<br data-eio= Warning: Undefined variable $image_title in /home/kuopiotahkofi/bedrock-kuopiotahko-fi/web/app/uploads/cache/d159f0c075a2bcc7a36fe38dada5099f02d0341d.php on line 47
”>

Unelmia ja metallihommia Savon ammattiopistossa

  vieraileva kirjoittaja • 14.12.2020

Savon ammattiopistossa opiskeleva Joni Laitti
irrottautuu opiskelusta moottoripyörien parissa

Kuopiolainen Joni Laitti ehti työskennellä useita vuosia teatteri- ja esitystekniikan parissa, kunnes veri veti isän jalanjäljille metallialalle. Vuoden opiskelun jälkeen edessä siintelee jo työpaikka korutehdas Saurumilla. 

Lähdin vuonna 2010 ensimmäistä kertaa ammattikouluun, tuolloin linjana oli teatteri- ja esitystekniikka. Työskentelin valmistuttuani Kuopion Kaupunginteatterissa ja Kuopion Musiikkikeskuksessa. Aloin pohtimaan alan vaihtoa, kun kulttuurialan työt vähenivät ja olisi pitänyt siirtyä keikkatöihin.

Metallialalla työskentelevän isäni kanssa heräsi ajatus oman asekorjaamon perustamisesta ja aloin selvittelemään eri vaihtoehtoja lisäopinnoille. TE-toimistosta vinkattiin Savon ammattiopiston (Sakky) kone- ja tuotantotekniikan linjaa – ja niillä jäljillä ollaan! Erikoistumisalakseni valitsin koneistuksen.

Työelämäjakson kautta korujen työkaluvalmistajaksi

Haaveet asekorjaamon perustamisesta ovat toistaiseksi pöytälaatikossa. Minulla kävi hyvä tuuri, kun opettajani oli kuullut korutehdas Saurumin etsivän henkilöä, joka valmistaa työkaluja kultasepille. Opettaja kysyi minulta olisinko kiinnostunut, ja koska mahdollisuus vaikutti hyvältä, lähdimme Saurumille tutustumaan. Ilmeisesti onnistuin tekemään vaikutuksen ja sovimme, että aloitan heillä ensin työharjoittelijana parina päivänä viikossa. Jos kaikki sujuu hyvin, jatkan työelämäjakson jälkeen vakituisena työntekijänä.

Koulussa suhtauduttiin joustavasti järjestelyyn, ja opettaja jopa muutti opintosuunnitelmaani tukemaan paremmin mahdollista työllistymistäni. Perustutkintooni otettiin työkaluvalmistajan opintoja ammattitutkinnon puolelta. 

Katsoimme myös ensimmäisen tutustumisjaksoni jälkeen Saurumin ja opettajani kanssa minkälaista lisäoppia tarvitsen työssäni. Keväällä 2021 tekemistä syvennetään entistä enemmän työelämälähtöiseksi. Oppiminen tapahtuukin silloin kokonaan Saurumilla.

sakky_nelio.jpg

Savon ammattiopisto

Savon ammattiopiston opintotarjottimelta löytyy vastaus jokaiseen elämäntilanteeseen ja jokaiselle työelämän polulle.

Lue lisää

Sakky on tehnyt vaikutuksen

Minulle oli heti selvää, että haluan opiskella Kuopiossa. Kulttuurialan opintonikin kävin peruskoulun jälkeen Kuopiosta käsin, vaikka itse opinnot olivat Outokummussa. Kuopiossa on hyvät palvelut ja mukava olla, niin ei täältä halua lähteä pois. Eikä ympärillä ole koko ajan kaupungin sykettä, vaan pääsee myös rauhoittumaan luonnon helmaan, jos siltä tuntuu.

Sakky on myös tehnyt hyvän vaikutuksen, siellä on todella hyvä koulutuksen taso, ja myös Kuopion TE-toimisto tuki hienosti uudelleenkouluttautumistani.

Hot Rodders mahdollistaa harrastuksen

Kuopiossa on myös hyvät harrastusmahdollisuudet. Opiskelujen ohessa harrastan moottoripyöräilyä, ja koko perheemme kuuluu jo 35-vuotiaaseen Hot Rodders Kuopio -kerhoon. Hot Roddersilla on tallitilat kaupungin keskustassa, ja se alkaa olla yksi Kuopion vanhimmista harrasteajoneuvokerhoista. Jäsenten pääasiallisena harrastekohteena ovat jenkkiautot ja moottoripyörät.

Moottoripyöräilyn ja pyörän kunnostuksen lisäksi teen vapaa-ajallakin metallihommia harrastuksena.

Myös naisia toivotaan kone- ja
tuotantotekniikan opintoihin

Kierrän opiskelun ja työssäoppimisen ohessa kertomassa kone- ja tuotantotekniikka-alan opiskelusta MyTech-lähettiläänä peruskouluissa ja lukioissa. Se on osa Teknologiateollisuus ry:n toimintaa, ja lähettiläät kertovat opiskelumahdollisuuksien lisäksi siitä, millaisia mahdollisuuksia teknologiateollisuus tarjoaa nuorille.

Olemme opettajien kanssa pohtineet, miksi kone- ja tuotantotekniikan alalla on niin vähän naisia. Voi olla, että ala saatetaan mieltää sotkuiseksi, mutta esimerkiksi koneistajan ammatti on pääasiassa siistiä ja kevyttä sisähommaa. Monella on väärä käsitys, että siellä ollaan kädet kyynärpäitä myöden rasvassa.

Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Petra Tiihonen