Kuopio Tanssii ja Soin loppuvuoden ohjelmisto

Kuopio Tanssii ja Soin loppuvuoden ohjelmisto

Flamencosaunaa, kylmäketjuja, kinestesiaa, supersankaruutta ja taikuutta

Kuopio Tanssii ja Soin syyskauden värikäs ohjelmisto saa jatkoa ja taiteilijavierailuja on luvassa myös marras-joulukuussa. Nyt julkistettu loppuvuoden ohjelma pitää sisällään niin huumoria kuin myös ajankohtaisuudellaan koskettavaa monipuolista tarjontaa. Ovia avataan myös tanssielokuvalle ja elokuvan tekemiselle.

Jokaisella valolla on tarinansa

Fern Orchestra on monitahoinen taide- ja tiedekollektiivi, joka työskentelee kasvien ja mikro-organismien parissa. Valosuunnittelija Vespa Laineen luotsaama ryhmä etsii ekologisia tapoja tehdä esityksiä ja nostaa teoksillaan keskiöön luonnon, valon ja ihmisen suhteen. Heidän uusin teoksensa, merten näkymättömät supersankarit eli fotosynteettiset levät valokeilaan nostava Mareld ei asetu tuttuihin lokeroihin – esitys on hyökyvää kinestesiaa, mekaanista ärsytystä, valoteos, pimeysteos, ääniteos ja kuunnelma, merenalaisuutta ja poimuttuvaa aikaa. On siellä ihmisiäkin: teoksen esiintyjinä nähdään tanssitaiteilija Ilona Salonen sekä sirkustaiteilija Timo Tamminen.

Alexandrium ostenfeldii. Teos: Mareld. Photo: S. Salminen

Intensiivinen Flamencosauna

Flamencosauna tuo yhteen kahden eri kulttuurin peruskivet: tunteikkaan flamencon ja suomalaisen saunan. Katja Lundénin koreografioima ja Kari Heiskasen ohjaama esitys on rohkea hyppäys flamencoon usein liitetyn visuaalisen ja kulttuurisen kuorrutuksen taakse – tilaan, jossa ihmiset kohtaavat aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Teos on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta, joka on ikiaikainen, perisuomalainen elämän ja syntymän voimauttava kokemus sekä elävän äänekäs, moderni ja monikulttuurinen kohtauspaikka.

Satu Baletti

Tomi Paasosen ja Satu Rekolan yhteistyöstä syntynyt Satu Baletti käy tanssien ja jutustellen läpi Rekolan kehollista historiaa aina jumppakärpäsestä alkaen. Rekolan kokemuksista avautuu kiehtova näkymä tanssitaiteilijan arkeen ja samalla piirtyy myös läpileikkaus suomalaiseen tanssitaiteeseen 2000-luvulla. Teos on yhtä aika hullutteleva ja syvällinen, ja Rekolan välitön huumori hurmaa.

Nykytanssia puhtaimmillaan

Nuoren kotimaisen tanssitaiteen kentän monialaisuutta esittelevä, Iiro Näkin koreografioima [ frames ] yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tekijyyttä hienovireisessä ja hengästyttävässä koreografiassa, jossa vuorottelevat akrobaattinen lattiatekniikka, parityöskentely ja improvisaatio.

Iiro Näkki - Frames, Kuopio Tanssii ja Soi
Iiro Näkki -[ frames ]

Vahvan visuaalista teatteria

Näyttämöä tarkoittavasta teatterislangista nimensä lainaava The Green käyttää ilmaisukeinoinaan näyttämötaikuutta, videoprojisointeja, elokuvallista ääntä ja asetelmallisia näyttämökuvia. Millintarkalla viimeistelyllään ällistyttävä teos johdattelee katsojan epätodellisen äärelle paikkaan, jossa toden ja harhan raja hämärtyy. Teoksen luonut kuvataiteilija, taikuri ja teatteriohjaaja Kalle Nio on esiintynyt yli 30 maassa palkitun visuaalisen teatterin ryhmä WHS:n kanssa.

Kalle Nio – The Green

Koe tanssielokuva Kuopiossa

Kuopio Tanssii ja Soissa kansainvälisyys näyttäytyy tänä syksynä tanssielokuvan muodossa. Ensimmäinen tanssilyhytelokuvailta purkaa ihmisen suhdetta luontoon sekä kaupunkiympäristöön.

Toinen illoista sukeltaa eri kulttuureihin, rituaaleihin ja moninaisuuden hyväksymiseen, ja siellä saa myös ensi-iltansa koreografi Ninni Perkon Kylmäketju. Akateemikko Marjo Kuuselan, Ninni Perkon, Krista-Julia Arpon ja yli 30 naisen tulkitsema, ylisukupolvisesta hiljaisuudesta kertova elokuva joka sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin, esiäitien selviytymiskeinoihin ja niiden vaikutuksiin tähän päivään.

Elokuvaan liittyvää keskustelua alustaa VTT köyhyystutkija Anna-Maria Isola.

Ensi-illassa: Kylmäketju

​”Jos isoäitini olisi voinut sulaa; olla heikko, villi, leikkisä tai rikki, millainen minä olisin?”

Liput 1.11.2020 alkaen

Elokuvantekijä, tanssitaiteilija Kati Kallio puolestaan luotsaa kahden viikonlopun mittaista tanssielokuvan työpajaa tanssin ammattilaisille ja opiskelijoille.

Kylmäketju. Kuva: Tanja Ahola

”Maailma on nyrjähtänyt uuteen asentoon, mutta ihmisen kaipuu vuorovaikutukseen toisen kanssa ei ole hävinnyt minnekään”.

Riku Lehtopolku

Kaikkien loppuvuoden esitysten ennakkomyynti käynnistyy sunnuntaina 1.11.2020 osoitteessa lippu.fi.

”Maailma on nyrjähtänyt uuteen asentoon, mutta ihmisen kaipuu vuorovaikutukseen toisen kanssa ei ole hävinnyt minnekään. Koen myös entistäkin ajankohtaisemmaksi tunnistaa, että olemme osa luonnon suurta kokonaisuutta emmekä sen keskipiste. Ryppyotsaiseksi en silti halua heittäytyä – tämän syksyn ohjelmistomme teokset katsovat maailmaa lempein silmin ja lämpimällä huumorilla”, toteaa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Kuopio Tanssii ja Soi noudattaa kaikissa tapahtumissaan viranomaisten ja tapahtumatalojen antamia turvallisuusohjeita, eli siten myös asiakaspaikkojen määrää tapahtumissa on leikattu.

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Hotellit

Esittelyssä

Ruokaravintolat

Esittelyssä

European Region of Gastronomy Kuopio

Artikkelit

Ruokamatkailijan suosikkimaut syksylle 2020

Esittelyssä

Kulttuuri ja käyntikohteet