Ylä-Savossa monta rautaa hallitusti tulessa

Ylä-Savossa monta rautaa hallitusti tulessa

  vieraileva kirjoittaja • 14.12.2020

Aikuisopiskelija Sirja Salonoro
kokee työn tukevan opiskelua

Sirja Salonoro suorittaa levyseppähitsaajan opintojaan oppisopimuksella Ylä-Savon ammattiopistossa, ja energiaa riittää vielä perheelle ja urheilullekin. 

Kouluttauduin peruskoulun jälkeen laborantiksi, mutta alalle ei juurikaan ollut Ylä-Savon alueella töitä. Jouduin pohtimaan alavalintaani uusiksi ja opiskelin työn ohella prosessinhoitajaksi erikoistuen sahateollisuuteen. Työskentelinkin alalla muutaman vuoden. Lopulta päätin kuitenkin opiskella vielä kolmannen ammatin ja aloitin kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon Ylä-Savon ammattiopistossa reilu puolitoista vuotta sitten.

Olen lähtöisin Siilinjärveltä, mutta asunut nyt 16 vuotta Iisalmessa. Suoritan parhaillaan oppisopimuskoulutusta Haapajärven Kome Oy:llä. Työnteon ja opiskelun yhdistäminen on onnistunut yllättävän hyvin. Käytännössä riittää kun sovin opettajan ja työnantajan kanssa etukäteen ne päivät milloin olen koulussa ja milloin töissä. Sopimista helpottaa se, että minulla on päivätyö.

Opiskelu sujuu perhearjen keskellä hyvin

Oman lisänsä palettiin tuo perheeni, johon kuuluu mieheni lisäksi kolme- ja viisivuotiaat tyttäreni. Onneksi mieheni tukee opiskeluani. Opinnot ovat sujuneet perhearjen keskellä hyvin, vaikka jonkin verran täytyykin organisoida aikatauluja. Olen kuitenkin löytänyt mukavasti sopivia hetkiä koulutehtävien suorittamiselle ja etänä järjestetyille kursseille arjen keskellä. Lapset vievät myös oman aikansa, koska ovat vielä niin pieniä.

Opinnot ovat nyt loppusuoralla ja olen jo alustavasti keskustellut töiden jatkumisesta Komella valmistumisen jälkeen.

Virtaa riittää opiskelun ja työn ohessa vielä urheilullekin. Ohjaan salibandyä ja pelaan itsekin aikuisten joukkueessa. Kerran viikossa tulee myös työkavereiden kanssa käytyä pelaamassa sulkapalloa.

Ylä-Savon ammattiopisto

Ylä-Savon ammattiopistolla on 164 eri tutkinto- ja koulutusvaihtoehtoa, jotka toteutetaan joustavasti ja käytännönläheisesti.

Lue lisää

”Tämän alan oppii parhaiten tekemällä.”

Komella valmistetaan raskaan kaluston päällirakenteita maansiirto- ja soranajoneuvoihin. Olen yhtenä levyseppähitsaajana tuotannossa valmistamassa suurempia osakokoonpanoja, jotka myöhemmässä vaiheessa liitetään auton tai perävaunun päällirakenteisiin. Työtehtävät sisältävät kaikkia levysepältä vaadittavia työtehtäviä, jotta alan välineet ja vaiheet tulevat äkkiä tutuksi. 

Työ tukee hyvin koulusta saatua hitsaamisen teoriaosaamista. Aloitin työssäoppimisjakson Komella vajaa vuosi sitten. Jakson lopussa, reilun kahden kuukauden työssäoppimisen jälkeen sovimme oppisopimuksesta. Mielestäni tämän alan oppii parhaiten tekemällä, ja oppisopimus on ollut hyvä tapa opiskella.

Tulevaisuuden ala

Aloin aluksi opiskelemaan koneenasentajaksi, mutta vaihdoin lopulta levyseppähitsaajaksi koulutussuuntautumisen. Ylä-Savon ammattiopiston Iisalmen yksikössä on nykyaikainen oppimisympäristö ja modernit laitteet, joten siellä on mahdollista opiskella alaa monipuolisesti. Valittavissa on levyseppähitsaajan, koneasentajan sekä koneistajan erikoistusmisalat. 

Koen, että teknologia on tulevaisuuden ala, jossa on jo nyt paljon avoimia työpaikkoja ja tulee varmasti olemaan jatkossakin.

Savossa on rento meininki

Olen tykästynyt Iisalmessa asumiseen ja aion jäädä sinne valmistumiseni jälkeenkin. Minnekä sitä kotoansa lähtisi!

Kannustan muitakin hakemaan Pohjois-Savon alueelle opiskelemaan. Täällä on suhteellisen edullista asua ja monipuolisesti koulutusaloja eri ammatteihin. Työtarjontaakin on mukavasti valmistumisen jälkeen. Ja kyllähän Savossa on rento meininki!

Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Petra Tiihonen