Koe lumoava luonto ja kaupungin kosketus talvisessa Kuopiossa

Koe lumoava luonto ja kaupungin kosketus talvisessa Kuopiossa

  Pauliina Ahonen • 28.10.2021

Pienistä hetkistä suuria muistoja

Järvi-Suomen pääkaupunki, Kuopio, on täynnä upeita luonto- ja kulttuurikohteita, joiden äärellä vaikuttua vuoden jokaisena päivänä. Kuopion ainutlaatuinen järvimaisema on läsnä kaikkialla ja erityisen kaunis kuuluisasta Puijon tornista katsottuna. Sydäntalvella maisemassa on oma taikansa, kun jylhät metsät ja jäätyneet järvet verhoutuvat valkoiseen lumihuntuun.

Kuopiossa talvilomailijaa odottavat iloiset ihmiset, toivotut tekemiset, hemmottelu, herkuttelu, kiehtova kulttuuri, luonnonläheisyys ja oma rauha.

Kulturelli kaupunkikierros – 4 tärppiä talvilomaan

1. Hemmottele aistejasi

Kulttuurinnälkäisille Kuopio tarjoaa runsaasti musiikki-, teatteri-, museo– ja taide-elämyksiä. Myös Kuopion ruokakulttuuri on moninainen. Samaan aikaan, kun luomu ja lähiruoka ovat vahvistaneet asemaansa osana alueen identiteettiä, on kaupunkiin virrannut uusia makuja ja värejä maailmalta matkailun myötä.

Vuosina 2020-2021 Pohjois-Savolle ja Kuopion alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -tunnus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen Suomessa ja sen myötä alueemme laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut tuodaan esille moninaisen ruoka-aiheisen ohjelmiston myötä, jonka toteuttamisesta vastaa ravintoloista, alkutuottajista, elintarviketoimijoista ja muista paikallisista yrityksistä koostuva yhteistyöverkosto.

2. Koe vuodenaikojen vaikutus satamakaupungin arkeen

Matkustajasataman laivaliikenne pysähtyy järvien jäätyessä, mutta vain antaakseen tilaa talvisille elämyksille. Järvenjäälle jäädytettävä luistelurata, talvikahvila, lähisaarista löytyvät laavut ja sataman talviset tapahtumat ovat perinteitä, joista saavutaan nauttimaan läheltä ja kaukaa.

3. Viihdy Mualiman navalla

Keskeltä kaupungin keskustaa löytyvältä kauppatorilta, jota Mualiman navaksikin kutsutaan, voi ostaa herkullista ruokaa ja kauniita käsitöitä myös talvisesongin aikaan. Lisäksi torilla järjestetään talvisia tapahtumia, joiden vetonauloja ovat muun muassa karuselli, lasten kelkkamäki sekä parikymmenmetrinen joulukuusi. Joulukuussa kauppatorin valtaa joulutori, jonka tunnelma syntyy torin ylle laskeutuvasta valokatoksesta ja upeista valoporteista, lasten ilosta karusellissa, glögibaarin kuumista juomista sekä jouluravintoloiden herkuista.

4. Tutustu taloihin – tutustu historiaan

Toria ympäröiviä arkkitehtoonisesti merkittäviä rakennuksia on mukavaa ihailla myös talvisessa maisemassa ja erityisesti joulunaikaan, kun keskusta on valaistu kauniisti. Idyllinen kauppahalli, tunnelmallinen tuomiokirkko sekä täysin remontoitu Kuopion museo ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Myös kaupungin historiasta kertova sympaattinen korttelimuseo puurakennuksineen on erityisen ihastuttava juuri joulun aikaan.

Luonnon lumo aina lähellä

Kuopiossa kotiovelta luontoon on matkaa pisimmilläänkin vain 500m. Kaupunkia ympäröi yhteensä sata järveä ja puolet kaikesta pinta-alasta on silmänkantamattomiin kohoavaa puhdasta metsämaisemaa. Kuopion erikoisuus on kaupungin keskellä kasvava aarniometsä, joka kurkottaa Puijon huipulla pitkälti yli 200 metrin korkeuteen meren pinnasta mitattuna. Puijon luonnonsuojelualue oli perustamisensa aikaan (1928) yksi Suomen ensimmäisistä luonnonsuojelualueista. Nykyään se on kaupungin ylpeys ja arvokas hyvinvoinnin lähde, jonka ikihonkien humina on elämys.

Useiden luonnonsuojelualeiden lisäksi Kuopiossa vihertävät monet viehättävät puistot. Luonnosta nauttimaan kutsuvat myös Suomen kaunein kaupungin keskustasta löytyvä lampi, Valkeisen lampi, Väinölänniemi uimarantoineen ja hiihtolatuineen sekä Kallaveden yllä kiemurteleva kaunis Saaristokatu. Kaikki nämä osoittavat luonnon ainutlaatuisen arvon osana kutsuvaa kaupunkimaisemaa.

Kävelykierros kauniissa Kuopiossa

Tutustu keskusta-alueen nähtävyyksiin ja luontokohteisiin kävellen.

 

Lue lisää

Viihdy pidempäänkin

Nauti elämästä siellä, missä lumoava luonto ja kiehtova kaupunkikulttuuri kohtaavat, ja tule talvilomalle Kuopioon. Alueesta on helppo viehättyä lyhyelläkin vierailulla, mutta erityisen antoisaa on viipyä päivä jos toinenkin.

Pidempää visiittiä varten kaupungissa on useita viihtyisiä hotelleja ja hyvin varusteltuja mökkejä, joissa koko perhe majoittuu mukavasti loman ajan. Näissä muhkea tyyny takaa makoisat unet, mutta miellyttävään majoitukseen kuuluu muutakin. Rentouttavan matkan elementit ovat lisäksi omaa mielenmaisemaa ja toiveita vastaava ympäristö, hyvä palvelu sekä tunnelma – elementit, joista rakentuu leppoisa loma täynnä pieniä hetkiä ja suuria muistoja.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Inspiraatio

Paikat

Kallaveden Luistelurata

Artikkelit

Parhaat sporttipaikat kaupunkilomailijalle