkin takaisin kohti Tahkon keskustaa. Nuotiopaikoista reitille osuu vain Tahkolahden uimarannan nuotiopaikka, mutta pienen piston kautta poikkeamaan pääsee myös ihastuttavalle Nallelaavulle.

Suunnilleen reitin puolivälissä, Maisemaladun risteyksessä reitti yhdistyy Tahkomäen kierrokseen. Tässä kohtaa voi siten halutessaan tehdä myös piston upeissa maisemissa sijaitsevalle Nipasen kodalle.

  • Reitin väri: Keltainen
  • Soveltuvuus: Kävelijät

tahkomäen kierros ( 14,1 km)

Reitin kulku: Tahko – Maisemahissin ala-asema – Panorama – Pehku – Huutavanholma – Kettukangas – Nipasen kota – Taukotupa – latupohja – Tahko.

Reitti lähtee liikkelle rinteiden alaosan tietä pitkin kohti Maisemahissin ala-asemaa, jatkuen siitä edelleen ja nousten osin kivikkoista kelkkareitin pohjaa kohti huippua. Parin kilometrin nousun jälkeen reitti saavuttaa Tahkon huipun tullen aivan Panorama Bar & Cafén nurkalle, jatkuen siitä rinteiden harjanteella kulkevaa tietä pitkin kohti Pehkua. Poikkea! Mäkiaution rotko ja Näköalatorni.

Pehkusta matka jatkuu polkua pitkin laskeutuen kohti Huutavanholmaa, josta edelleen nousuun kohti Kettukangasta ja upeaa taukopaikkaa, Nipasen kotaa. Kodan jälkeen hyväpohjainen reitti kiemurtelee pikkuhiljaa alaspäin, ohittaen Taukotuvan ja saapuen lopulta latupohjalle, jota pitkin palataankin takaisin Tahkon keskustaan.

Rahasmäen laavu reitti

rahasmäen kierros ( 20,1 km)

Reitin kulku: Tahko – Maisemahissin ala-asema – Hiekkoniemen laavu – Tahkomäentie – Rahasmäen laavu – Pehkuntie – Nipasen kota – Taukotupa – latupohja – Tahko.

Rahasmäen kierros kiertää käytännössä koko Tahkomäen. Nousumetrejä matkalla kertyy noin 370 ja alustakin vaihtelee leppoisien hiekkateiden ja kivikkoisten polkujen välillä. Haastavuudesta huolimatta reitti kuitenkin palkitsee kulkijan niin maisemien kuin taukopaikkojenkin osalta. Suosituin taukopaikka lienee Rahasmäen vanhan kaivoksen kirkasvetisen louhoslammen rannalla sijaitseva nuotiopaikka, jossa viihtyy tovin jos toisenkin. Toiseksi pysähdyspaikaksi suosittelemme Nipasen kotaa, jonka suojissa ruokailee ja lämmittelee mukavasti myös kylmillä keleillä.

Alku- ja loppuosaltaan reitti myötäilee Tahkomäen kierrosta, mutta tämä reitti ei nouse Tahkon huipulle vaan kiertää rinteiden länsipuolelle, Rahasmäen maisemiin.

  • Reitin väri: Musta
  • Soveltuvuus: Kävelijät ja maastopyöräilijät

Kiinnostavimmat kohteet

Artikkelit
07.09.2020

Syysloma Tahkolla

Koe ruskan värittämät rinnemaisemat, rauhoittava järviluonto, upeat ulkoilureitit ja korkeatasoiset palvelut Tahkolla – keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Tahkon syysloma 2020 – lue vinkkimme ja varaa oma lomasi!

Hotellit, Huoneistot, Maastopyöräily, Mökit ja leirintä, Näe ja koe, Retkeily, Syksy
Paikat

Tahkon portaat

Suomen pisimmät portaat, vievät rinnealueen huipulle. 1054 porrasta noin 800m matkalla. Treenaa, kuntoile, ihastele maisemia tai käytä siirtymäreittinä huipulle.

Kesä, Nähtävyydet, Retkeily, Syksy
Paikat

Mäkiaution rotko

Tahkon uusin luontokohde, Mäkiaution rotko avatttiin heinäkuussa 2020. Upea luonnon nähtävyys sisältää portaita, pitkospuita, laavun ja upeat maisemat.

Kulttuuri ja käyntikohteet, Näe ja koe, Nähtävyydet, Retkeily, Syksy
Esittelyssä

Rinneravintolat ja afterski

Tahkon persoonalliset rinneravintolat ovat avoinna läpi vuoden ja palvelevat paitsi rinnekansaa ja afterski -väkeä, myös retkeilijöitä, maisemanihastelijoita ja juhlien järjestäjiä.

 
Paikat

Tahkon näköalatorni

Tahkon näköalatorni sijaitsee Tahkonrinteiden huipulla, Pehkun vieressä. Upea, noin 13 metriä korkea torni on avoinna ympäri vuoden.

Kesä, Kevät, Kulttuuri ja käyntikohteet, Nähtävyydet, Retkeily, Syksy, Talvi
Artikkelit
29.04.2020

Tahkolla käynnistyy uusi reitistöhanke

Tahkon upeat luontokohteet nousevat esille Tahkon Kyläyhdistyksen käynnistämässä, Tahkon Tähdet -työnimellä kulkevassa hankkeessa. Nyt käynnistyvän reitistöhankkeen tavoitteena on parantaa Tahkon retkeily- ja maastopyöräilymahdollisuuksia, sekä tarjota entistä monipuolisempia luontokokemuksia kaiken ikäisille kävijöille.

Ajankohtaista, Maastopyöräily, Retkeily, Tahkon uutiset, Uutiset
Paikat

Tahkon Maisemahissi

Tahkon maisemahissi vie kävelijät ja pyöräilijät suoraan huipulle saakka. Hissi pyörii seuraavan kerran syyslomaviikolla 10.-17.10.2020 ( la-la) klo 10-16.

Maastopyöräily, Nähtävyydet, Retkeily
Esittelyssä

Retkeily

Kuopion, Tahkon ja koko ympäröivän Pohjois-Savon puhdas luonto, upeat retkeilyreitit, luontopolut, kansallispuistot ja muut luontokohteet tarjoavat loputtomasti elämyksiä kaikkina vuodenaikoina.