Suomen parhaita panimoita ja makupareja

Suomen parhaita panimoita ja makupareja

  Jesse Kettunen • 05.07.2021

Lakeland Appetizer 2021

Kuopiossa kesäkuun lopulla järjestetyn Lakeland Appetizer -tapahtuman teemoina olivat puhtaat maut luonnosta lasiin ja lautaselle, Suomen parhaimmat panimot ja makuparit sekä Euroopan maukkain metsäkattaus. Paikallisten toimijoiden lisäksi mukana oli kutsuvieraita ympäri Suomea.

Kuopion alue sai ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy (ERG) -tunnustuksen, jota juhlimme vuosina 2020–2021. Esimerkkeinä aiemmin palkituista ERG-alueista mainittakoon Espanjan Katalonia, Hollannin Nord-Brabant Rotterdamin kupeessa sekä Etelä-Egean saaret Kreikassa ja nyt mukaan voidaan laskea Kuopion alue Kallaveden kainalossa.

ERG-tunnustuksen kriteereissä korostuvat lähiruoka, paikallinen osaaminen sekä luonnosta saatavat raaka-aineet. Kuopiossa kesäkuun viimeisenä päivänä järjestetty Lakeland Appetizer -tapahtuma kunnioittaa juuri näitä arvoja.

Lakeland Appetizer -tapahtuma keskittyi paikallisiin panimotuotteisiin, toki unohtamatta huippukokkien paikallisista raaka-aineista loihtimia ateriakokonaisuuksia. Tapahtumassa teemoina olivat puhtaat maut luonnosta lasiin ja lautaselle, Suomen parhaimmat panimot ja makuparit sekä Euroopan maukkain metsäkattaus.

Tapahtumaan oli kutsuttu paikallisia ERG-hankkeisiin osallistuneita henkilöitä sekä kutsuvieraita ympäri Suomea, kuten muun muassa Madventures-sarjasta tunnettu Riku Rantala ja radiojuontajana useasti palkittu Mikko ”Peltsi” Peltola. Molemmat osallistuivat samalla viikolla myös perinteiseen Tahko MTB -tapahtumaan.

Lähiruokaa arvostetaan

Kaikkien vierailijoiden puheista huokui ymmärrys ja arvostus lähiruokaa kohtaan, eikä Kuopion alueen saamaa tunnustusta pidetty vääryytenä, vaan päinvastoin ansaittuna.

”Kyseessä on hieno tunnustus ja aito titteli. Kertoo hyvin siitä, että alue osaa viestiä ja kertoa osaamisestaan, mikä ei ole itsestäänselvyys. Yhteistyössä on voimaa ja aluemarkkinoinnin ansiosta alueen pienet toimijat eivät jää muutaman ison vastaavan jalkoihin. Siitäkin ansiosta Kuopion alue on ansainnut tunnustuksensa”, Rantala sanoo.

Lähiruoan asemaan toivotaan parannusta ja sen arvostus onkin selkeässä nousussa. Kulutustottumuksia ei kuitenkaan muuteta hetkessä, mutta ne tulisi jokaisen tiedostaa.

”Jos annetaan mahdollisuus päättää, ostaako lähellä tuotettua vai kaukaa tuotua, niin ostan lähialueen tuotteita. Onpa globalisaatiosta mitä mieltä tahansa, niin minun mielestäni turhan paljon tuodaan kaukaa, kun läheltä löytyy laatua”, Peltsi kommentoi aihetta, ja saa mielipiteelleen hyväksyvää nyökyttelyä.

Kun puhe kääntyy edellisiin ERG-alueisiin kuten Espanjan Kataloniaan tai Tanskan Aarhusiin, nousee puheenaiheeksi se, miksi Kuopion alue on saanut kyseisen tunnustuksen.

”Mielestäni erittäin puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet, jotka tunnetaan pitkältä ajalta, sekä tietenkin se, että niiden valmistusmetodit hallitaan edelleen erittäin hyvin, ovat syy miksi Kuopion alue sai tunnustuksen. Savustus, lähikala, riista, villiyrtit… Me suomalaiset ei monesti tajuta, että lähellä on näin huikeita paikkoja, jotka vetää vertoja just esimerkiksi Katalonialle”, Rantala summaa.

Pohjoisen periferian sydän

Tapahtuman ensimmäisenä näyttämönä toimi RPS Brewing -panimon tilat Siikarannassa isäntä Samuli Huuhtasen voimin. Panimon varastoon loihdittu kattaus loi erittäin urbaanin tunnelman ja vieraat pääsivät aivan panimotuotteiden alkujuurille, kun RPS:n oluita pullotettiin vain kymmenisen metrin päässä.

Koska pääosaa näytteli lähiruoka ja -juoma, oli niiden valmistukseen ja esittelyyn satsattu. RPS:n Lassi Someron johdolla kuultiin esittelyt ruokailun aikana tarjoiltavista oluista ja kokki Aki Hiltunen kertoi yksityiskohtaisesti jokaisen valmistamansa ruoan raaka-aineet.

Neljän ruokalajin menusta on mahdotonta nostaa esille ainoastaan yhtä ruokaa, mutta alkuruokana toiminut ruispannari, jonka valmistamiseen oli käytetty paikallisia Siilin Myllyn jauhoja, oli lähiruokaa parhaimmillaan. Pannarin seurana tarjottiin Rautalammin siikaa, marinoitua lehtikaalia ja sitruunamajoneesia fenkolinsiemenillä. Ruokajuomana alkuruoan kanssa pääsi maistamaan RPS Lageria, joka on voittanut Suomen parhaan lagerin tittelin vuosina 2019 ja 2020 sekä vuonna 2021 European Beer Challenge -tittelin.

Koko tilaisuuden ajan huokunut lämmin ja välitön tunnelma vapautui entisestään hyvän ruoan ja juoman äärellä. Tilan täytti taukoamaton puheensorina ja tarinat alkoivat tehdä vierailijoiden välillä vaihtokauppaa.

Kuopiolaisen gastronomian maailma

Seuraavaksi tapahtuma siirtyi Iso-Kallan panimoon, johon GastroBar B/P oli tuonut oman keittiönsä panimon tankkien keskelle. Tunnelma vaihtuikin urbaanista varastosta teolliseen kliinisyyteen. Korkeaan halliin oluttankkien väliin rakennettu kattaus oli kuin kirsikka kakun päällä, kun vieraat asettuivat pitkän pöydän ääreen.

Iso-Kallan panimon isäntänä toiminut Pasi Pelkonen toimi myös ruokajuomien esittelijänä ja menun esittelystä vastuussa oli kokki Teemu Puranen.

Kiitosta keränneen menun todellisena lähiruokana toimi toinen pääruoista. Ruskistetussa voissa haudutetut Kallaveden ahvenet nautittiin vain noin 100 metrin päässä Kallavedestä. Ahvenen seuraksi lautaselle oli valmistettu savumallas ”risottoa” ja Kaikontarhan pinaattia. Parina tälle herkulliselle aterialle oli valikoitunut Iso-Kallan Groteski Savuvehnä, joka on palkittu vuonna 2019 Suomen paras olut -palkinnolla. Maininnan arvoinen asia on myös, että kyseinen olut ja ruoan risotto oli tehty samoista maltaista.

Korkea halli sekä oluen valmistusprosessista syntyvä vaimea ääni saivat aikaan intiimin tunnelman pitkän pöydän äärelle, kun lähiruoka ja -juoma herättivät keskustelua vieraissa. Kokkausvinkit alkoivat vaihtumaan, kun Gastrobar B/P:n Teemu Puranen vastaili vieraiden kysymyksiin päivän resepteistä, joka kirvoitti myös vieraat fiilistelemään omia fine dining -taitojaan.

Kuopion alue sai arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen ensimmäisenä Suomessa

Maakuntamme on tunnettu puhtaista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja edistyksellisistä ruoka- ja elintarvikealan toimijoista.

Lue lisää

Euroopan maukkain metsäkattaus

Tapahtuma huipentui metsäkattaukseen Pölhön laavulla, Kallaveden rannalla. Kokki ja ERG-ruokalähettiläs Aki Hiltunen oli tuonut keittiönsä keskelle suomalaista järvimaisemaa ja kertoi tuttuun tapaansa ruokien valmistuksesta ja niihin käytetyistä raaka-aineista. Isäntänä Pölhöllä toimi Lignell & Piispanen -panimon Harri Nylund, joka opasti vieraita ruokailun ohessa tarjoiltujen juomien saloihin.

Illan menussa korostuivat myös paikalliset lähiruokatuottajat Kala-Lappi ja Liepuska tuotteillaan. Lähiruoka tuotiin nyt oikeasti luontoon, jonka kunniaksi pilvien välistä tuikkinut ilta-aurinko ja vieno tuuli tekivät olosuhteista erinomaiset.

Menun kohokohtana ja pääruokana päästiin maistelemaan Kala-Lapin kylmäsavuhauella täytettyä haukifileetä, Sabayon perunaa Miettisen Pekan perunasta, Koivulan Tilan porkkanaa haudutettuna RPS:n lageroluessa ja Vehviläisen uutta sipulia. Vieraille tarjoiltiin oikea lähiruokien sinfonia lautasella. Parina tälle nautinnolle toimi L&P Tillivodka, joka on suomalaisesta tillistä aromitislattu palkittu artesaanivodka.

Lähiruokatapahtuman tuttavallista ja välitöntä tunnelmaa kuvasi erinomaisesti se, kuinka päivän päätteeksi perheen pienimmät juoksentelivat ja leikkivät Pölhön laavun ilta-auringossa, ja vieraiden nauru raikui pitkin Kallavettä. Lähiruoka ja -juoma löysivät viimeistään nyt vieraiden sydämiin.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Esittelyssä

Syö ja juo

Esittelyssä

Kesä

Artikkelit

Ranta- ja kesäterassit Kuopiossa

Artikkelit

Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen

Esittelyssä

Ajankohtaista