Spraycation – Graffitiloma Kuopiossa

Spraycation – Graffitiloma Kuopiossa

  vieraileva kirjoittaja • 25.04.2022

Kuopiosta löytyy useita luvallisia maalauspaikkoja

Kuopio on keskivertoa vilkkaampi katutaidekaupunki ja suuri kiitos siitä kuuluu aktiiviselle katutaideyhdistykselle ja kaupungin panostukseen graffitiharrastuksen mahdollistajana. Väriä pintaansa ovat saaneet useat betoniseinät kaupungin ytimessä, liikuntapaikoilla ja alikulkutunneleissa. Graffititapahtumissa kohtaavat sekä kokeneet tekijät että ensikertalaiset kokeilijat. Ota mukaan viltti, omat välineet ja eväät ja vietä päivä nautiskellen kuopiolaisesta katukulttuurista.

Niin kuin muissakin Suomen kaupungeissa, Kuopiossa alettiin tekemään graffiteja 1980-luvun puolivälissä. Varhaisimmat maalaukset ovat vuodelta 1987. Kuopion alueella onkin tehty järjestelmällistä dokumentointityötä ja Katutaideyhdistys Urbaanin graffiti- ja katutaidekuvakokoelmaan on tallennettu jo yli 1700 kuvaa. Yksi Suomen vanhimmista, jatkuvasti luvallisena pysynyt graffitiseinä, vuonna 1996 käyttöön otettu Niiralassa sijainnut legendaarinen Muuri edusti edelleenkin poikkeuksellista graffitipolitiikkaa. Uusimpana yhteistyönä Kuopion kaupungin kanssa on julkistettu peräti kahdeksan uutta laillista maalauspaikkaa, jotka löytyvät alla olevasta kartasta. Kuopion lailliset seinät tunnistaa #lupamaalata-kylteistä.

Maalauspaikat kartalla

Katutaidefestivaali Lainit

Katutaidefestivaali Laineja on järjestetty vuodesta 2016. Aikaisempina vuosina on maalattu mm. keskustan pysäköintihalli, Savilahden alueen tunneleita ja rakennuksia ja viime vuonna uuden ulkoasun sai käytöstä poistettu Niiralan uimahalli.

Osallistujina nähdään sekä koti- että ulkomaalaisia katutaiteilijoita ja usein myös yleisöllä on mahdollisuus päästä kokeilemaan graffitien tekoa. Katutaidefestivaali Lainit tulee Kuopion keskustaan alkusyksystä 2021 yhteisöllisempänä kuin koskaan! Urbaani ry on mahdollistanut myös pysyviä ja väliaikaisia muraaleja Kuopion rakennusten julkisivuihin sekä sähkökaappitaidetta. Näitä voi bongailla keskustassa kävellen tai vaikka Vilkku-fillarilla sähköpyöräillen.

Tapahtumat

Ihmeitä ja elämyksiä kaikille aisteille.

Lue lisää

Graffitisatama

Kuopion matkustajasatamassa järjestettävä Graffitisatama taas on rento yleisötapahtuma, jossa kisataan katutaidekilpailun mestaruudesta. Vuoksen vesistön vilkkaimmassa satamassa raikuvat silloin letkeät rytmit ja kesävieraat voivat seurata teosten valmistumista samalla kun jäätelö sulaa ja jäät kilisevät lasissa.

Vuoden 2020 Graffitisatama Sketchbattlen voittaja, keravalainen Tommi Mustaniemi aka Sellekhanks käy Kuopiossa tusinan kertaa vuodessa. Savolainen kumppani ja kaupungin graffititoiminta pitävät vierailut aktiivisina, mukana kulkevat frisbeegolfreppu, iso kasa maaleja ja lämpimät vaatteet. Hän huomauttaa, että mukaan kannattaa ottaa omia maaleja, sillä tällä hetkellä Kuopiossa ei ole kattavaa valikoimaa spraymaaleja myynnissä. Mustaniemi pitää paikallisen katutaideyhdistyksen toimintaa yhtenä Suomen aktiivisimmista ja iloitsee uusien laillisten maalauspaikkojen avaamisesta harrastajien käyttöön.

Tommi Mustaniemen TOP 6 Kuopio spottia:

  1. Puijon DiscGolfParkin maisemat
  2. Niiralan graffitimuurin sessiot (RIP)
  3. Partasen kalakukkoleipomon tuoksu
  4. Citypörssin kirppislöydöt
  5. LAINIT katutaidefestivaalit & Cafe Sataman vuosittaiset Graffitisatama-katutaidekilpailu
  6. Kun FC Lahti tulee vierailulle Keskuskentän Jalkapallostadionille

Saatat olla kiinnostunut

Artikkelit

Kävelykierros kauniissa Kuopiossa

Artikkelit

Ranta- ja kesäterassit Kuopiossa

Esittelyssä

Näe ja koe