Ruokamatkailijan suosikkimaut syksylle 2020

Ruokamatkailijan suosikkimaut syksylle 2020

  Pauliina Ahonen • 15.09.2020

Laadukasta lähiruokaa luonnollisesti

Pohjois-Savo on tunnettu puhtaasta luonnosta, jylhistä metsistä, sadoista järvistä ja idyllisestä maaseutumaisemasta. Nämä ovat luontainen voimavara niin elämäntavan kuin luontoarvojen suhteen – Luomu ja lähiruoka ovat merkittävä osa alueen identiteettiä. Samaan aikaan, kun alueelle on virrannut uusia makuja ja värejä maailmalta matkailun myötä, on alueellisten raaka-aineiden asema vahvistunut paikallisen ruokakulttuurin perustana.

”Minua motivoi eniten uuden kehittäminen. Löydän matkoilta uusia makuja, tuon ne kotiin ja yhdistän ne paikallisiin raaka-aineisiin. Näin syntyy täysin uusi, mutta autenttisen makuinen ruoka.”

– Anssi Kantelinen | Ravintola Urban, ERG-ruokalähettiläs

Pohjois-Savolaisessa ruokakulttuurissa korostuu myös vastuullisuus, kun raaka-aineet kerätään luonnosta ja läheltä, ja niitä käytetään monipuolisesti. Tieto siitä, mistä ruoka on tullut ja millaisia vaiheita läpikäynyt lautaselle päätyäkseen on nykyään tärkeää yhä useammalle herkkusuulle.

”Ruoanlaittoni perustuu siihen, että raaka-aineista käytetään kaikki hyväksi. Kasviksista lehtiä myöten kaikki – riistasta luita, kaloista ruotoja ja keitetään liemiä. Kun raaka-aineet saadaan läheltä, ollaan uskomattoman tuoreuden äärellä – ja se jos mikä on hienoa.”

– Aki Hiltunen | VS Ravintolat, ERG-ruokalähettiläs

Kulinaristien aarreaitan alueestamme tekee myös runsas joukko juomien valmistajia. Pohjois-Savossa on useita kahvipaahtimoita, olutpanimoita, tislaamoja ja alkoholittomien juomien tekijöitä, jotka yhtä lailla tuovat tuotteissaan esiin paikallista osaamista ja perinteitä. Luonnollisesti myös ravintoloiden työntekijät jakavat alueellisen rakkauden lähiruokaan ja sen tarjoamiseen asiakkailleen.

”Meillä ravintolahenkilökunta menee mielellään pellolle kitkemään tai mettään hortoilemaan ja valmistaa siitä ruoan asiakkaalle. Me rakastetaan tätä aluetta – ja halutaan saada sinutkin rakastumaan.”

Eeva Mertanen | Ravintolamestarit, ERG-ruokalähettiläs

Tervetuloa Euroopan maukkaimpaan maakuntaan

Tiesitkö?

Kuopio-Tahko alueella on asukasmäärään nähden eniten ravintoloita koko Suomessa.

Pohjois-Savolle ja Kuopion alueelle on myönnetty vuosille 2020-2021 European Region of Gastronomy -tunnus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen Suomessa ja sen myötä alueemme laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut tuodaan esille moninaisen ruoka-aiheisen ohjelmiston myötä, jonka toteuttamisesta vastaa ravintoloista, alkutuottajista, elintarviketoimijoista ja muista paikallisista yrityksistä koostuva yhteistyöverkosto.

Ohjelmisto koostuu muun muassa erilaisista tapahtumista, teemaviikoista, työpajoista, tastingeista ja kokkauskursseista, jotka sopivat koettavaksi yksin tai isommassa porukassa. Juhlavuosi näkyy myös useiden ravintoloiden tarjonnassa niin raaka-aineissa kuin palvelussakin.

7 herkullista poimintoa makumatkalle

1. Kaupungin (ja Suomen) parhaat burgerit

Useiden herkullisten burgerpaikkojen joukosta ykkösiksi Kuopiossa nousevat tänä vuonna Burger5 ja Gastrobar B/P. Runsaasti paikallisia raaka-aineita käyttävät ravintolat pokkasivat tänä vuonna Suomen parhaat burgerit -äänestyksessä sijat top 2 ja 3. Makuhermoja kutkuttelevista annoksista mieleenpainuvin lienee Burger5:n Satoa -festareilla tarjoilemat hampparit, joiden sämpylät oli valmistettu paikallisen RPS-panimon olueeseen.

2. Rosvopaistia Tahkovuoren laella

Tahkon huipulla, tunnelmallisessa hirsiravintola Panorama Bar & Cafessa koetaan tänä syksynä aisteja hiveleviä makunautintoja. Syväri-järven ylle avautuva maisema on upea kokemus jo itsessään, mutta unohtumattoman siitä tekee ainutlaatuinen lähiruoasta koostuva illallismenu. Menun kohokohta on pääruokana tarjoiltava rosvopaisti eli maakuopassa vähintään kahdeksan tuntia kypsytetty porsaan liha, joka tarjoillaan uunijuuresten ja punaviini-timjamikastikkeen kera.

European Region of Gastronomy

Tee makumatka Savon sydämeen ja koe puhdas luonto ja lähiruoka lautasella.

 

Lue lisää

3. Paikalliset herkut välimerellisin vivahtein

Ravintola Kuzinassa ja Isä Camillossa paikalliset tuotteet ja Välimeren maut yhdistyvät loistokkaiksi komboiksi. Maistaa kannattaa esimerkiksi Kuzinan kokin isoäidin resepti, jonka pääosassa on iisalmelainen luomu-tartar-pihvi.

Ravintola Isä Camillon syksyssä kunnioitetaan eurooppalaista ruokaperinnettä ja tuoreita raaka-aineita. Tänä syksynä herkutellaan erityisesti kauden sienillä, juureksilla ja kalalla.

4. Viikinkien vanavedessä

Viikinkiravintola Haraldin herkut sekä hyväntahtoinen huumori ovat aina elämyksellinen kokemus. Tänä syksynä listalta kannattaa kokeilla paikallisten tuottajien antimista koottu menu: Kaavin kiertäjän tatti-kantarellikeitto, pirtusinapilla glaseerattu porsaan sisäfile ja Truben pullakeisarin ritarit.

5. Svengaavaa tunnelmaa ja maukkaita elämyksiä

Ravintolaklassikko Kummisetä kokoaa marjoista, sienistä, juureksista, savolaisesta kalasta, lihasta ja muista alueen pientuottajien tuotteista konstailematonta ja tasokasta ruokaa. Tunnelmallinen miljöö ja hyvä palvelu miellyttävät erityisesti aikuista makua.

Nuorekkaan persoonallista musiikkiravintolakulttuuria edustaa puolestaan King’s Crown, jonka alusta saakka itsetehdyt annokset koostuvat lähialueen tuotannosta. Drinkeissä hyödynnetään tuoreita yrttejä ja viinit ovat tarkoin valittuja. Ruokalistassa näkyvät vuodenaikojen vaihtelut sekä viimeisimmät ruokatrendit.

6. Juankoskella liki tuotettu ja tehty

Selkeitä makuja, laadukasta käsityötä, tuoreutta ja paikallisuutta edustava Liki Lounaskahvila tarjoilee suussa sulavia herkkuja Juankosken Juice-torin kupeessa. Lokakuussa Liki on myös mukana järjestämässä Juankosken Juusto- ja viinijuhlia, joiden ylitsepursuava ja mielenkiintoinen kattaus kutsuu yhteen juustoista, viineistä ja hyvästä musiikista nauttivat ihmiset läheltä ja kaukaa.

7. Historiaa ja hyvää ruokaa kartanotunnelmassa

Koivumäen kartano tarjoilee puhtaista kotimaisista luonnon antimista jalostettuja elämyksiä. Tämän syksyn erikoisuus ovat paikallisia raaka-aineita ja kulttuurihistoriaa yhdistävät makumatkat, jotka kutsuvat herkkusuita kokkikouluun valmistamaan ja nauttimaan kauden parhaita makuja. Makumatkan maistajaiset laajenevat myös juomapuolelle, kun osana menua tarjoillaan paikallisen alkoholitalo Lignell & Piispasen vastuullisesti tuotettuja juomia.

Löydä ravintolat, alkutuottajat, elintarviketoimijat ja muut European Region of Gastronomy -juhlavuoden yritykset kartalta.

Artikkelin pääkuva: Kala-Lappi

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Syö ja juo

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Esittelyssä

Ruokaravintolat

Artikkelit

Kävelykierros kauniissa Kuopiossa

Esittelyssä

Rinneravintolat

Artikkelit

Paikalliset tuotteet saivat tunnustusta myös kansainvälisesti