Kuopio Tanssii ja Soi 50v

Kuopio Tanssii ja Soi 50v -juhlakirja julkistetaan tällä viikolla

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään tulevana kesänä jo 50. kerran ja sen kunniaksi festivaalin kansainvälinen taival on koottu värikkääksi, historian, tarinoiden ja kuvien täyttämäksi juhlakirjaksi. 50 vuoden aikana festivaalin tapahtumissa on vieraillut lähes kaksi miljoonaa katsojaa, tuhat esiintyjäryhmää ja niissä arviolta reilut 10 000 henkilöä.

Kirja esitellään yleisölle Kuopiossa, Kauppakeskus Minnan Suomalaisessa Kirjakaupassa torstaina 24.1.2019 klo 17.00. Paikalla on myös taiteellinen johtaja Jorma Uotinen toimittaja Tiia Lappalaisen haastateltavana.

50 -vuotisjuhlakirja avaa festivaalin historiaa monipuolisesti eri näkökulmista – niin katsojien, median, talkoolaisten, työntekijöiden, taiteilijoiden kuin taloudenkin suunnalta. Omat muistonsa kertovat lukuisat suomalaisen tanssitaiteen tunnetut vaikuttajat Doris Laineesta ja Tero Saarisesta Minna Tervamäkeen ja Jorma Uotiseen.

”Kuopio oli alun perin ainoa paikka Suomessa, missä näki kansainvälisiä ryhmiä ja jopa tutustuikin joihinkin kansainvälisiin ihmisiin. Kurssitoiminta Kuopiossa on ollut ensiarvoisen tärkeää. Harvalla köyhällä opiskelijalla oli mahdollisuus lähteä ulkomaille opiskelemaan. Kuopio oli ainoa mahdollisuus sivistää itseään ja tietouttaan.”  Tero Saarinen, koreografi

”Olin Kuopiossa ensimmäistä kertaa vuonna 1971. Se oli aivan villiä ja hauskaa! Tulin sinne Tampereelta ja yhtäkkiä siellä näki kaikki modernistit.”  Marjo Kuusela, taiteen akateemikko, koreografi

”Minulle itselleni Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali oli lapsuuteen kiinteästi kuuluva osa erityisesti toriesityksien kautta. Kuitenkin vasta, kun ”palasin” festivaalille nuorena toimittajana 2000-luvulla, ymmärsin ensimmäistä kertaa, miten merkittävästä ja korkeatasoisesta tapahtumasta oli kyse. Istuin katsomossa ja mietin, että miten ihmeessä kotikaupunkiini on syntynyt jotain tällaista”, kirjan kirjoittaja, toimittaja Tiia Lappalainen sanoo. ”Haastatteluja tehdessäni kuva on koko ajan vain laajentunut. Kuopio Tanssii ja Soilla on ollut todella suuri merkitys suomalaisen tanssin ammattikentän koulutukseen ja tanssiyleisön kasvatukseen. Kuopio on ollut paikka, jossa moni nykyhetken kärkikoreografeista ja -tanssijoista on saanut ensikosketuksensa ulkomaisiin opettajiin ja siihen, mitä maailman tanssitaiteessa tapahtuu.”

Festivaali on vuosien saatossa omalta osaltaan tehnyt tunnetuksi kotimaisia taiteilijoita kansainvälisten tapahtumatuottajien ja tanssitaiteen parissa ja vaikuttanut siten suomalaisen kulttuurin vientiin. Erityisesti ensimmäisen taiteellisen johtajan Doris Laineen kaudella 1980-luvulla tavoite oli vahvasti esillä.

”Kun ihmiset tulivat festivaalille jonkun ison ryhmän takia, he näkivät samalla suomalaista tanssia. Yritimme saada paikalle kriitikoita, jotta juoru siitä, että meillä on hyviä ryhmiä, menisi eteenpäin”, Laine kertoo kirjassa.

Festivaali toimi myös Tero Saarisen kansainvälisen koreografin uran ponnahduslautana, sillä juuri Kuopiossa hän sai ensimmäisen tilaustyönsä israelilaiselle Batsheva Dance Companylle Jukka O. Miettisen kaudella.

Lyon Opera Ballet, Romeo and Julia – 1996.

Tarina 1970 -luvulta tähän päivään

Festivaalin alkuvuosina, 1970-luvulla, sitä rakennettiin pitkälle talkoovoimin. Pinnalla olivat Eurooppa, puhallinmusiikki ja kansantanssi. 1980-luvulla, Doris Laineen kaudella festivaalin ohjelmisto muuttui ammattimaisemmaksi.  Kiinteäksi osaksi tulivat erilaiset nuorten tanssijoiden ja koreografien kilpailut. Laajan, kansainvälisen verkostonsa kautta Laine sai Kuopioon useita klassisen ja modernin tanssin ykkösryhmiä.

1990 -luvulla, Jukka O. Miettisen taiteellisen johtajuuden aikana ohjelmistossa painottui vahvasti etnisyys ja Euroopan ulkopuoliset maat, joskin Miettinen toi Kuopioon myös vahvoja eurooppalaisia ryhmiä. Ja 2000-luvun vaihteessa Alpo Pakarisen kaudella keskityttiin Britteihin, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Jorma Uotisen 17-vuotisen taiteellisen johtajuuden kaudella nykytanssin rooli festivaaliohjelmistossa on vahvistunut, kuten myös koulutuksen, lasten ja nuorten osuus festivaalilla.

”Tämän kansainvälisen esiintyjäjoukon myötä meille on syntynyt ainutlaatuinen kansainvälinen verkosto. Hyvät Kuopion kokemukset ovat levinneet suusta suuhun. Kuopio tunnetaan tanssitaidepiireissä eri puolilla maailmaa ja se on erittäin haluttu esiintymisareena. Samalla Kuopioon on jalostunut ainutlaatuista kansainvälisen tapahtumatuotannon osaamista ja sivistynyt tanssille otollinen yleisö,” festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen toteaa.

Myös Kuopion kaupunki on tukenut festivaalia alusta pitäen – silloinkin, kun talous on ollut taantumassa. ”Koemme tämän investointina, joka on tuottanut hyvää Kuopion laariin niin elämyksellisessä, imagollisessa kuin matkailullisessakin mielessä, samalla se on rikastuttanut maamme tanssitaidetarjontaa merkittävästi. Tapahtumasta on kehittynyt alansa monipuolisin, tunnetuin ja kansainvälisin festivaali Pohjoismaissa”, festivaalin hallituksen puheenjohtaja ja Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen sanoo.

Kirja on toteutettu Saastamoisen säätiön tuella. Se julkaistaan torstaina 24.1.2019 klo 17:00, jonka jälkeen sitä on ostettavissa mm. Suomalaisen Kirjakaupan liikkeistä ( 34,95 € ) Kuopiossa, sekä isompia eriä Kuopio Tanssii ja Soin toimistolta.

 

Kuopio Dance Festival 12.-18.6.2019