Saanan kaikki tilat käyttöön saunan ja veneilyn päivänä 8.6.

Kuopion Siikarantaan vappuna avattu Matkailukeskus Kuopion Saana on nyt kokonaan valmis ja sitä juhlistetaan tulevana lauantaina, sopivasti suomalaisen saunan päivänä. Koska samana päivänä on myös valtakunnallinen veneilyn päivä, vihitään käyttöön myös Saanan venelaituri.

Saana julistaa saanarauhan

Suomen Saunaseuran aloitteesta on kesäkuun toista lauantaita vietetty suomalaisen saunan päivänä vuodesta 1986 alkaen. Kuopion Saanan saunapäivä alkaa savolaisella saanaraahanjulistuksella, joka on vastine Turun joulurauhan julistukselle. Saanarauhanjulistuksen on lopulliseen muotoonsa laatinut maakunnan virallinen viäräleuka Olavi Rytkönen ja se kajautetaan ilmoille Saanan parvelta klo 12. Julistuksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne juurikin kesäkuun toiselle lauantaille ja sen vuosittainen lukija paljastetaan aina vasta juuri ennen h-hetkeä.

Savusauna ja ulkoaltaat käyttöön

Juhlapäivän kunniaksi käyttöön otetaan ensimmäistä kertaa myös Saanan savusauna sekä molemmat ulkoaltaat. Saanan kylpylästä löytyy 30-paikkainen yleissauna, sisäporeallas, kaksi putoussuihkua, elämyssuihku ja lämmitettäviä lepotuoleja. Kylpylän ulkoalueilla, aivan Kallaveden rannalla on savusauna ja kaksi lämminvesiallasta. Erillisessä, 12 henkilön VIP -saunassa palveluihin kuuluu muiden kylpyläpalvelujen lisäksi myös oma oleskelutila ja terassi.

Myös vierasvenelaituri vihitään käyttöön

Koska tuleva lauantai on tänä vuonna myös kansallinen veneilypäivä, vihitään samana päivänä virallisesti käyttöön myös Saanan upea vierasvenelaituri. Kello 14 alkavan vihkimisseremonian hoitavat kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sekä Saanan hallituksen puheenjohtaja, puoli vuosisataa veneilyn kanssa työskennellyt Raimo Sonninen. Saanan laiturissa on tällähetkellä muutama puomipaikka sekä poiju- ja kylkikiinnityspaikkoja reilulle kymmenelle, joten paikalle sopii huoletta saapua veneellä. Lisää venepaikkoja rakentuu kesän mittaan.

Sauna- ja veneilypäivän päivän ohjelmassa musiikkia tarjoilee Rauno Tikkanen Quartet sekä Dj A.Lahti ja paikan päällä on myös kirjailija-kansanedustaja Marko Kilveltä, jolta on mahdollista ostaa omistuskirjoituksilla varustettuja Undertaker -kirjoja. Saanan ravintola ja terassit palvelevat vieraita erikoistarjousten siivittämänä klo 10 alkaen, aina puoleen yöhön asti. Ravintolan keittiö on avoinna klo 23 saakka.

”Viimeinkin Saana on täysin valmis ja tämä upea rakennus pääsee todellisiin oikeuksiinsa. Nyt kun vielä saadaan auringonpaistetta ja ihmisille iloista mieltä evääksi, niin tuleehan meille aivan mahtava lauantai ja suomalaisen saunan päivä. Unohtamatta tietenkään veneilijöitä. Ei siis muuta kun lämpimästi tervetuloa tutustumaan valmiiseen Saanaan”, iloistee Saanan toimitusjohtaja Pekka Laasonen odottavissa tunnelmissa.

www.kuopionsaana.fi