Sisäilmapajan 10. juhlavuotta juhlitaan Kuopiossa

Sisäilmapajan kymmenettä pajaseminaaria juhlitaan 14.-15.11.2018 Itä-Suomen yliopistolla, Snellmanialla. Perinne on saanut alkunsa kymmenen vuotta sitten Kuopiossa, joten seminaari palaa sopivasti juhlavuotenaan takaisin juurilleen. 

”On hienoa, että Kuopiosta alkunsa saanut Sisäilmapaja -seminaari palaa juhlavuotenaan kaupunkiin. Niin kotimaiset, kuin kansainväliset seminaarit nostavat esille kuopiolaista osaamista. Professori Pertti Pasanen on tehnyt tiiminsä kanssa hienoa työtä seminaarin järjestelyissä. Olen myös iloinen, että tasokas ohjelma ja Kuopion keskeinen sijainti houkuttelevat yli 650 osallistujaa ja 59 näytteilleasettajaa kaupunkiin”, Kirsi Vartiainen Kuopio Convention Bureau Oy:stä toteaa.

Sisäilmapaja10-juhlapajan järjestäjinä on tänä vuonna Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopion kaupunki, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Sisäilmayhdistys ry.

 

Sisäilmapaja10-juhlapajan teemat

”Tämän vuoden teemana on kiinnittää huomiota hyvään sisäilmaan ja miten sitä ei tulisi pitää itsestään selvyytenä. Usein keskustelu aiheesta nousee valloilleen, kun puutteita terveestä sisäilmasta ilmenee. Tänä vuonna asiaa halutaan nostaa esille myönteisessä mielessä, sen vuoksi tapahtuman slogankin kuuluu savolaisittain Tolokun sisäilimoo – Hilipeempi mielj”, kertoo professori Pertti Pasanen.

Pajassa kuullaan muun muassa sisäilma-asioiden käsittelyn paikallisista toimintamalleista, käyttäjien näkökulmista sekä sisäilmaongelmien ratkaisemisen haasteellisuudesta. Tähän teemaan sisällytetään myös kiinteistön omistusvaihtoehtojen ja taloteknisten ratkaisujen merkitys laadukkaan sisäilman ylläpitäjänä. Luonnollisesti pajassa tuodaan esille myös viimeisimpiä tutkimustuloksia. Katso koko seminaarin ohjelma täältä.

Paneelikeskusteluissa tarkastellaan yksilön kokemia sisäilmaan liittyviä haittoja ja kuinka huonoon sisäilmaan ollaan löydetty ratkaisu. Alustajina toimii mm. kiinteistön omistajat, huoltajat ja työnantajat. Paneelikeskusteluja saapuu johtamaan Sosiaali- ja terveysministeriön sisäilma-asioista vastaava Jari Keinänen sekä rakentamisesta vastaavasta ympäristöministeriöstä Katja Outinen.

 

Kuopiolaista osaamista

Kuopion kaupungin kanssa on menossa koulujen sisäilmaympäristöön liittyvä tutkimus. Tutkimuksessa selvitetään mm. pölylähteiden hallintaan liittyviä asioita. Esimerkiksi kuinka kenkien riisuminen kouluissa vaikuttaa sisäilman pölypitoisuuteen ja pölyn koostumukseen.

”On hienoa, että Sisäilmapajaan osallistuu tänäkin vuonna valtava määrä alan asiantuntijoita. Se kertoo sisäilma-asioiden ajankohtaisuudesta ja siitä, että terveen sisäilman eteen on vielä tehtävä töitä”, kertoo professori Pertti Pasanen Itä-Suomen Yliopistosta.

 

Lisätietoja:

Pertti Pasanen, Itä-Suomen yliopisto

pertti.pasanen@uef.fi, p. 0504006200