Kuopion tori on kauppapaikka, tapahtuma-alusta sekä kaiken kansan kohtaamispaikka.

Kuopion toreilta maailman turuille

Muutettuani Kuopioon 1970 luvun loppupuolella, ajattelin etten ikinä opi muistamaan ja ajamaan toria ympäröiviä yksisuuntaisia katuja. Vuosien saatossa katujen suunnat ovat tulleet tutuiksi ja samoin koko Kuopion kaupunki. Rännikadut olivat toinen ihmetyksen aihe. Etsin kovasti Kuopion kartasta, missä on rännikatu. Sitten minulle selvisi, että kaikkia kapeita, toria ympäröiviä katuja kutsutaan rännikaduiksi. Rännikatu-sanan taustaksi on tulkittu palokatu eli brandgata, kujakatu eli grändgata tai vain ränni, jota  myöten on johdettu muun muassa likavesiä. Rännikadut olivat siis aikoinaan talouskatuja, joita pitkin kuljetettiin polttopuut ja laskettiin likavedet. Nykyisin rännikatuja on mukava ja rauhallista kävellä ja pyöräillä.

Kuopion tori 200 vuotta

Kuopion tori täyttää tänä vuonna 200 vuotta. Nykyiselle kauppatorille torikauppa muuttui 1818, jolloin toria kutsuttiin aluksi Heinä- ja Hevostoriksi, koska siellä käytiin hevoskauppaa. Myöhemmin toria kutsuttiin Kimnaasitoriksi lyseon mukaan. Kaupankäynti siirtyi sinne 1856. Tori sai kauppatori-nimensä 1918.

Ensimmäinen tori (1775) oli kuitenkin nykyisen Snellmaninpuiston kohdalla ja toria kutsuttiin aluksi Suurtoriksi ja myöhemmin Kuopion kaupungin perustajan Kustaa III:n mukaan Kustaantoriksi. Kun seison tuomiokirkon rappusilla ja katson satamaan päin, huomaan suoran reitin ja varsinkin kesällä upean maiseman, sillä Kallavesi välkkyy suoraan edessä. Niinpä aikoinaan kauppiailla ja kirkkoon tulijoilla oli suora kulkuyhteys satamasta torille ja kirkkoon. Kesällä veneillä ja laivoilla, talvella jäätä pitkin hevoskyydissä tai hiihtäen. Tänä päivänäkin suosittu ja rauhallinen kävelyreitti satamaan on Snellmaninpuistosta Vahtivuorenkatua pitkin.

Markkinat torikaupan keskus

Kun Kuopio sai kaupunkioikeudet 1775, se sai luvan myös järjestää markkinoita 2-3 kertaa vuodessa. Markkinoiden ajankohta määräytyi vuodenkierron mukaan. Maalaisilla ei ollut mahdollisuutta tulla kesällä myymään tuotteitaan ja niinpä tammi- ja syysmarkkinat vakiintuivat. Ensimmäiset tammimarkkinat järjestettiin 1782. Maalaiset möivät kaupunkilaisille voita, lihaa, kalaa, kankaita, käsitöitä ja ostivat vuorostaan kahvia, markkinarinkeleitä, patoja, työkaluja. Kaupankäynti sai alkaa, kun rummuttaja oli joka torin kulmassa rummuttanut ja huutanut ”Nyt alakaa Kuopion kuulusat markkinat, jollon suap ostoo ja myyvä ja vaihtoo, mutta ei sua vijalla pettee”.

Hevoskauppa oli tuntuva tulonlähde ja hevosia myytiin aina Pietariin ja Viipuriin asti, mutta hevosia kävivät ostamassa toki myös Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen miehet. Hevoskauppa alkoi Suurtorilta mutta siirtyi tilan ahtauden takia Hevostorille (nykyinen kauppatori) ja sieltä syysmarkkinoiden aikana Hatsalan kentille ja tammimarkkinoiden aikana Kuopionlahden ja Maljalahden jäälle.

Kaupunkilaiset saivat lisätienestiä yöpyvistä markkinamiehistä. Kortteeria pidettiin sukulaisissa tai kortteeripaikka ostettiin majatalosta. Tuliaisina tuotiin kermaa ja lihaa, josta kortteerin emäntä laittoi illallista. Markkinapäiviin liittyi paitsi kaupantekoa, myös seurustelua ja ilonpitoa. Löytyipä markkinoilta uusi työpaikka, sulho tai morsian ja markkinoilta ostettiin jopa kihlat.

Tämän päivän toritapahtumat

Kuopion tori on edelleen tunnettu kohtaus- ja kauppapaikka. Tori tunnetaan Mualiman napana ja se on kesäisin suosituin ja tunnetuin turistikohde Kuopiossa. Silloin torilla on vilkas hyörinä ja kielten sekamelska. Torin ja alatorin mittavan remontin tuloksena Kuopion kaupunki sai vuonna 2014 Suomen paras kaupunkikeskusta -palkinnon. Torilta ostetaan tänä päivänäkin mielellään tuoreet marjat ja vihannekset sekä kalakukot ja piirakat. Myös torikahvilat ja -ravintolat houkuttelevat aurinkoisina päivinä levähtämään ja seuraamaan torin elämää. Markkinaperinne jatkuu edelleen kaksi kertaa vuodessa. Perinteiset torikauppiaat myyvät tuotteitaan säännöllisesti ympäri vuoden. Markkinoiden rinnalle on tullut useita torin kansoittavia tapahtumia kesän mittaan.

Kesän käynnistää vapputori ja sen jälkeen on luvassa Kesäkauden avajaiset 25.-26.5.2018. Kuopio Tanssii ja Soi 13.-19.6. kesäkuun puolessa välissä tuo torilavalle ilmaisohjelmaa, joka on hyvin suosittua. Samalla viikolla kaupunkikeskustan kadut valloittaa myös SATOA goes WILD -ruokafestivaali. Elokuussa torillamme vierailee Kansainvälinen tori, jolloin myyjiä on useita kymmeniä eri maista. Silloin pääsee maistelemaan mm. Italian, Saksan ja Kreikan makuja.

Elokuun lopun SATOA Kuopio Food Festival 24.-25.8. tuo maisteltavaksi pohjoissavolaiset upeat raaka-aineet, jotka meidän omat ravintolamme valmistavat pieniksi maisteluannoksiksi. SATOA-ruokatapahtuma on ruokamatkailun kärkituotteita ja se on kasvanut yhdeksi kaupunkikeskustan vetonauloista. Se järjestetään tulevana kesänä jo viidennen kerran Kauppahallin ja Aapelin välillä Kauppakadulla ja Puijonkadulla. On ollut ilo seurata yrittäjien välistä yhteistyötä ja tapahtuman kehittymistä, sillä sain itse olla aikoinaan käynnistämässä SATOA-tapahtumaa.

Makuja ja tuotteita maailman turuille

Kuopio oli aikoinaan kauppahuoneiden ja laivanvarustajien kotipaikka. Tunnetuimpia kauppahuoneita olivat Gust. Raninin, Hallmanin ja Saastamoisen kauppahuoneet, joiden perustajat olivat Kuopion ensimmäiset kauppaneuvokset. He harjoittivat aluksi välityskauppaa, myöhemmin tukkukauppa ja kaikilla oli myös omat myymälät. Kun Saimaan kanava avautui 1856 Kallavesi ja Vuoksen vesistö antoivat sopivan vesireitin laivoille, jotka purjehtivat aina Pietariin, Saksaan ja Englantiin saakka. Laivat veivät mm. viljaa, voita, talia, puutuotteita ja toivat tullessaan suolaa, kankaita, mausteita.

Tänä päivänäkin kuopiolaiset ja pohjoissavolaiset elintarvikkeet ovat maailman turuilla. Voita viedään Ranskaan suklaan raaka-aineeksi, kalaa ja mätiä mm. Saksaan, Ranskaan ja Ruotsiin. Alkoholijuomista RPS:n pienpanimo-olut etsii laajentuvia markkinoita ja Lignell & Piispasen vodkat ja liköörit maistuvat Euroopassa ja aina Aasiassa asti. Yksi Lignell & Piispasen menestystuotteista on palkittu Tilli Vodka. Olen itse saanut olla mukana Euroopan messuilla ja tapahtumissa, missä on maistatettu pohjoissavolaisia tuotteita. Veimme jopa kuopiolaisen Hanna Partasen kalakukon v. 2015 Torinoon Slow Food Internationalin  ”Arkkiin”, missä säilytetään eri maiden perinneherkkuja.

Viime syksynä Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomesta European Region of Gastronomy -tittelin vuodelle 2020 ja pohjoissavolaisia makuja tarjottiin Brysselissä eurooppalaisille ERG-verkoston jäsenille. Kaikki Kuopion alueen ruokakulttuuriin ja alueemme ruokamatkailuun liittyvä löytyy nyt verkosta www.tastesavo.fi. Ruokakulttuuri on lähellä sydäntäni ja toivon hartaasti, että ruokakulttuuri ja ruokamatkailu on tulevaisuudessa vielä tärkeämpi osa Kuopion alueen matkailua.

Satama ja satamatori kesän kokoontumispaikka

Kesällä väki kulkee Kuopion keskustasta Kauppakatua tai rännikatuja pitkin satamaan. Satamatorilla on muutama myyntipaikka, mutta mielestäni torikauppa voisi olla vilkkaampaakin. Onneksi ravintolat, risteilyt ja kesän tapahtumat antavat aihetta tulla satamaan ja Kallaveden rannalle.

Kesä-heinäkuun vaihteen Kuopio Wine Festival 29.6.-7.7. on järjestetty jo 20 vuoden ajan. Tapahtuma kuuluu jo Kuopion kesään. Selvästi nuorempi tapahtuma on elokuun alun Sunsets Kuopio beach volley -tapahtuma 2.-4.8., joka kehittyy ja laajenee vuosittain. Tänä vuonna mukana on jo veneilytapahtuma. Syyskuun puolivälissä on satamatorilla jokasyksyinen Kalaryssäys, Kuopion perinteiset kalamarkkinat 7.-9.9., joka kokoaa kalan ja kalatuotteiden myyjät ja ostajat. Muikunperkauskisa on leikkimielinen ja minäkin olen kerran perannut eli puhkonut muikkuja kisassa.

Satama-alueen vanhin rakennus on 1850 luvun sininen tulli- ja pakkahuone, nykyinen ravintola Wanha Satama. Vanha Vaakahuone vuodelta 1879, sittemmin Satamatoimisto, on nykyisin Cafe Satama. Puiset varastomakasiinirakennukset ovat 1910-luvulta. Nämä vanhat rakennukset sopivat hyvin satamaan. Ukko-laiva on siirtynyt risteilykäytöstä laivaravintolaksi Albatrossin eteen ja laivahotelli Wuoksi on löytänyt ympärivuotisen paikkansa Kuopion satamasta. Tuleva risteilykesä tuo jotakin uutta, sillä Kuopion Roll Risteilyt ja Kuopion Oppaat toteuttavat yhteistyössä Kallaveden tarina -opastetun risteilyn m/s Princess Annella.

Uusi kävelykierros Kuopion torin juhlavuonna

Kuopion toreilta maailman turuille on uusi opastettu kävelykierros, joka lähtee Siskotyttö-patsaalta ke 17.30 ja su klo 15.00. Kävely kestää n. 2 tuntia ja 8 €:n maksu maksetaan käteisenä oppaalle. Kierroksella esittelemme torien historiaa sekä historiaan ja nykypäivään liittyviä kauppiassukuja.

Kävelyt toteutetaan 27.6.-12.8. Katso tarkemmin tapahtumakalenterista tai facebook/Kuopion Oppaat.

 

Kirjoittaja on Helena Lehtoaro, Kuopion oppaiden tiedottaja ja pitkäaikainen ruokamatkailun puolestapuhuja