Kesäpäivä Kuopiossa – Kun parasta on juuri nyt
  Pauliina Ahonen • 13.04.2021

Kesäpäivä Kuopiossa – Kun parasta on juuri nyt

”Mulla ei oo mitään tekemistä”, parahtaa kolmevuotias teatraalisen turhautuneesti kesken aamuisen väritystehtävän, jota ennen hän on rakentanut legoja, lukenut kirjoja, potkupyöräillyt pihakadulla, puhaltanut saippuakuplia, tehnyt pari palapeliä, opetellut kirjaimia, paijannut perheen koiria, auttanut astianpesukoneen tyhjentämisessä ja kertonut isovanhemmilleen videopuhelun välityksellä kaiken oppimansa sadepilvien muodostumisesta.

Naurahdan mielessäni lausahduksen ja todellisuuden välissä vellovalle absurdiuden valtamerelle, käännyn hymynkare huulillani katsomaan lastani silmiin ja totean rauhallisesti: ”Voi rakas, tiesitkö, että on hyvä asia, että lapsella on joskus tylsää, eikä mitään tekemistä. Se ruokkii luovuutta, kun joutuu itse keksimään, mitä leikkisi seuraavaksi.”

Lapsi laskee kynän kädestään ja tuijottaa minua koko kolmivuotisen elämänsä aikana kerrytetty itsevarmuus huippuunsa viritettynä, myötätuntoinen ilme kasvoillaan. Minulle tulee välittömästi tunne, että joudun vielä vastuuseen muka-viisauksistani.

Touhujen kautta terveellisen tylsyyden lähteille

Valitettavan harva aikuinen nauttii tylsyyden tuomasta turhautumisen tunteesta, mutta vielä harvempi nykypäivänä edes tietää, mistä tylsyydessä oikeastaan on kyse. Suorittaminen aamusta iltaan, viikosta toiseen ohjaa elämäämme, emmekä oikein edes osaa pysähtyä nauttimaan hetkestä, kun sellainen tilaisuus koittaa. Tämän vääryyden muuttamisessa parhaita oppaitamme ovat lapset.

Kun lapsi leikkii, hän keskittyy täysillä vallitsevaan tilanteeseen, olosuhteisiin, välineisiin ja vuorovaikutukseen. Ja kun leikki on ohi, joutuu hän hetkellisesti toimettomaksi, ikään kuin hauskanpidon katvealueelle, minkä lapsi kokee välittömästi päälle vyöryvänä tylsyytenä. Tämä on mahdollista, koska toisin kuin meillä aikuisilla, ei lapsen alitajunta pommita isäntäänsä jatkuvasti uusilla suorituspaineilla kuten tekemättömillä kotitöillä, maksamattomilla laskuilla tai tulevan kuun työsuorituksilla. Lapsilla on keskittyessään taito siirtää kaikki muu taka-alalle, koska heillä on vilpitön halu ja kyky olla läsnä.

Liian usein samainen kyky hukkuu jonnekin teini- ja ruuhkavuosien väliin. Siitä seuraa ahdistusta, riittämättömyyden tunnetta ja jatkuvaa kiirettä. Pahimmillaan aivot suorittavat yöunienkin aikana ja vitsiksi naamioitu hätähuuto ”Ei ainakaan ole ollut tylsää” on yleisin kommentti, kun tuttujen kesken vaihdetaan viime kuukausien kuulumisia. Todellisuudessa tervehdyttävä tylsistymisen taito on kuitenkin äärimmäisen tärkeää esimerkiksi palautumisen kannalta, joten sitä kannattaa hieman harjoitella.

Kesäisin on keinot monet

Kesä ja erityisesti loma ovat mainiota aikaa arvioida omia edellytyksiään läsnäolon jalon taidon kehittämiseen. Myös keinovalikoima on laaja ja mikä parasta, oppimisen ohessa voi pitää hauskaa perheen kanssa. Tärkeintä on löytää oikeat lajit, joissa touhukkuuden ja terveellisen tylsyyden tasapaino yhdistyvät.

Monet kokevat, että leppoisa lomafiilis löytyy muualta kuin omasta kodista neljän seinän sisältä. Tämä on ainakin ensi alkuun varmasti totta. Taitojen kehittyessä oppeja voi hyödyntää myös tutussa arkisessa ympäristössä.

Mitä sitten tehdä, kun osa perheestä on kireänä kuin viulunkieli, osa onnistuu ylittämään viikoittaisen järkevän ruutuajan jo yhden aamupäivän aikana ja loput tylsistyvät tainnoksiin kitinän siivittämänä ihan juuri nyt tähän paikkaan? Todennäköisesti latteilla viisauksilla ei heru montakaan pistettä. Sen sijaan kannattaa suunnata viettämään kesäpäivää ulkoilmassa ja ottaa ilo irti koko perheelle sopivista elämyskohteista.

7 hykerryttävän hauskaa tietä läsnäoloon

1. Suunnatkaa citygolfradalle Bellanpuistoon

Citygolf on uudenlainen tapa pelata minigolfia ja aivan superhauska tapa heittäytyä hetkeen. Kallistetut, muotoillut ja kivillä sekä istutuksilla koristellut radat kimaltavan Kallaveden rannalla ovat elämys jo kauneutensa puolesta.

Tämän lajin parissa ei ole tietoakaan tylsyydestä, mutta kaikkien on helppo olla aidosti läsnä ja nauttia yhteisestä ajasta. Kisailun, jännityksen ja toisten kannustuksen lomassa pääsee oman suorituksensa aikana opettelemaan myös keskittymistä.

2. Ulkoilkaa leikkipuistossa ja viheralueilla

Kuopiossa on monia hienoja leikkipuistoja ja kauniita viheralueita, joissa perhe voi viettää aikaa pelaillen, leikkien, rentoutuen ja piknikeväitä syöden. Näistä suosituimpia ovat keskusta-alueelta löytyvät Brahenpuisto sekä Hapelähteenpuisto ja ruutukaavakeskustan kupeessa sijaitseva Valkeisenpuisto, joissa viettää mielellään aikaa useammankin tunnin. Myös tuomiokirkon edustalla sijaitseva uudistunut Snellmaninpuisto on erittäin kaunis.

Kun lapset kirmaavat leikkipuistossa härvelistä toiseen, on aikuisilla mainiosti aikaa opetella tylsistymään oikein, eli rauhoittumaan tai savolaisittain naatiskelemaan. Istukaa alas, piilottakaa puhelimet, nauttikaa kauniista päivästä ja työntäkää mielestänne pois sotkuinen koti tai työpaikan paineet. Iloitkaa kiireettömyydestä, lasten riemusta ja raikkaasta ulkoilmasta. Ja kun olette lopulta onnistuneet rauhoittamaan mielenne, jopa vähän tylsistymään, juoskaa lastenne mukaan leikkimään.

3. Etsikää paikallisia ruokaelämyksiä Kuopion torilla

Kuopion tori eli mualiman napa eli savolaisittain koko universumin keskipiste on kesäisenä kauppapäivänä jo itsessään ajan seisauttava elämys. Tunnelma torilla on juuri niin lupsakka kuin isoäidinkin lapsuudessa ja juuri niin hyville maistuvat myös paikalliset herkut torikojuista ostettuina.

Lihapiirakat, kalakukot ja paistetut muikut ovat saaneet rinnalleen myös modernimpaa ruokaa, mutta pillimehu ja jätskipallo maistuvat muuttumattomina sukupolvesta toiseen. Yhdessä ruokaileminen ja torilla käyskentely on todellakin leppoisaa puuhaa, ja jos pysähtyy juttelemaan myös paikallisten kanssa, saattaa torilla kuulla jokusen hauskan tarinankin.

4. Puuhailkaa Puijolla puhtaan luonnon ja upeiden maisemien keskellä

Yksi parhaista läsnäolon oppaista on suomalainen puhdas luonto. Puijon tornia ympäröivä aarniometsä on rauhoittava kokemus koko perheelle, vaikka alueelta muuten ei aktiviteetteja puutu.

Esimerkiksi kahvittelu tornikahvilassa kaupungin yllä, frisbeegolfin pelaaminen upeissa maisemissa, ohjattu kierros mäkihyppytorniin, maastokeppariradalla kirmaaminen tai luontoa sekä AR:a (augmented realitya eli lisättyä todellisuutta) yhdistelevä luontopolku viihdyttävät kaikkia iästä riippumatta.

5. Pulahtakaa järveen

Viilentävään veteen pulahtaminen on ehdottomasti kesään kuuluvaa hauskanpitoa, jossa ollaan luonnollisesti läsnä jo turvallisuussyistä. Liikaa paineita perheen rantapäivästä ei kuitenkaan tarvitse ottaa, sillä Kuopiossa on monia lapsiystävällisiä rantoja.

Kuopiossa Kallavesi on aina vain kävelymatkan päässä ja uimarantoja löytyy vähän joka puolelta. Tunnetuin on kaupungin keskustan kupeesta löytyvä Väinölänniemi, jolla sijaitsee myös rantaleikkeihin välineitä vuokraava Cafe Väinö. Tänä kesänä Väinön kylmien juomien ja jätskien lisäksi valikoimassa on paljon kesäistä puuhaa SUP-laudoista kesäpeleihin ja lasten sähkömönkkäreistä saunalauttaan.

6. Kehrätkää tyytyväisyydestä kissakahvilassa

Unohtakaa kaikki muu ja tassuttelkaa Tiramisuun kissojen valtakuntaan. Kissakahvilassa pöytäseurana on aina pörröisiä kavereita, joiden paijaaminen herkuttelun lomassa sysää suorituspaineet unholaan. Kissat jos ketkä osaavat myös nautiskelun taidon, joten joutenoloa harjoitellessa mallia kannattaa todellakin ottaa kahvilan karvaisista kavereista.

7. Tutustukaa historiaan Kuopion korttelimuseossa

Menneisiin aikoihin uppoaminen on aina kiehtovaa ja omalla tavallaan pysäyttävää. Museossa muistaakin hyvin, että elämää on aina ollut ja tulee olemaan myös oman stressikäyrän ulkopuolella.

Yksi Kuopion viehättävimmistä museokohteista on Kuopion korttelimuseo, joka muodostuu 11 puutalosta, joista vanhin on peräisin 1700-luvun lopulta ja nuorin 1800-luvun lopulta. Historiaan pääsee tutustumaan museokodeissa, joiden tilat ja esineistö esittelevät erilaisten perheiden elämää 1800-luvulta 1930-luvulle sekä tasa-arvon puolesta puhuneen tunnetun kuopiolaisen kirjailijan ja kauppiaan, Minna Canthin, elämää.

Museossa pääsee kokemaan myös erilaisia AR-elämyksiä. Kokeilkaa esimerkiksi, millaista on kulkea Minna Canthin aatteellisissa jalanjäljissä Canthille tärkeissä paikoissa 1800-luvun Kuopiossa.

Antakaa siis ajan pysähtyä, eläkää hetkessä, touhuilkaa ja toisinaan jopa hieman tylsistykää. Tällä tavoin ihastuttavasta läsnäolon voimasta nauttii koko perhe.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Kesä

Artikkelit

Kävelykierros kauniissa Kuopiossa

Esittelyssä

Näe ja koe