<br data-eio= Warning: Undefined variable $image_title in /home/kuopiotahkofi/bedrock-kuopiotahko-fi/web/app/uploads/cache/d159f0c075a2bcc7a36fe38dada5099f02d0341d.php on line 47
”>

Kuopio Tanssii ja Soi julkisti kesän 2023 ohjelman

  Marika Ranta-Pere • 21.01.2023

Festivaali kokee uudistuksia – lapsille oma gaala

14.–20. kesäkuuta 2023 järjestettävän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin monipuolinen ohjelmisto pitää sisällään koskettavia teoksia, mutta myös komedian täyteisiä hetkiä. Festivaalilla nähdään tuttuun tapaan valtava kirjo erilaista tanssitaidetta, jonka lisäksi lapsille ja nuorille suunnattu ohjelmisto tulee laajenemaan entisestään.

Tulevan kesän ohjelmistoa – liput myynnissä nyt!

Tulevana kesänä Kuopiossa nähdään muun muassa burkinafasolaisen Salia Sanoun sekä brasilialaisen Bruno Beltrãon teokset, jotka ottavat kantaa taso-arvoisemman yhteiskunnan puolesta.

– Ohjelmiston esitykset ovat helposti lähestyttäviä ja puhuttelevia kenelle tahansa katsojalle, vaikka ei olisikaan nykytanssin suurkuluttaja, ensimmäistä festivaaliaan järjestävä toiminnanjohtaja Salima Peippo kertoo.

Salia Sanoun uusin teos D’un Rêve on nimetty Martin Luther Kingin ikonisen puheen ”I Have a Dream” mukaan. Tanssia ja laulua yhdistävä tragikomedia on voimaannuttava teos mustan kehon historiasta sekä yhteisen unelman merkityksestä. Sanou uskaltaa tarttua eriarvoisuutta, maanpakoa ja toiseutta käsitteleviä aiheisiin keveydellä niiden vakavuudesta huolimatta.

Grupo de Rua, kuvaaja Wonge Bergmann
Grupo de Rua, kuva: Wonge Bergmann

Tasa-arvokysymyksiin sukelletaan myös brasilialaisen Grupo de Ruan väkevässä ja koskettavassa teoksessa New Creation. Kansainvälisesti tunnustetun hip hopin uudistajan Bruno Beltrãon teos syntyi vastareaktiona Brasilian äärioikeistolaiseen politiikkaan. Kantaaottavassa teoksessa pohditaan, mitä tapahtuu, kun politiikka rajoittaa vapautta ja tasa-arvoa.

– Minua ilahduttaa esitysten korkean taiteellisen tason ja monipuolisuuden lisäksi, että esiin nousevat teemat rasismista ja ihmisyydestä. Tulemme mistä päin maailmaa tahansa, olemme pohjimmiltamme samanlaisia, Peippo kertoo.

– Tämän vuoden teokset puhuvat ennen kaikkea tasa-arvon ja inhimillisyyden puolesta. Ohjelmisto näyttää myös tanssin rajattomat mahdollisuudet tulla näkyväksi – tanssin eri perinteet sekä yhdistymiset muihin taidemuotoihin ovat laajasti esillä uusia ilmaisun kieliä etsivien koreografien teoksissa, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Sveitsiläisen Jasmine Morandin LUMEN leikittelee katsojan näköaistilla ja saa pohtimaan, mikä on todellisuutta ja mikä mielen täydentämää kuvitelmaa. Teoksessa tanssi ja vaikuttava visuaalinen suunnittelu yhdistyvät kokonaistaideteokseksi, joka vie matkalle äärimmäisestä pimeydestä valkeaan kirkkauteen. 

Kuopion uuden taidelukion Lumitin näyttämöllä nähdään belgialaisen Alexander Vantournhoutin omintakeinen duetto Through the Grapevine. Tanssin ja sirkuksen keinoja hyödyntävä, huumorin sävyttämä teos ei yritäkään piilottaa esiintyjien kehojen rajoitteita ja eroavaisuuksia, vaan valjastaa ne uusia mahdollisuuksia avaavaksi voimavaraksi.

Vuonna 2021 Kuopiossa ihastuttanut Cristiana Morganti palaa festivaalille uudella sooloteoksellaan Behind the Light. Esityksen aihe kumpuaa pandemia-ajasta, jolloin Morganti menetti paitsi kaikki työtilaisuutensa myös molemmat vanhempansa vaihdevuosien raivotessa taustalla. Kriisin syvyyksistä syntyi lopulta ironian sävyttämä tragikoominen teos, joka valloittaa koskettavuudellaan ja itseironiallaan.

– Morganti ja Vantournhout ottavat teoksissaan lempeän ja armollisen näkökulman suhtautumisessa itseensä. Rohkeudella ja rehellisyydellä he paljastavat itsensä sellaisina kuin ovat. Puutteensa hyväksyen ja niitä luovuuden moottorina käyttäen he ovat onnistuneet luomaan älykkäät, samaistuttavat ja myös vallattoman viihdyttävät teokset, Lehtopolku kertoo.

Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämön ohjelmiston kruunaa Helsinki Dance Companyn ja nykytanssin kärkinimen Anton Lachkýn Special Night. 50-vuotisjuhlaansa viettävä Helsinki Dance Company on tunnettu työstään useiden maineikkaiden ulko- ja kotimaisten taiteilijoiden kanssa, ja ryhmä on vaikuttanut oleellisesti nykytanssin kehitykseen Suomessa.

Kammerbaletten, Tom McKenzie
Kammerballetten, kuva: Tom McKenzie

Tuttuun tapaan ohjelmassa on myös Kuopio Tanssii ja Soin klassikoksi muodostunut Genelec-gaala, jossa nähdään kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden mestarillisia tulkintoja. Festivaaliviikon päättää Musiikkikeskuksella nähtävä, huipputanssijoiden tähdittämä Kammerballetten. Kriitikoiden ylistämän, uutta nykybalettia esittävän tanskalaisen ryhmän ohjelmisto koostuu pienoisteoksista kansainväliseltä koreografijoukolta. Kammerballettenin teoksia säestää elävä kamarimusiikki Trio Vitruvin tulkitsemana.

Lasten ja nuorten Kuopio Tanssii ja Soi

Tänä vuonna lapsille ja nuorille suunnattu festivaaliohjelmisto laajenee, kun perinteisen Tanssioppilaitokset On Stage lisäksi Kuopio Tanssii ja Soi järjestää ensimmäistä kertaa oman gaalan lapsille. Lasten Gaala on koko perheen tapahtuma, jossa pääsee tutustumaan tanssin maailmaan ja ihastelemaan muun muassa baletin nuoria lahjakkuuksia ja breikkaamisen mestareita.

Kuopio Tanssii ja Soi toteuttaa myös yhteistyössä Genelecin kanssa G SongLab-työpajan, jossa nuoret tanssin- ja musiikintekijät pääsevät yhdessä luomaan omannäköistään taidetta ammattilaisten ohjauksessa.

ktm_syksy_2021_pipari_1334x1334px_1-02.jpg

Säpinää cityssä

Kun on aika irrotella!

Lue lisää

Viikon aikana yli 100 tapahtumaa

Maksullisen ohjelmiston lisäksi Kuopio Tanssii ja Soi pitää sisällään aiempien vuosien tapaan vapaan pääsyn ohjelmaa, kursseja, leirejä, seminaareja ja tanssinharrastajien esityksiä.

– Erilaisia tanssiin liittyviä tapahtumia on viikon aikana yli 100. Tavoitteenani ensimmäisenä festivaalikesänäni on tuoda tapahtumaamme näkyväksi entistä voimakkaammin katukuvassa ympäri kaupunkia, Peippo kertoo.

– Tulemme kevään mittaan tiedottamaan mielenkiintoisista uudistuksista ja lisäyksistä. Kaupungin upea miljöö järvimaisemineen yhdistettynä Tanssii ja Soin kattavaan ohjelmaan muodostavat erittäin varteenotettavan kotimaisen matkailukohteen, jonne kannattaa tulla pidemmänkin matkan päästä, hän jatkaa.

Festivaalin kurssiohjelma julkaistaan 1. maaliskuuta.

Artikkelin pääkuva: Cie Salia Sanou, kuva: Laurent Philippe

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Tapahtumakalenteri

Esittelyssä

Kulttuuri ja käyntikohteet

Esittelyssä

Majoitus