Tervetuloa Kuopioon!

Kuopio Tanssii ja Soi – kaikkien aikojen tanssifestivaali

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Kuopio Tanssii ja Soi tuo Kuopioon jymyannoksen koko perheelle soveltuvaa festivaalitunnelmaa 12.-18.6.2019.  Riemukas, vuosittainen tapahtuma tuo tanssin lähelle katsojaa ja tarjoaa pääesitysten ja kymmenien kurssien lisäksi todella paljon maksutonta nähtävää ja koettavaa. Oheistapahtumat ja ilmaisohjelmat, kurssit ja seminaarit tekevät tanssiviikosta ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea tanssia monipuolisesti.

Pääohjelman esiintyjät ja koreografit ovat nykytanssin huippunimiä. Viikon aloittava, keskiviikkona ja torstaina Kuopion Musiikkikeskuksella esiintyvä Hofesh Shechter Company tekee näyttävän paluun festivaalille. Shechterin teos Grand Finale on saanut maailmalla ylistävät arviot ja se tutkii vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja nykyajan ihmisen elämässä. Shechterin ura koreografina lähti nousuun Kuopiossa 2003 järjestetyn koreografikilpailun jälkeen. Viikon päättävä, maanantaina ja tiistaina esiintyvä, loistava Dresden Frankfurt Dance Company tunnetaan atleettisesta ja energisestä tyylistään. Ryhmältä nähdään Kuopiossa kolmen teoksen kokonaisuus; Postgenoma, Echoes from a Restless Soul sekä High Breed.

Hofesh Shechter Company Kuopion Musiikkikeskuksella ke klo 19 ja to klo 18.

Kuopion Kaupunginteatterilla perjantaina ja lauantaina esiintyvä Compagnie Pál Frenák on tunnettu vahvasta, fyysisestä ja rouheasta tyylistään. Erilaisia ilmaisumuotoja omintakeisella tavalla yhdistelevä Frenák ei pyri sovinnaisuuteen, vaan tekee vahvasti oman näkemyksensä mukaisia teoksia. LUTTE on rohkea ja ilmaisultaan voimakas teos, joka hämmästyttää rajoja rikkovalla tyylillään. Ohjelmassa nähdään myös upea Sydney Dance Company kauniilla ja häikäisevällä teoksella ab [Intra], jonka esityspaikka on Kuopion Kaupunginteatteri.

”Tätä Sydneyn vierailua on valmisteltu useita vuosia samaan tapaan kuin viime vuonna huippusuosittua Cohenin teoksen tuonutta Montrealin vierailua. Samoilla spekseillä mennään niin Shechterin, Dresden Frankfurtin kuin Sydneynkin kanssa, suosittelen, älkää jääkö nyt ulos näistä huipuista”, hehkuttaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Ballet School of the Finnish National Opera and Ballet

Tero Saarinen Company tuo Kuopioon Suomen ensi-iltansa saavan Third Practicen. Teos on saanut innoituksensa Claudio Monteverdin musiikista. Helsingin Barokkiorkesterin kanssa yhteistyössä luotu teos peilaa arvojen ja perspektiivien muutosta murroksessa. Zoltán Grecsó & Beatrix Simkó tanssivat #Oprheus #Eurydice -teoksessa uuden tulkinnan antiikin klassiselle rakkaustarinalle. Kuinka parin käy, kun he kohtaavat nykyajan ja modernin maailman uusine arvoineen? Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos tuo festivaalille ”Otteita kevätnäytöksestä”, jossa nähdään niin klassista balettia kuin nykytanssiakin.

Kuopio Tanssii ja Soin 50v-juhlagaalat ovat ylistys festivaalin pitkälle taipaleelle. Perjantai- ja lauantai-iltojen gaaloissa nähdään tähtiä niin klassisen baletin kuin nykytanssinkin puolelta. Sunnuntain Au Revoir Jorma -gaalassa sanotaan näkemiin festivaalin pitkäaikaisimmalle taiteelliselle johtajalle, samalla uutta taiteellista johtajaa Riku Lehtopolkua tervehtien. Ohjelmassa on merkittäviä teoksia Uotisen uran varrelta ja yhtenä illan kohokohdista on hänen oma koreografiansa Jord. Vaikuttava teos yhdistää Australian punaisen maan ja Apocalyptican kiehtovan musiikin. Tämä gaala tulee varmasti olemaan täynnä tunteita!

Suomen kansallisoopperan Balettioppilaitos esiintyy Kuopion Musiikkikeskuksella omalla koko perheelle soveltuvalla ohjelmallaan. Myös Kuopion konservatorio on mukana viikolla omalla ohjelmallaan. Poikien tanssileirin päätösesitys on tänä vuonna nimeltään JU-JU! ja Tanssioppilaitokset On Stage -esitykset ovat myös mukana ohjelmistossa.

Avajaiset Kuopion torilla keskiviikkona klo 11 alkaen

Festivaaliviikon avajaisia vietetään, missäpäs muuallakaan kuin Kuopion kauppatorilla 12.6.2019 klo 11:00 alkaen.  Esiintyjänä nähdään muun muassa  huikea ranskalainen Compagnie Didier Théron, joka tuo ilmalla täytetyissä asuissa esiintyvän ryhmänsä sekä torille että Elo-Forumiin!  Valtiovallan tervehdyksen festivaalille tuo johtaja Paula Tuovinen Taikesta. Toriohjelmat juontaa Tiina Naumanen-Salmela. Avajaispäivänä 12.6. torilla on kello 10 – 13 kahvitarjoilu 1000:lle ensimmäiselle festivaalin juhlijalle.

Ihanat ilmapalloasut tanssivat torilla 12. ja 13.6.

Myöhemmin viikolla toriohjelmassa nähdään mm. Gaalassa aiemmin ihastuttanut espanjalainen IronSkulls -ryhmä sekä Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu tanssija, näyttelijä, tubettaja Tuure Boelius. Myös Salacavala -kahvilassa päivittäin kello 10 alkavat taiteilijahaastattelut ovat yleisölle avoimia.

Torilavan tuntumassa telttakylässä voi koko viikon ajan tutustua yhdistysten esittelypisteisiin. Lauantaina kello 10.30 starttaa festarikulkue Jorma Uotisen johdolla Musiikkikeskukselta kohti kauppatori – kaikki mukaan!

”Toriohjelmiin suosittelemme ottamaan mukaan oman retkijakkaran – penkkitila tulee aivan varmasti loppumaan tänäkin kesänä, niin ja kannattaa ottaa myös lakki ja vesipullo mukaan”, vinkkaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Tutustu koko viikon ohjelmaan ja aikatauluihin osoitteessa www.kuopiodancefestival.fi

Päiväkohtainen esityskalenteri ja aikataulut