Kuopion kaupunginteatterin keväästä tulossa harvinainen ja mielenkiintoinen

Kuopion kaupunginteatterin kevään ohjelmisto on julkaistu

Kuopion kaupunginteatterin keväästä on tulossa todella harvinainen ja mielenkiintoinen. Ohjelmistossa on peräti kaksi musikaalia, mielenkiintoisia ensi-iltoja, lukuisia vierailuja sekä paljon muuta. Myöskin yhteistyö Tanssiteatteri Minimin kanssa jatkuu myös ensi vuonna.

Upeita ensi-iltoja

Minna-näyttämön kevät alkaa Juice Leskisen musiikkiin perustuvalla, Timo Kanervan kirjoittamalla musikaalilla Kaksoiselämää. Esitys ei kerro Juicen elämäntarinaa vaan vie katsojat 1990-luvun alkuun, myllerrykseen, jolloin niin markka kuin Neuvostoliittokin tekivät kuolemaa. Kaksoiselämää on huumorin sävyttämä tarina rakkaudesta ja elämän arvaamattomuudesta. Pääosassa vierailee Puntti Valtonen, joka tunnetaan myös legendaarisen Juice Leskinen Grand Slam -bändin laulaja-kitaristina. 1. helmikuuta kantaesitettävän musikaalin ohjaa Olli-Matti Oinonen.

Maria-näyttämön kevään ensimmäinen ensi-ilta, 3. helmikuuta, on Sari Harjun tähdittämä, Aino Bergrothin kirjoittama ja Heidi Räsäsen ohjaama Tahto. Kestävyydestä, tahdonvoimasta ja poikkeuksellisesta lahjakkuudesta kertova näytelmä pureutuu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen matkaan maailman huipulle.

Kevään kolmantena ensi-iltana nähdään Antti Lahden käsikirjoittama ja ohjaama Tanssikielto. Teatterin, Tanssiteatteri Minimin ja Tanssiteatteri Tsuumin kanssa yhteistyönä syntyvän näytelmän ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 1.4. Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Tanssikielto on myös Tanssiteatteri Minimin kevään 2020 pääteos.

Yhteistuotantona syntyy myös vappuaattona ainoa esityksensä saava Vappu goes Euroviisut -konsertti. Musiikkikeskuksella pidettävässä konsertissa soivat monet Suomen viisukappaleet 1960-luvulta alkaen. Joistakin, kuten Sata salamaa, Katson sineen taivaan ja Tipitii, on tullut yleisön kestosuosikkeja. Euroviisujen kultaisina vuosina laulajien taustalla käytettiin isoa orkesteria – nyt alkuperäisversiot kuullaan Jukka Myllyksen johtaman Kuopion kaupunginorkesterin ja komppibändin säestyksellä. Solistiosuuksia tulkitsevat puolestaan kaupunginteatterin näyttelijät.

 

Ohjelmistoon palaa myös tuttuja näytelmiä

Teatteri satsaa alkavalla kaudella myös perheen pienimpiin. Viime keväänä supersuosion saavuttanut kolme iloista rosvoa palaa ohjelmistoon 26.2. Olli-Matti Oinosen ohjaama näytelmä on ihastuttanut katsojia jo kuusi vuosikymmentä ja sen veikeä, hieman jännittäväkin tarina on hurmannut lasten lisäksi myös vanhemmat katsojat. Samana päivänä ohjelmistoon palaa myös Annukka Blombergin ja Seija Pitkäsen käsikirjoittama, ohjaama ja esittämä Minna & Maria.

Lisäksi ohjelmistossa jatkavat Cabaret-musikaali, Piina sekä Avioliittosimulaattori.

 

Lukuisia vierailuja

Teatterin ohjelmisto täydentyy keväällä lukuisilla vierailuilla. Vierailut alkavat perinteisesti tammikuussa Pakkassirkuksen esityksellä. Ensi vuonna sirkuslaiset sukeltavat TotTaRua-teoksellaan (10.1.) unien hämmästyttävään maailmaan. Kevään muita vierailuja ovat Tampereen Työväen Teatterin esitys Vanhoja poikia (10.-12.2.) sekä Red Nose Companyn hykerryttävän hauska Babylon (20.-21.3.).

Maaliskuussa nähdään myös Suomen Kansallisteatterin Korjaamo (25.-26.3.) sekä kuun lopulla (30.-31.3.) katsojat pääsevät nauttimaan KOM-teatterin vierailusta Minna-näyttämöllä. Heini Junkkaalan, Marja Packalénin ja Pirkko Saision käsikirjoittama Valehtelijan peruukki on dokumentaarinen teos Packalénin ja Saision elämästä. Se on esitys muistamisesta ja minuksi tulemisesta.

Huhtikuussa Kuopiossa nähdään pitkästä aikaa myös ruotsinkielistä teatteria. Riks teaternin vierailu (20.4.) Man får väl ställa upp on hullunkurinen maaseutufarssi. Minna-näyttämölle saapuu myös näyttelija Ulla Tapaninen six pack-komiikallaan. Lava-ammuntaa VI on itsenäinen jatko-osa 1995 Ryhmäteatterissa ensi-iltansa saaneelle Lava-ammunnalle.

Kevään viimeinen vierailu (12.-13.5.) on Sofi Oksasen romaaniin perustuva, Aino Kiven dramatisoima ja ohjaama Stalinin lehmät. Joensuun kaupunginteatterissa 2018 ensi-iltansa saanut esitys kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä – isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista.  Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta.

 

Yhteistyö Tanssiteatteri Minimin kanssa jatkuu

Tanssiteatteri Minimi tuo kevään ohjelmistoon Juhan, kymmenen vuotta sitten ensi-iltansa saaneen klassikonsa. Tämä Juhani Ahon romaaniin perustuva, Mikko Roihan dramatisoima ja ohjaama fyysisen teatterin mestariteos nähdään Maria-näyttämöllä viisi kertaa 11.2.-29.2.

Minimin kevään 2020 ohjelmisto sisältää myös viisi valtakunnallista tanssivierailua ja yhden klubi-illan. Klubi-ilta: Tete-a-Tete 8.2. on tapahtuma, jossa Sanna Kekäläinen ja Janne Saarakkala tutustuvat toisiinsa yleisön edessä käymällä luottamuksellisen ja intiimin keskustelun. 19.3. nähdään tanssiteatteriesitys Blackpool, joka vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen. 7.6. koko perheelle suunnatussa Kikatussunnuntai-tapahtumassa vierailee Aurinkobaletin ja JoJo:n yhteistuotanto Todellinen prinssi, joka on tanssiteos leikki- ja ystävyystaidoista.

Minimin perinteiset Kulttuurikeitot jatkuvat myös keväällä teatterin yläaulassa. 14.2. Kulttuurikeitossa vierailee Kinetic Orchestra: I´ll Bite Back, 13.3. nähdään Kaari Martinin sooloteos Korppi ja Kello ja 24.4. on puolestaan vuorossa Tanssiryhmä Off/Balancen duetto Them Two.

www.kuopionkaupunginteatteri.fi