Kuopion kaupunginorkesteri juhlii 110 vuotista taivaltaan

Torstaina 10.10. klo 19 Kuopion kaupunginorkesteri juhlii 110-vuotiasta taivaltaan Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävässä kausikonsertissa. Ohjelmassa kuullaan videoesityksen tukemana musiikillinen historiikki 110 vuoden ajalta, Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat sekä Atso Almilan kolmas sinfonia.  Konsertin johtaa Almila ja solistiksi saapuu sellisti Kalle-Pekka Koponen.

Konsertin aloituspuoliskolla päästään orkesterin 110-vuotisjuhlahumuun, kun kuopiolaisorkesterin kehitys ja kasvu ruumiillistuvat lavalla – monipuolisten musiikkinäytteiden lisäksi kuullaan historiakatsaus ja nähdään kuva- sekä videomateriaalia menneisyydestä. ”On erityistä juhlia orkesteria, jonka kanssa tein ensimmäiset keikat jo 1970-luvulla”, kertoo konsertin kapellimestari ja säveltäjä Atso Almila.

Väliajan jälkeen Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmissa tehdään kunnia 1700-luvun musiikille ja teoksessa käytetäänkin myös tuon aikakauden orkesterikokoonpanoa. ”Rokokoo-muunnelmat osoittavat sen, mikä Tšaikovskista tahdotaan unohtaa: sokeroinnin ja muhkeuttamisen sijaan tarvittaisiin tarkkuutta ja keveyttäkin. Mahtavaa, että mukana on oman kylän menestynyt solisti!”, hehkuttaa Almila. Orkesterin eteen nousee Turun sellokilpailuissa palkittu Kalle-Pekka Koponen, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa ja on valittu keväällä 2019 Tampere Filharmonian varaäänenjohtajaksi.

Konsertin päättää Atso Almina Kolmas sinfonia, jonka erityispiirre on soittajien tuottama eisoittimellinen ääni, kuten mumina, vihellys, taputukset sekä sormien napsutus. ”Lähden sinfoniasanan alkuperäisestä merkityksestä: asiat soivat yhtä aikaa, ja orkesterin sointimaailmaa tutkitaan”, Almila toteaa. ”Kolmannessa sinfoniassa ihmisäänen käytössä on kyse värimaailman laajentamisesta, ja mikäli mukana on hiukan huumoriakin, se ei minua vanhana teatterimuusikkona yhtään haittaa.

 

Vanhusten päiväkonsertti 11.10

Perjantaina 11.10. klo 10 järjestetään vanhusten päiväkonsertti, jossa tehdään sama aikamatka Kuopion kaupunginorkesterin 110 vuoden historiaan. Valtakunnallista vanhusten viikkoa vietetään 6.-13.10.2019 teemalla varaudu vanhuuteen. Vanhusten päiväkonsertin järjestävät yhteistyössä Kuopion kaupunginorkesteri, Kuopion kaupungin kotihoito ja Kuopion vanhusneuvosto, jonka jäsenet myös avustavat paikan päällä pyörätuoliasiakkaita.

 

www.kuopionmusiikkikeskus.fi