<br data-eio= Warning: Undefined variable $image_title in /home/kuopiotahkofi/bedrock-kuopiotahko-fi/web/app/uploads/cache/d159f0c075a2bcc7a36fe38dada5099f02d0341d.php on line 47
”>

Spencer Tunick saapuu Suomeen – Kuopio riisuutuu

  Marika Ranta-Pere • 14.04.2023

Alastomuusmaisemistaan tunnettu taiteilija toteuttaa installaation Kuopiossa kesällä 2023

VB-valokuvakeskus tuo alastomuusmaisemistaan tunnetun new yorkilaisen taiteilijan Spencer Tunickin Kuopioon kesällä 2023. Edellinen hänen installaationsa Suomessa toteutettiin Helsingissä vuonna 2002 ja nyt tapahtuu Kallaveden rannoilla. Tunick on dokumentoinut alastomia ihmisjoukkoja erilaisissa julkisissa ja luonnollisissa ympäristöissä jo vuodesta 1994. Hänen tuotannoissaan tuhannet ihmiset ovat riisuneet vaatteensa ja muodostaneet siten ainutlaatuisen maiseman. Installaatioita on toteutettu jo yli sata useissa eri maissa.

Hae mukaan vapaaehtoiseksi

Spencer Tunick kutsuu mukaan vapaaehtoisia osallistujia Kuopiossa lauantaina 15. heinäkuuta 2023 toteutettavaan installaatioonsa. Huonon sään sattuessa toteutus voidaan siirtää seuraavalle päivälle, ja tarkempi tapahtumapaikka ja ajankohta julkistetaan osallistujille 10-14 päivää ennen kuvausten alkamista. Kaikki yli 18-vuotiaat ovat tervetulleita mukaan ja jokainen osallistuja saa editio-määrältä rajatun vedoksen muistoksi ainutlaatuisesta kokemuksesta. Lisätiedot ja rekisteröitymisohjeet löytyvät osoitteesta KuopioTunick.com.

Spencer Tunick – Finland 09/2002
Spencer Tunick – Finland 09/2002

Teokset haastavat näkemykset alastomuudesta ja julkisesta tilasta

Spencer Tunick haluaa teoksillaan kannustaa arvostamaan ihmiskehoa ja katsomaan sitä ikäänkuin taidemuotona, aivan kuten maalausta tai veistosta. Kun muut taiteilijat maalaavat maiseman öljyväreillä tai muotoilevat ideansa savesta, Tunick käyttää paljasta ihoa ja sen lukemattomia sävyjä tuottamaan eräänlaisen abstraktion ja uuden muodon. Alastomista ihmismassoista koostuvat valokuvat eivät korosta seksuaalisuutta, vaan haastaa näkemyksemme alastomuudesta ja julkisesta tilasta.

Miksi Kuopio?

Intuition pohjalta tilaisuuksiin tarttuva Spencer Tunick kiinnostui Kuopiosta mahdollisena paikkana uudelle installaatiolleen, kun häneltä oli ensin tiedusteltu kesänäyttelyä VB-valokuvakeskukselle. Otettuaan selvää, missä Kuopion yleensä sijaitsee, taiteilija innostui järvien ympäröimästä kaupungista, jonka vesistöjä täplittää lukematon määrä saaria. Myös Suomen kesän valo kiehtoi. Tunick muistelee lämmöllä Helsingissä tekemäänsä installaatiota ja uskoo suomalaisten olevan avoimia tukemaan alastomuutta taiteessa. Hän myös toivoo, että Helsingin tapahtumaan osallistuneet matkustaisivat kesällä Kuopioon tekemään jälleen taidetta hänen kanssaan. Heinäkuun puolivälissä toteutettavan installaation myötä Kuopio tulee saamaan runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä. Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas ovat tyytyväisiä.

Ihailtava ja rohkea avaus VB-valokuvakeskukselta. Tunnettu kansainvälinen valokuvataiteilija saapuu Kuopioon tekemään jotain sellaista, mitä täällä ei ole aikaisemmin koettu. On hienoa, että Tunick haluaa hyödyntää teoksessaan upeaa järviluontoa, yhtä kaupunkimme vetovoimatekijää. Kuopion kaupunki on tukenut hankkeen tuotantokustannuksia ja on mukana sen markkinoinnissa.

Kuopion kaupunki on tukenut hankkeen tuotantokustannuksia ja on mukana sen markkinoinnissa.

Spencer Tunick – Switzerland 05/2007
Spencer Tunick – Switzerland 05/2007

VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä Spencer Tunickin tuotantoa

VB-valokuvakeskuksella avautuu perjantaina 9. kesäkuuta Spencer Tunickin valokuvanäyttely, joka esittelee hänen aiempia teoksiaan ympäri maailman. Näyttelyn yhteydessä tullaan julkistamaan ja asettamaan näytteille myös Tunickin uusin, nimenomaan Kuopiossa syntynyt teos.

Artikkelin pääkuva: Spencer Tunick – Dead Sea 06/2011

Perinteitä ja kaupunkikulttuuria, perhe korttelimuseossa

Perinteitä ja kaupunkikulttuuria

Tuliaisiksi tiedonmurusia

Lue lisää

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Kulttuuri ja käyntikohteet

Esittelyssä

Tapahtumakalenteri

Esittelyssä

Majoitus