Kuopion Musiikkikeskuksen kevät 2020

Kuopion Musiikkikeskuksen kevät 2020

Kuopion Musiikkikeskuksen kevään 2020 tarjonnasta löytyy monipuolisesti lastenkonsertteja, nuorison tapahtumia, avointen ovien päivä, musiikkia ikivihreistä iskelmistä Apocalyptican selloheviin, tanssia sekä kilpailuja. Kuopion kaupunginorkesteri soittaa kausikonserteissa raikasta ohjelmistoa ja liikkuu erikoiskonserteissaan muun muassa suomirokin, jazzin, operettien ja euroviisujen maailmoissa. Kevätkaudella kuullaan suuria suosikkeja, kuten Stravinskin Kevätuhri sekä Chaplinin Sirkus-elokuvan livesäestys. Lipunmyynti orkesterin kevätkauden tapahtumiin on alkanut torstaina 21.11. ja orkesterin kausikorttien myynti alkaa maanantaina 25.11. Lipunmyynti Musiikkikeskuksen muihin tapahtumiin on jo pääosin käynnissä.

Tuoreita teoksia ja kilpailuvoittajia kaupunginorkesterin kausikonserteissa

Keväällä Kuopion kaupunginorkesterin kausikonserteissa puhaltavat raikkaat tuulet. Kapellimestari Sascha Goetzelin johdolla maailman ensiesityksenä kuullaan Baptiste Trotignonin trumpettisolisti Romain Leleulle kirjoittama konsertto ja Emmy Lindströmin klarinettikonserton vuodelta 2016 soittaa Suomen ensiesityksenä virtuoosinen Emil Jonason. Kauden ensimmäisessä kausikonsertissa kuullaan alkusoitto kotimaan nuoren polven musiikintekijöihin lukeutuvalta Sauli Zinofjevilta, ja viimeisessä kausikonsertissa soi Jukka Tiensuun suurmenestyksen saanut laulusarja Voice verser Anu Komsin tulkitsemana sekä alkusoittona Ruotsin nuoren polven säveltäjiin kuuluvan Andrea Tarrodin teos. Pakkaspäivien aikaan kausikonsertin kapellimestarina toimii Jackie Shin ja solistina jonglööri Sakari Männistö Lotta Wennäkosken Jong-teoksen myötä.

Kuopion kaupunginorkesterin kausikonserteissa tavataan sekä vanhoja tuttuja että tuoreempia kapellimestari- ja solistituttavuuksia. Ylikapellimestari Jaakko Kuusisto johtaa kevään kausikonserteista kolme. Ensimmäisen kausikonsertin solistiksi saapuu tuttu pianisti Janne Mertanen ja kapellimestariksi vahvassa kansainvälisessä nosteessa oleva virolainen Mihhail Gerts. Seuraava kausikonsertti tuo Kuopioon säkenöivät kilpailuvoittajat: kapellimestari Elena Schwarzin ja sellisti Senja Rummukaisen. Myös huhtikuussa kausikonsertin solistiksi saapuu tuore kilpailuvoittaja Joséphine Olech, joka soittaa Nielsenin huilukonserton Pikaparantola-oopperan kapellimestarina nähdyn Kalle Kuusavan johdolla. Orkesterin maksuttomia avoimia harjoituksia on kevään aikana viidesti.

 

Monipuolisesti eri musiikkityylien kirjoa

Kevätkaudella Kuopion Musiikkikeskuksessa nautitaan mm. jazzista, operettisävelmistä, rockista, hevistä, iskelmistä, lastenmusiikista ja elokuvasta livesäestyksellä. Kevätkausi alkaa kaupunginorkesterin ja Jukka Perkon konsertilla, joka vie yleisön iloiselle 20-luvulle. Love Story –konsertin juontaa Aarno Cronvall. Maaliskuussa kaupunginorkesteri yhdistää voimansa Miljoonasade-yhtyeen kanssa ja huhtikuussa lisää suomirokkia tarjoilee syksyllä suuren suosion saavuttanut Juice Originals.  Raskaampaa rockia tarjoilee kansainvälisesti menestynyt Apocalyptica. Iskelmää ja ikivihreitä on luvassa mm. Suvi Teräsniskan, Janne Hurmeen ja Kirka-musikaalin tarjoamina. Huhtikuussa show-meininkiä lopetuskiertueellaan tarjoilee lauluyhtye Fork. Vappuna Kuopion kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri yhdistävät voimansa Vappu Goes Euroviisut –konsertissa, jossa kuullaan suomalaisten euroviisujen alkuperäisversioita suurella orkesterilla euroviisujen kulta-ajalta. Kevään suuren erikoissuosikin ajaksi Konserttisali muuttuu Kuopion suurimmaksi elokuvateatteriksi kun kaupunginorkesteri livesäestää Chaplinin Sirkus-elokuvan.

Tammikuussa, Lasten ja nuorten Pakkaspäivillä nähdään päiväkotilaisille ja alakoululaisille suunnattu esitys kaupunginorkesterin ja jonglöörin yhteisteoksesta. Niin ikään Pakkaspäivien aikaan Pikku-Papun Orkesteri ja Blind Gut Company tarjoavat lastenmusiikkia ja nykysirkusta yhdistelevän esityksen. Helmikuussa kaupunginorkesterin konsertissa Tapio soivat Jussi Rasinkankaan suositut, kouluissa lauletut kappaleet. Kuopion kaupunginorkesterin kummilapsitoiminta vuonna 2017 syntyneille kuopiolaislapsille jatkuu varhaisiän musiikkipedagogien kanssa helmikuussa, ja heille suunnitellusta konserttikokonaisuudesta koetaan myös kehitysvammaisille suunnattu versio. Viime vuonna suosion saanut Tubetour saapuu taas Kuopion Musiikkikeskukseen helmikuun lopulla. Nuoria anime-harrastajia Musiikkikeskukseen houkuttelee jälleen heinäkuussa Nekocon-tapahtuma.

 

Lukuisia tapahtumia Kuopion viulukilpailusta valtakunnalliseen voimistelufinaaliin

Musiikkikeskuksen kevääseen mahtuu myös tapahtumia sekä kulttuurin- että tiedonnälkäisille. Tammikuun alussa Musiikkikeskuksen valtaa Kuopion viulukilpailu 13. kerran. Alku- ja välierien jälkeistä finaalia säestää Kuopion kaupunginorkesteri. Musiikkikeskuksen avointen ovien päivää vietetään torstaina 13.2. klo 11-15. Silloin talon toimijat toivottavat kaikki musiikin ja tanssin ystävät tervetulleiksi Musiikkikeskukseen Kuopiosta ja kauempaakin. Ohjelmassa on mm. musiikki- ja tanssiesityksiä, talon esittelykierroksia sekä arvontaa ja erikoistarjouksia. Muita keväällä järjestettäviä tapahtumia Musiikkikeskuksessa ovat mm. Kuopion alueen yhdeksäs brändiseminaari, muotia ja kauneutta esittelevät Onnenaika-messut sekä Kuopion vanhusneuvoston ja eläkeläisjärjestöjen järjestämä Kielonpäivän tapahtuma. Stand upin saralla yleisöä naurattaa huhtikuussa Jaakko Saariluoma.

Tanssin ystäville löytyy Kuopion Musiikkikeskuksesta useita tapahtumia kevätkauden aikana. Vuoden alussa St Petersburg Ballet Orchestra tuo Kuopioon Joutsenlampi-baletin. Saman kuun aikana voimistelun huippusuorituksia koetaan Polkuja 2020 –koreografiakilpailussa, ja Savonia-AMK:n tanssinopiskelijat pistävät reportteri Tintin ja salapoliisit vauhtiin Pakkastanssin esityksessään. Kuopion konservatorion perus- ja syventäviä opintoja tekevien sekä pienten tanssijoiden kevätnäytöksistä nautitaan toukokuussa, ja tanssin ja voimistelun valtakunnallinen Lumo-finaali nähdään Musiikkikeskuksessa kesäkuussa. Talon kevätkausi päättyy tuttuun tapaan Kuopio Tanssii ja Soi –festivaaliin, joka järjestetään 51. kerran. Kaupunginorkesterin kevätkauden päättää Peräniemen kasinolla perinteinen Suvisoitto, johon on vapaa pääsy.

www.kuopionmusiikkikeskus.fi