puijo, kuopio

Rakas Puijomme

Puijon luonto, sen tarjoamat ympärivuotiset liikunta- ja urheilumahdollisuudet, sieltä avautuvat maisemat ja siellä jo yli 160 vuotta tarjolla olleet palvelut ( ensimmäinen torni rakennettiin 1856 ) ovat erittäin merkityksellisiä suuren suurelle joukolle ihmisiä – muillekin kuin kuopiolaisille! Niinpä Puijon kehittämisen voisi helposti kuvitella olevan paljon pidemmällä kuin missä nyt ollaan. Mutta, mutta: juuri se, että Puijosta on niin moneksi niin monelle tekee kehittämissuunnitelmien laatimisen ongelmalliseksi. Eturistiriitoja on paljon, eikä keneltäkään haluttaisi ottaa mitään pois ”hänen Puijostaan”.

Kaikki me kuopiolaiset arvostamme ympärillämme olevaa upeaa luontoa täällä Puijon ja Kallaveden äärellä ja haluamme, että ne säilyvät myös jälkipolville siinä kunnossa, että he voivat nauttia niistä. Moni meistä on myös sitä mieltä, että nyt elävillä pitää myös olla mahdollisuus nauttia Puijosta monipuolisesti ja että Puijoa voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin Kuopion vetovoiman kasvattamiseksi niin matkailussa kuin uusien asukkaiden, opiskelijoiden ja yritystenkin houkuttelussa. Sekä Kuopion kaupunki että monet muut tahot, kuten esimerkiksi Puijolla toimineet yrittäjät ovat yrittäneet löytää sen kuuluisan viisasten kiven miten Puijo saataisiin nostettua todelliseksi Kuopion vetonaulaksi. Onko sitä yritystä ollut riittävästi – jääköön kunkin pääteltäväksi.

Nyt ideoimaan Puijoa!

Juuri nyt on Kuopion kaupungilla käynnissä ideahaku Puijon kehittämiseksi. Ideahaku on suunnattu Kuopion asukkaille ja erilaisille toimijoille Kuopion alueella, mutta pitäisin tärkeänä myös Kuopion ulkopuolelta tulevia ideoita. Siispä hyvä lukijani, jos Sinulla on hyvä idea tai ajatuksia Puijon kehittämiseksi, kerro siitä. Keskustelun tueksi on avattu kaikille avoin ideointialusta. Alustaan kerätään eri käyttäjäryhmien kuten asukkaiden, matkailun ja urheilun näkökulmasta motiiveja tulla Puijolle sekä ajatuksia sisällöistä, joita Puijolla voitaisiin toteuttaa tulevaisuudessa.

Osallistu keskusteluun verkkoyhteisössä >>

Kuopion kaupunki etsii myös yrittäjää/yritystä vuokraamaan ja pyörittämään Puijon tornia ja sen juurella olevaa Puijon Majaa, jossa on toiminut pieni hotelli ja suosittu lounas- ja perhejuhlaravintola. Edellinen vuokrasopimus päättyi vuodenvaihteessa. Myös Puijon alueesta kiinnostuneilta ohjelmapalveluyrittäjiltä Kuopion kaupunki toivoo yhteydenottoja. Heräsikö kiinnostus?

Kuuluisa torni ja hyppyrimäet

Puijon tornin talvi

Puijolla elämä jatkuu tänäkin talvena. Toimijat perustivat viime syksynä Puijon kehittämisyhdistyksen, joka pitää Puijon tornia avoinna päivittäin klo 11-16. Tornissa on myös kahvila. Puijon tornin lisäksi palveluja alueella tarjoavat tänä talvena APC Ski suksihuolto, Konttilan tila ulkoilu- ja latukahviloineen, Puijon Hiihtoseura kilpailutapahtumineen sekä läheinen Hotelli Savonia. Puijolla ei  nukuta talviunta, vaan päinvastoin tämä kulminaatiovaihe on laittanut toimijoihin vipinää. Hyvä niin!

Kiinalaiset mäkihyppykoulussa

Puijon hiihtostadionin hyppyrimäet tunnetaan pian Kiinassa asti.  Mika Kojonkoski vetää Kuopiossa projektia, jossa pyritään rakentamaan Kiinalle miesten ja naisten mäkihyppymaajoukkueet vuonna 2022 järjestettäviin talviolympialaisiin. Ihan huikea juttu! Marraskuun alussa Kuopioon saapuikin 24 nuorta kiinalaisurheilijaa. Kiinan valtion omistama valtakunnallinen televisiokanava dokumentoi heidän kehitystään ja elämäänsä Kuopiossa vuoteen 2022 saakka. Nämä nuoret käyvät myös koulua Kuopiossa. Mikä mahdollisuus Kuopiolle!

 

Kuva: Kuopion kaupunki

Bongaa Iivo!

Puijon selänteellä on useiden kymmenien kilometrien latuverkosto, suurelta osin valaistua latua. Siellä on myös Iivon lenkki, jolla Kuopion kaupunki halusi muistaa Iivo Niskasta olympiamenestyksestä, rahapalkinnon lisäksi. Iivo pääsi valitsemaan Puijon laduilta hänelle itselleen merkityksellisen reitin ja hän valitsi sen 2,5 kilometrin lenkin, jolla hän viimeisteli kuntonsa Pyeongchangin olympialaisia varten. ”Ne kolme kovaa nousua jäivät kyllä mieleen”, on Iivo muistellut. Iivon lenkki on merkitty maastoon kyltein, jotka kertovat Niskasen saavutuksista lapsuudesta henkilökohtaiseen olympiakultaan. Ja niinhän siinä kävi kuin ajateltiinkin: kansa äänesti Iivon 50 km:n voittotaistelun talviolympialaisissa viime vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi ja urheilutoimittajat äänestivät hänet vuoden 2018 urheilijaksi. Helmikuun lopulla Puijolla nähdäänkin sitten paljon nuoria ”Iivoja” kun Nuorten SM-hiihdot sivakoidaan siellä 22.-24.2.2019.

Puijon hyvin valaistulla stadionalueella voi hiihtää 2,5-3 km:n lenkkiä. Toinen suosittu latu leppoisampaan menoon on Ylä-Antikkalan valaistu latu, jossa voi hiihtää 1,4-2,5 km:n lenkkiä. Auton voi jättää frisbeegolfkentän parkkipaikalle. Ajantasaisin tieto latujen päivittäisestä kunnostustilanteesta löytyy kaupungin latuinfosta, josta voi samalla kertaa vilkaista kaikkien muidenkin latujen tilanteen.

Neuvontaa latujen osalta saa myös APC Ski suksihuollosta hiihtostadionilla. Puijon Hiihtoseura järjestää lasten ja aikuisten hiihtokoulut 27.1.2019 alkaen neljänä peräkkäisenä sunnuntaina. Lasten hiihtokoulussa harjoitellaan murtomaahiihdon alkeita, mäkihyppyä ja laskuharjoituksia. Aikuisten tekniikkahiihtokoulussa käydään läpi hiihdon tekniikat ja annetaan vinkkejä tekniikan kehittämiseen jo pidempäänkin hiihtoa harrastaneille.

Maisema laavulta.

Vinkki kesäksi: mene metsään!

Puijon selänne on 500 hehtaarin kokoinen, mistä 208 hehtaaria on luonnonsuojelualuetta. Suurin osa suojelualueesta kuuluu Natura 2000 -verkostoon, jonka tavoitteena on suojella Euroopan unionissa tärkeitä luontotyyppejä ja lajeja. Puijon luontotyypeistä merkittävimpiä ovat lehdot ja vanhat metsät. Puijolla on runsaasti vilkkaassa käytössä olevia luonto- ja ulkoilureittejä. Puijosta on tullut suosittu kohde myös maastopyöräilijöiden keskuudessa Kuopion Pyöräilyseuran hoitaman maastopyöräilyreitin ansiosta. Puijon selänteen pohjoisosassa Julkulanmäellä on hyvinvarustettu ja näyttävä laavupaikka Puijonnokka, jonka kohdalla on tehty maisema-avaus kohti Pohjois-Kallaveden saaristoa. Frisbeegolfrata Puijon golfkentän ja Antikkalan laskettelurinteen ympäristössä vetää ”metsään” myös paljon nuoria.

Minun tutut lapsuuden ja nuoruuden metsäni ovat kokonaan muualla. Pitkään myös ajattelin, että tokkopa minusta ja Puijon metsistä kovinkaan läheisiä tulee. Tuntuivat jotenkin vieraan isoilta ottaa haltuun kun ei ollut sitä suhdetta lapsuudesta alkaen.  Toisin kuitenkin kävi: ne ovat nyt rakkaista rakkaimmat metsät minulle. Ovat koukuttaneet niin pahasti, että loppusyksystä joutuu tekemään monta ”viimeistä” talventoivotusretkeä niihin. Niin moninaista luontoa, niin paljon katseltavaa ja ihailtavaa, niin hyvät polustot , jotka vievät minut intohimoni sienien äärelle. Toki marjojakin löytyy.  Joskus tuskailen, että yhden herkkutatin perässä Puijolla kulkee varmaan sata sienestäjää. Mutta sitten ajattelen, että hyvähän se vain on: ei se saaliin runsaus vaan sen ”metsästäminen” ja vihdoinkin pienen sienisaaliin löytäminen tuntuu lottovoitolta. Ja miten paljon metsässä kulkeminen ja oleskelu meille antaa – sille ei löydy vertaa!

Kirjoittaja

Kirjoittaja Kaija Lipponen on Kuopion Oppaat ry:n auktorisoitu opas

Tutustu Puijon palveluihin ja aktiviteetteihin!