Retkiluistelukausi käynnistyy pian

Retkiluistelukausi käynnistyy pian

  vieraileva kirjoittaja • 12.12.2020

Retkiluistelijat valmiina tulevaan kauteen

Vaikka Kallavesi ei ole vielä saanut jääpeitettään, eikä Ice Marathon -radan valmistumisesta ole tarkkaa tietoa, pakkaavat Suomen retkiluistelijat Kuopion seudulla reppujaan ja valmistautuvat retkille pienempien järvien jäille. Samalla koulutetaan luonnon jäillä liikkumisesta kiinnostuneita ihmisiä jäänlukutaidon alkeisiin sekä turvavarusteiden käyttöön, sillä omin päin jäälle lähteminen ei ole nyt missään nimessä suositeltavaa.

Kuopiossa paljon retkiluistinten omistajia –
kaikki eivät ole retkiluistelijoita

Vuosikymmeniä luistelumahdollisuuksia tarjonnut Ice Marathon -rata on houkutellut satoja kuopiolaisia hankkimaan retkiluistimet. Valtaosa heistä harrastaa luistelua rataluisteluna, jolloin jään kantavuudesta vastaa radan ylläpitäjä. Tällöin lisävarusteeksi tarvitaan korkeintaan kypärä ja polvisuojat. Myös Lippumäen tekojääradalla on mahdollista luistella valmiilla radalla. Kaikille rataluistelijoille avoimet ”retkiluistelijoiden” vuorot ovat tarjolla maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 20–22.

Luonnon jäillä liikuttaessa jokaisen pitää itse kyetä lukemaan jäätä ja huolehtimaan turvallisuudesta. Tämä retkiluistelu tarkoittaa siis myös asianmukaisia turvavälineitä sekä jatkuvasti elävän ja muuttuvan jään opiskelua. Suomen retkiluistelijat on ainoa taho, joka nykyisin kouluttaa turvallista jäillä liikkumista. Toiminta kattaa myös jäätietojen keruuta ympäri Suomea sekä yhteisiä, koulutettujen vetäjien vetämiä retkiä. Säännöllisillä ja vapaaehtoisilla plutausharjoituksilla, eli kuinka toimia jos jää pettää alta, kerrataan pelastautumis- ja pelastamistaitoja. Siksi laji Suomen retkiluistelijoiden harrastamana on nykyisin erittäin turvallinen. Mukaan pääsee tulokaskurssin käymällä.

Kuopion seudulla aktiivista toimintaa – lähde mukaan!

Kuopiostakin löytyy koulutettu retkenvetäjä, ja alueelle on parhaillaan kouluttautumassa toinenkin. ”Viime kausi oli upeiden jäiden ansiosta huippu upea, retkeilimme luonnon jäillä lähes puoli vuotta! Tämä on mahdollista, koska löydämme yhä paremman tekniikan, kuten satelliittikuvien ja yhdistyksen jäsenten tekemien jääraporttien avulla luisteltavaa jäätä huomattavasti aiempia vuosia helpommin. – Tällä viikolla teemme ensimmäiset retket ja plutausharjoitukset.”, kertoo Marja Hartikainen, Kuopion seudun retkiluisteluvetäjä.

”Ensimmäinen tulokaskurssin luento-osuus uusille harrastajille pidettiin Kuopiossa marraskuussa, ja paraikaa sellaiselle pääsee mukaan etänä. Tämän jälkeen harjoittelemme teoriataitoja, kuten jäiden lukua ja turvavälineiden käyttöä tulokasretkellä. Vapaaehtoinen – mutta lämpimästi suositeltava plutausharjoitus poistaa yleensä pelon jäihin putoamisesta: huomaamme käytännössä, kuinka helposti yhteistyöllä vedestä pääsee tarvittaessa myös ylös. Vaihtaa varavaatteet repusta ylleen…ja matka jatkuu! Tosin, tällaisia tahattomia plutauksia sattuu erittäin harvoin, koska tutkimme liikkuessamme jäätä ja sen muutoksia jatkuvasti.”, Hartikainen jatkaa.

Tulokaskurssin hinta on 20€, ja hintaan sisältyy tulokasluento sekä tulokasretki. Tulokasluennolla et tarvitse muita varusteita kuin muistiinpanovälineet sekä evästä pitkää iltaa varten. Tulokasretkellä vaaditaan kaikki seuran retkillä pakolliset varusteet, joista saat lisätietoa luennolla tai Suomen Retkiluistelijoiden sivuilta.

Suomen Retki-luistelijoiden tulokaskurssit

Tulokaskurssilla saat tietoa jään lukemisesta, turvavarusteista ja retkillä noudatettavasta turvallisuuskulttuurista. Tulokaskurssin voi nyt suorittaa myös etänä!

Lue lisää

Kirkkaat jäät houkuttelevat helposti myös asiaan perehtymättömiä

Tärkein varuste on toinen kaveri, joka osaa asiansa sekä on varautunut myös turvavarustein. Jään tutkimisessa käytetään erityistä jään piikkaukseen tehtyä retkiluistelu- tai jääsauvaa, jolla voi yhdelläkin lyönnillä tehdä reiän viiden senttimetrin paksuiseen teräsjäähän. Jos sauva menee läpi, ryhdytään jäätä tutkimaan ja mittaamaan tarkemmin. Viisi senttiä teräsjäätä kantaa luistelijan, mutta on muistettava, että aivan vieressä tilanne saattaa olla hyvin erilainen. Siksi on osattava lukea ja seurata jäätä jatkuvasti.

Suomen retkiluistelijat käyttävät kelluttavana pukineena reppua, jonne on pakattu vaihtovaatteet vesitiiviisti. Luistellessa ei siis tarvitse pelastusliivejä, koska oikein pakattu reppu kelluttaa hyvin, ja tällöin jäälle nouseminen naskalien avulla on huomattavasti helpompaa kuin kaulaa myöten uidessa. Lisäksi jokaisella on käden ulottuvilla heittoliina, ja retkiluistelijaryhmä osaa tarvittaessa käyttää sitä sekä itsensä että toisten pelastamisessa. Lämmin juotava sekä eväät kuuluvat myös tärkeisiin – sekä nautinnollisiin – turva- ja retkivarusteisiin.

Jos näet retkiluistelijoita jäillä, muista, ettei se ole merkki turvallisista jäistä! Jää elää jatkuvasti. Samasta kohdasta voi mennä muutama luistelija, mutta jään väsyessä jonon kolmannentoista alla se voi jo pettää.

”Usein huomaamme, että menomatkan reitti ei toimikaan palatessa, esim. viime keväällä moni railo oli muutaman tunnin retken aikana auennut metrin – kahdenkin levyiseksi, joten yli ei päästykään enää samasta paikasta kuin aamulla. Kun jää jäätyy tuulisella säällä, jää sinne vaikeasti ennustettavia tuuliavantoja. Näitä voi olla hankala huomata, ellei ole tarkkana. Jälleen jääsauvalla tutkittavia paikkoja! Mutta kun tiedän, että porukassa kaikki ovat varustautuneet oikein ja jää suosii, on tämä laji huippu-upeaa luonnossa liikkumista ja nautintoa!

Kirjoittaja on Marja Hartikainen, Suomen Retkiluistelijaliiton retkiluisteluvetäjä sekä yhdistyksen Kuopion seudun yhteyshenkilö.

Saatat olla kiinnostunut

Paikat

Lippumäen tekojäärata

Paikat

Kallaveden Luistelurata

Esittelyssä

Talvi