Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soin pääohjelma julki

Eri taidemuodot kohtaavat Kuopio Tanssii ja Soin pääohjelmassa ensi kesänä. Kuopiossa vuosittain järjestettävä, Pohjoismaiden vanhin ja monipuolisin kansainvälinen tanssitaidefestivaali koostuu noin 100 pääesityksestä, tanssikursseista, toritapahtumasta, taiteilijahaastatteluista sekä muusta tanssillisesta ohjelmasta. Festivaalin 51. vuosi tuo tanssin ulos teatteritiloista ja nostaa esiin tanssin kohtaamispintoja eri taidemuotojen ja tilojen kanssa.

Yleisölle festivaaliviikko tarjoaa elämyksellisiä, ajankohtaisia ja tuoreita teoksia tekijöitä, jotka kulkevat omia polkujaan ja rikkovat totuttuja muotteja. 10.-16.6.2020 järjestettävän festivaalin ohjelma on uuden taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun ensimmäinen Kuopio Tanssii ja Soille.

”Toivon festivaalin puhkovan uusia näköaloja tanssiin taidemuotona ja murtavan ennakko-oletuksia teoksilla, jotka ovat yllättäviä, omalakisia ja kaihtavat olemassa olevia määritelmiä. Tulevan kesän ohjelmistossa korostuu monitaiteisuus, kun tanssi limittyy erottamattomaksi osaksi eri taidemuotoja ja löytää uusia ilmaisun kieliä. Huikea taito ja oman välineen syvä ymmärrys yhdistävät festivaalille kutsuttuja taiteilijoita, joiden teokset tarjoavat paitsi elämyksiä myös merkityksiä”, kertoo Lehtopolku.

Kuopio Tanssii 2020 pääohjelma

Pääohjelman avaa kansainvälisten koreografien eturintamaan noussut norjalainen Alan Lucien Øyen, joka vierailee nyt festivaalilla winter guests -ryhmänsä kanssa uusimmalla teoksellaan Story, story, die. Esityspaikka: Kuopion Kaupunginteatteri, 10. ja 11.6.2020

Festivaalin ensimmäisinä päivinä nähdään myös ranskalaisvirtuoosi Yoann Bourgeois, joka yhdistää teoksissaan runollisella tavalla tanssia, nykysirkusta ja kineettistä taidetta. Neljästä itsenäisestä osasta koostuva Moving Pieces jalkauttaa katsojat opastetulle kierrokselle eri puolille kaupungin keskustaa illalla 10.ja 11.6.2020. Lähtöpaikka: Kuopion Musiikkikeskus

Toinen Ranskasta saapuva teosvierailu on Aurélien Boryn esitysinstallaatio Corps Noir. Tanssin, kuvataiteen ja luonnontieteiden rajapinnoilta rakentuva teos vangitsee tanssijan liikkeen lämpöön reagoivalle kankaalle ja kyseenalaistaa käsitystämme tanssista hetken taiteena. Esityspaikka: Kino Kuvakukko 14.6.2020.

Viikon kotimainen taiteilijavieras on Iiro Näkki, jonka teos [frames] yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tekijyyttä hienovireisessä ja hengästyttävässä koreografiassa. Esityspaikka: Kulttuuriareena 44, 13. ja 14.6.2020.

Espanjalaisen GN|MC:n teos Set of Sets luottaa painovoimaa uhmaavien esiintyjien tarkkaan yhteistyöhön synnyttäen jatkuvassa muutoksessa olevan labyrintin, jossa liike ei hellitä hetkeksikään. Esityspaikka: Kuopion Kaupunginteatteri 12. ja 13.6.2020

Kolmena iltana, 12.-14.6.2020 Kuopion Musiikkikeskuksen konserttisalissa järjestettävää Genelec-Gaalaa tähdittävät mm. kotimainen Kinetic Orchestra sekä winter guests Alan Lucien Øyenin teoksella Sinnerman. Ilta huipentuu Akram Khanin teokseen Kaash espanjalaisen IT Dansan esittämänä.

 

Le Patin Libre_Threshold. Photo © Rolline Laporte

Kanadasta saapuva Le Patin Libre vie nykytanssin jäälle! Taitoluistelun huipuista koostuva ryhmä esiintyy 15.6.2020 Lippumäen jäähallissa teoksella Threshold, joka ravistelee taitoluistelun perinteitä ja stereotypioita.

Tanztheater Wuppertal Pina Bauschin solistina pitkän uran tehnyt Cristiana Morganti nähdään Kuopiossa soololla Jessica and Me. Teos on Morgantin itsensä ja hänen alter egonsa Jessican äänillä kerrottu henkilökuva, jossa tanssija käy läpi elämäänsä ja pohtii suhdettaan tanssiin sekä ikääntyvään kehoonsa. Esityspaikka: Kulttuuriareena 44, 15. ja 16.6.2020

Peeping Tom, Kind (Child) Kuopion Kaupunginteatterilla 15. ja 16.6.2020

Festivaaliviikon ohjelmassa nähdään myös belgialainen Peeping Tom perhetrilogiansa päätösteoksella Kind (Child). Hyperrealistisista lavastuksistaan ja nyrjähtäneistä teosmaailmoistaan tunnetun ryhmän uusin teos tarkastelee maailmaa lapsen näkökulmasta.

”Festivaali kehittyy ja muuttuu kunkin taiteellisen johtajan tuomien avausten myötä. Doris Laine toi 1970-80 -luvuilla klassisen baletin ja nykytanssin, Jukka O. Miettinen taas etniset kulttuurit, erityisesti aasialaisen taiteen. Alpo Pakarisen vuosina korostui brittiläinen ja amerikkalainen tanssikulttuuri. Jorma Uotisen kausi rakentui vahvasti nykytanssin lähtökohdista. Uudet avaukset, kansainvälisyys ja tanssitaide puhtaimmillaan ovat olleet kaikkia edellä mainittuja kausia yhdistäviä tekijöitä. Nyt olemme lähdössä kauteen, jossa raja-aidat eri taidemuotojen välillä hämärtyvät, olemme uuden kynnyksellä”, toteaa Kuopio Tanssii ja Soin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Lipunmyynti käynnissä

Tänään julkistetun pääohjelman lisäksi lipunmyynti on nyt käynnistynyt myös festivaaliviikon ohjelmistoon jo vuodesta 2011 saakka kuuluneeseen Tanssioppilaitokset On Stageen. Kuopio Tanssii ja Soi toteuttaa Tanssioppilaitokset on Stagen yhteistyössä Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n kanssa ja se tarjoaa esiintymisareenan nimenomaan tanssikouluille. On Stagelle hakemusten perusteella mukaan valitut tanssikoulujen ryhmät esiintyvät festivaaliyleisölle 10.-12.6.2020 ja vuosittain mukana on satoja tanssitaiteen opiskelijoita upeine esityksineen.

Lipunmyynti: www.lippu.fi ja ryhmämyynti office(at)kuopiodancefestival.fi.

Festivaalin kurssiohjelma julkaistaan helmikuussa, seuraa uutisointia osoitteessa www.kuopiodancefestival.fi

Löydä mukavin majoitus >>