Mäkiaution rotkon ensimmäinen vaihe on valmis

Mäkiaution rotkon ensimmäinen vaihe on valmis

  Salla Kotsalainen • 21.07.2020

Tahkon uusin luontokohde on avattu

Upean, pitkään piilossa olleen Mäkiaution rotkon ensimmäinen osa on avattu yleisölle. Tahkon rinnealueen pohjoispäässä sijaitsevan kalliorotkon kunnostaminen on osa Tahkon kyläyhdistyksen keväällä 2020 käynnistämää reitistöhanketta. Hankkeessa Tahkolle rakennetaan paitsi nyt avattu Mäkiaution rotko, myös rotkon kautta kulkeva uusi ulkoilureitti ja laavu sekä ympärivuotinen maastopyöräilyreitti vielä tämän syksyn aikana.

Mäkiaution rotkoon on alkukesän aikana rakennettu noin 150 metrin mittainen, kestopuinen luontopolku. Kuvauksellinen reitti sisältää puuportaita, pitkospuita sekä levikkeitä ja se kiemurtelee kalliorotkon pohjalla alemmaksi kohti kauniisti avautuvaa järvimaisemaa ja rakenteilla olevaa laavua. Kohde on helposti käveltävissä läpi myös esimerkiksi lasten kanssa. Vaikka rakennustyöt ovatkin vielä kesken, voi itse rotkoon käydä jo tutustumassa turvallisesti, reitillä pysytellen. Rotkon alaosasta pääsee koukkaamaan laavun kautta takaisin Tahkomäen kierrokselle, mutta toisaalta koko rotko myös näyttäytyy aivan erinäköisenä toiseen suuntaan kuljettaessa.

Rotkon rakentamisen seuraavat vaiheet ovat opastuskylttien lisääminen, laavun loppuun rakentaminen maanmuokkauksineen ja tulisijoineen sekä puuvaraston ja ulkokäymälän rakentaminen. Myös rotkon kautta kulkevan uuden reitin on arvioitu valmistuvan aikataulussaan loppukesän aikana.

Mäkiaution rotkon ja sen kautta kulkevan reitin virallisia avajaisia juhlitaan syksyllä. Päivämäärä ja avajaisten ohjelma tarkentuvat kesän aikana, joten ota @kuopiotahko Facebook seurantaan ja pysy ajan hermolla.

Upealla paikalla oleva Mäkiaution laavu odottelee vielä muun muassa tulipaikkaa, penkkejä sekä ympäristön tasoittelua.

Missä rotko sijaitsee?

Mäkiaution rotko sijaitsee lähellä Tahkon huippua, noin 300 metrin päässä Panorama Bar & Cafésta pohjoiseen johtavan ulkoilureitin varrella ( Tahkomäen kierros / El Grande ).

Paikka on helppo havaita, sillä sinne johtavat portaat ja portti näkyvät suoraan reitille. Opasteita rotkolle ei vielä ole, mutta nekin ilmestyvät paikoilleen loppukesän aikana.

  • Panorama Bar & Café noin 300m
  • Maisemahissin yläasema noin 300m
  • Tahkon portaiden yläosa noin 800m
  • Pehkubaari noin 1,3km

Mäkiaution rotko verkossa

Seuraa rotkon rakentumista ja tutustu samalla Tahkon muihin retkeilykohteisiin.

Lue lisää

Rakentaminen jatkuu

Mäkiaution rotkon ja sen kautta kulkevan reitin valmistumisen jälkeen rakentaminen jatkuu maastossa jo ensi talveksi avattavan, ympärivuotisen pyöräilyreitin parissa. Noin 20km mittaisen pyöräilyreitin myötä Tahkon maastopyöräilyolosuhteet paranevat entisestään ja esimerkiksi talvipyöräilyreiteille pääseekin jatkossa suoraan Tahkon keskustasta.

Tahkon reitistöhankkeen kolmas suuri kokonaisuus on Huutavanholman lehtojensuojelualueen kautta kulkevan reitin parantaminen. Tämän osion rakentaminen alkaa kesällä 2021.

Saatat olla kiinnostunut

Paikat

Tahkon retkeilyreitit

Tahkon neljä eripituista rengasreittiä kiemurtelee vaihtelevissa maastoissa, upeissa maisemissa. Kesäreittejä on myös helppo yhdistellä mieleisekseen, jolloin valittavaksi tulee lopulta hyvin monenlaisia vaihtoehtoja.

Kesä, Retkeily, Syksy
Artikkelit
29.04.2020

Tahkolla käynnistyy uusi reitistöhanke

Tahkon upeat luontokohteet nousevat esille Tahkon Kyläyhdistyksen käynnistämässä, Tahkon Tähdet -työnimellä kulkevassa hankkeessa. Nyt käynnistyvän reitistöhankkeen tavoitteena on parantaa Tahkon retkeily- ja maastopyöräilymahdollisuuksia, sekä tarjota entistä monipuolisempia luontokokemuksia kaiken ikäisille kävijöille.

Ajankohtaista, Maastopyöräily, Retkeily, Tahkon uutiset, Uutiset
Paikat

Tahkon portaat

Suomen pisimmät portaat, vievät rinnealueen huipulle. 1054 porrasta noin 800m matkalla. Treenaa, kuntoile, ihastele maisemia tai käytä siirtymäreittinä huipulle.

Kesä, Nähtävyydet, Retkeily, Syksy
Artikkelit
11.05.2020

Tahko Kids -kaikenlaista lapsille

Lomalle lasten kanssa? Tahko Kids kokoaa yhteen alueen lomavinkit perheille ja muille lasten kanssa liikkuville.

Aktiviteetit, Syksy
Paikat

Tahkon Maisemahissi

Tahkon maisemahissi vie kävelijät ja pyöräilijät suoraan huipulle saakka. Hissi pyörii seuraavan kerran syyslomaviikolla 10.-17.10.2020 ( la-la) klo 10-16.

Maastopyöräily, Nähtävyydet, Retkeily