Laulu tulipunaisesta kukasta -elokuva nähdään kaupunginorkesterin livesäestyksellä

Torstaina 4.4. klo 19 Kuopion Musiikkikeskus muuttuu kaupungin suurimmaksi elokuvateatteriksi, kun Konserttisalissa nähdään harvinaislaatuinen esitys suomalaislähtöisen ohjaaja Mauritz Stillerin mustavalkoisesta mykkäelokuvasta Laulu tulipunaisesta kukasta.

Tämä elokuvaharvinaisuus nähdään Kuopion Musiikkikeskuksessa ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johtaman Kuopion kaupunginorkesterin livesäestyksellä. Elokuvan musiikin on säveltänyt Armas Järnefelt, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Alkuperäiset negatiivit tuhoutuivat 1940-luvun alussa, ja elokuva restauroitiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2001. Nyt nähtävään versioon Järnefeltin partituurin ovat täydentäneet ja restauroineet Jani Kyllönen ja Jaakko Kuusisto.

Ensiesityksensä elokuva on saanut 100 vuotta sitten Ruotsissa ja se kertoo Koskelan kartanon Olavista, jonka sydän sykkii seikkailuille. jäätyään kiinni suhteesta piikaan hän pestautuu tukkilaisporukkaan. Visuaalisesti vaikuttavassa teoksessa on erityistä taikaa, jota vahvistaa suomalaisen luonnon alkukantainen läsnäolo. Elokuva oli ohjaajan rakkaudenosoitus Suomelle, jota oli kohdannut veljessodan tragedia.

 

Armas Järnefeltin merkkivuosi

Suomalaisen säveltäjän ja kapellimestarin Armas Järnefeltin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Merkkivuotta juhlistetaan myös Kuopion kaupunginorkesterin ja Armas Järnefeltin seura ry:n järjestämällä näyttelyllä, joka on esillä Musiikkikeskuksen Valohallissa 1.-14.4. Näyttelyssä kerrotaan Järnefeltin elämästä, johon Kuopio liittyy hyvin merkittävästi. Isänsä tultua nimitetyksi Kuopion läänin kuvernööriksi Järnefelt siirtyi Kuopion lyseon oppilaaksi. Armaan ja sisarensa Ainon välisestä kirjeenvaihdosta välittyy vanhoille päiville saakka molempien syvä kiintymys Kuopioon. Järnefelt myös sävelsi elämänsä aikana kolme teosta, jotka liittyvät Kuopioon. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Kuopion Musiikkikeskuksen aukioloaikoina.

Lue lisää Kuopion Musiikkikeskuksen verkkosivuilta.