Mitä kaikkea tekee Kuopion kaupunginorkesteri?

Mitä kaikkea tekee Kuopion kaupunginorkesteri?

  vieraileva kirjoittaja • 09.11.2020

Töissä muulloinkin kuin
torstaisin sinfoniakonserteissa

Kuopiolla on oma uljas sinfoniaorkesterinsa, jolla on ilo soittaa akustiikaltaan yhdessä Euroopan parhaista konserttisaleista. Kuopioon on hakeutunut muusikoita yli kymmenestä eri maasta ja tuo yhteen nivoutunut, monipuolinen porukka säteilee alueella hyvinvointia moneen suuntaan.

Mielikuva orkesterityöstä on tyypillisesti pönöttävä, muodollinen ja historian pölyissä ummehtunut. Osittain tämä on totta, ovathan useimmat orkesterikirjallisuuden klassikot sävelletty satoja vuosia sitten ja tietyt rituaalit pitävät pintansa edelleen. Rituaalit kuuluvat joukkuelajeihin ja ne lietsovat ryhmän parhaimpaan mahdolliseen suoritukseen juuri sillä hetkellä.

Yleisö voi orkesterin konsertissa istahtaa mukavasti penkkiin ja rauhoittua ainutkertaisen kokemuksen äärelle luottaen siihen, että lavalla olevat ammattilaiset hoitavat hommansa tyylillä, taidolla ja tunteella.

Kaupunginorkesterin kummilapset sekä taidetestaajat

Perinteisempään kaavaan istuvia, torstaisin kuultavia kausikonsertteja soitetaan vajaa parikymmentä vuosittain ja loppuaika tehdään jotain aivan muuta. Otetaan esimerkiksi vaikkapa lapset ja nuoret. Tiesitkö, että orkesterin kummilapsitoiminnan myötä vuonna 2017 syntyneet uudet kuopiolaiset pääsevät nauttimaan heidän ikäryhmälleen räätälöityjä musiikkielämyksiä ja taidekasvatustuokioita vauvaikäisestä aina koululaiseksi saakka? Näitä elämyksiä tarjotaan soveltuvin osin myös muille lastenmusiikin ystäville.

Kaupungin kulttuuripolun tarkoitus on puolestaan tutustuttaa koululaiset kaupungin taidelaitoksiin. Niinpä Kuopion kaikki seiskaluokkalaiset astelevat Musiikkipolulle tutustumaan orkesterin ihmeelliseen maailmaan. Viime vuosina olemme olleet mukana myös kasiluokkalaisille suunnatussa Taidetestaajat-hankkeessa. Nuoret ovat kommentoineet konserttikokemuksiaan mm. näin:

”En ollut ennen ollut konsertissa joten oli hienoa huomata miten niin monta soitinta pystyi soimaan yhtä aikaa niin kauniisti.”

”Kokemus oli mahtava, vaikka minua väsytti tosi paljon. Sähkökitarakonsertto ja Frank Zappa oli aivan parasta!!!”

Orkesterilla on myös kummikoulu, eli viereisellä tontilla sijaitseva Taidelukio LUMIT, jonka kanssa yhteistyö on hedelmällistä ja tiivistä – aivan kuten saman katon alla toimivien musiikkioppilaitostenkin kanssa. Hyvä esimerkki oppilaitosyhteistyöstä on toukokuussa 2021 yhdessä toteutettava suurmusikaali West Side Story.

Kuopion kaupunginorkesteri on olemassa kaikkia alueen asukkaita varten

Normaalia orkesterityötä ovat myös koulu- ja palvelutalokiertueet sekä jalkautumiset keskustan kahviloihin ja ravintoloihin. Saatat nähdä Kuopion kaupunginorkesterin yhtä lailla soittamassa juhlafanfaaria uuden uimahallin avajaisissa kuin televisiossa esiintymässä jonkin kansallisen juhlapäivän kunniaksi.

Pyrimme vierailemaan säännöllisesti Kuopion reuna-alueilla ja räätälöityä tarjontaa on suunnattu myös erityisryhmille ja kehitysvammaisille. Digisisällöt ja konserttistriimaukset ovat niin ikään tulleet jäädäkseen ja niiden myötä orkesteri pystyykin tavoittamaan yhä kattavammin alueen väkeä. Jokainen esiintyminen tehdään yleisöä varten, olipa kyse sitten täyden salin gaalakonsertista tai intiimimmästä kohtaamisesta saattohoito-osastolla.

Musiikki on universaali kieli, joka puhuttelee kaikkia meitä omalla tavallaan ja Kuopion kaupunginorkesteri on olemassa kaikkia alueen asukkaita varten.

– Katariina Kummala, Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin johtaja

Kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan Kuopion kaupunginorkesterin sivuilla, voit lukea sen täältä.

Katariina Kummala on toiminut Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin johtajana vuodesta 2018 asti.

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

Kuopiossa kulttuurilla on vahva rakenne

Artikkelit

Kansallisessa kaupunkipuistossa luonto ja kulttuuri kohtaavat

Esittelyssä

Kulttuuri ja käyntikohteet

Yritykset

Kuopion Musiikkikeskus

Yritykset

Kuopion kaupunginteatteri