Puijon luonto on lähellä myös talvisin

Puijo talvella

Löydä luontopolut, ladut ja maastopyöräilyreitit.

  Jesse Kettunen • 12.10.2021

Puijon luonto on lähellä myös talvisin

Puijon mäki ja sitä ympäröivät alueet ovat ympäri vuoden vilkkaassa käytössä. Luonto- ja ulkoilureitit risteilevät pitkin Puijon metsiä ja ovat oiva tapa karistaa kaupungin pölyt jaloista, sillä Puijolle on vain kahden ja puolen kilometrin matka Kuopion torilta. Virkistäytyminen arjen keskellä on siis helppoa.

Latuja joka lähtöön

Kesän ulkoilureitit ovat talvisin hiihtolatujen pohjana, joten Puijolta löytyy varmasti latu jokaiseen makuun. Tarjolla on leppoisan tasaisia reittejä, mutta myös latuja, joissa on mäkiä haastavampaankin menoon.

Puijon hiihtostadionilta lähtevä ensilumenlatu avaa Puijon hiihtokauden ja se on valaistu päiväsaikaan. Alkukauden ajan latu on maksullinen, mutta maksullisuus poistuu, kun pysyvä lumitilanne sallii hiihdon maastossa.

Kun lumi sataa maahan asti on Puijon latutarjonnasta varaa valita. Voit esimerkiksi hiihtää Iivon lenkin, kaksinkertaisen olympiavoittaja Iivo Niskasen sauvan jälkiä seuraten tai valita muista lukuisista reiteistä sopivan juuri sinulle.

Puijolla ei ole erikseen opastettuja kävely- ja koiralatuja, vaan ne sijaitsevat Kuopionlahden, Jynkänlahden, Särkilahden, Kirveslahden ja Niuvan rannan jäälatujen yhteydessä.

Puijon lähietäisyydeltä kuitenkin löytyy myös kävelyyn soveltuvia jäälatuja, kuten edellä mainittu Niuvan ranta, joiden kunnostuksen aloittamisen tärkein kriteeri on jään paksuus.

Hiihtoladut ja latukartat

Kuopiossa ja Tahkolla on yhteensä jopa 600 kilometriä hiihtolatuja.

Lue lisää

Talviset polut risteilevät pitkin Puijoa

Kesän päällystetyistä ulkoilureiteistä suurin osa on hiihtolatujen peitossa, eikä varsinaisia talvikunnossapidettyjä reittejä ole juurikaan tarjolla. Laduille ei ole asiaa ilman suksia, mutta onneksi luonto– ja maastopyöräreitit pysyvät auki ulkoilijoiden ja pyöräilijöiden aktiivisuudella kuin itsestään.

Kesän merkityt metsäreitit siis pitävät paikkansa mahdollisuuksien mukaan ja niitä käyttävät niin maastopyöräilijät kuin jalkaisin liikkeellä olevat. Siksi talven kapenevilla poluilla jokaisen täytyy huomioida entistä tarkemmin muutkin ulkoilijat.

Myös opastetut luontopolut keräävät kävijöitä talvisin ja polut muodostuvat hankien keskelle niin kävelijöiden kuin pyöräilijöiden toimesta. Luontopoluillakaan ei ole talvikunnossapitoa, mutta jokainen voi oman harkintansa ja kykyjensä mukaan ulkoilla ja nauttia Puijon luonnosta, myös luontopoluilla. 

Puijolla on kolme luontopolkua, jotka kaikki ovat noin kahden kilometrin mittaisia. Puijon polku sijoittuu vanhalle luonnonsuojelualueelle, Konttilan kierrolla pääsee tutustumaan esimerkiksi aarnialueen vanhaan metsään ja Kokonmäen kierron erikoisuus on se, että korkeuseroa on kierroksella lähes sata metriä. Kokeneenkin ulkoilijan täytyy kuitenkin muistaa, että kesän helppo reitti voi olla talvisin haastava ja liukas.

Näettävää ja koettavaa ihan jokaiselle

Puijolla on useita kohteita, jotka toimivat oivana hengähdyspaikkana ulkoilun lomassa tai pelkästään retkikohteena, joka tarjoaa irtioton arjesta.

Puijonnokalla sijaitseva näköalapaikka ja laavu sen läheisyydessä ovat osa Puijon virkistysaluetta. Paikalta näkee Pohjois-Kallaveden saariston ja laavu on rakennettu Puijolta kerätyistä tuulenkannoista. Puijonsarven päädystä saapuessa matkaa paikalle kertyy vain kilometri.

Hikisempi vaihtoehto on Puijon portaat. Portaat lähtevät Puijon mäkihyppytornien oikeasta reunasta, aivan pienemmän mäen vierestä. Kuntoilijoiden ja reippailijoiden ympärivuotinen suosikki tarjoaa lähes 300 porrasta, jotka johtavat suoraan Puijon tornin juurelle.

Kuopion symboli, Puijon torni, kohoaa yli 200 metriä Kallaveden yläpuolelle ja jo pelkästään sen juurelta näköalat ovat mahtavat. Tornilta löytyy niin näköalatasanne, kahvila kuin ravintolakin.

Aivan Puijon välittömässä läheisyydessä on myös Iso-Valkeisen laavu, joka sijaitsee Iso-Valkeisen rannalla, vanhan Kallantien länsipuolella.

Laavut ovat avoimia taukopaikkoja ja ne on tarkoitettu kaikille. Muistetaan siis siistiä jälkemme ja kunnioittaa muitakin ulkoilijoita, niin laavuilla kuin ulkoilureiteillä.

Saatat olla kiinnostunut

Yritykset

Puijo Peak

Esittelyssä

Retkeily

Esittelyssä

Maastopyöräily

Yritykset

Puijon ravintolat

Paikat

Tahkon talvipyöräilyreitti

Esittelyssä

Suunnittele matkasi