Kulttuurin kuluttajan vinkit kesälle 2018

Kulttuurin kuluttajan matkassa

Kulttuuri antaa sisältöä elämään ja elämykset kruunaavat matkan. Olenpa sitten kotona, mummikeikalla Tampereella tai Berliinissä aina on aikaa tutustua johonkin ennen kokemattomaan, mennä museoon, balettiin, konserttiin tai teatteriin. Kahden ystäväni kanssa olemme monena kesänä tehneet kulttuurikierroksen kotimaassa ja nauttineet Suomen kesän mahtavasta tarjonnasta. Viime kesänä vierailimme Ilmajoen musiikkijuhlilla ja tulevana suuntaamme Mänttään. Uudelle paikkakunnalle mentyäni osallistun käynnin alussa opastetulle kierrokselle. Asiantuntevat oppaat osaavat näyttää juuri mielenkiintoisimmat kohteet, joihin voi sitten myöhemmin palata. Kuopio tai Tahko keskipisteenä on helppo tehdä retkiä ympäristöön, joten olen poiminut blogiini helmiä Kuopion ja Tahkon sekä niiden ympäristön kevään ja kesän monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Rajoitetun tilan vuoksi mukaan mahtuu pieni osa tarjonnasta, lisää voit katsoa tapahtumakalenterista. Blogissani keskityn kohteisiin, joissa olen käynyt ja jotka koen erityisen antoisiksi. Alueen opastuspalveluista löydät lisätietoa esimerkiksi Suomen Opasliiton sivuilta.

 

”Must” -poimintoja näyttelyistä, museoista ja tapahtumista

Lähdetäänpäs liikkeelle Kuopiosta!

Kevään kulttuuritapauksena voidaan pitää Kuopion Taidemuseossa avautunutta Veljekset von Wright näyttelyä, johon voi tutustua 2.9.2018 asti. Kuopion Haminalahdesta kotoisin olevat taiteilijaveljekset Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand (1822-1906) von Wright tunnetaan luontoaiheiden, maisemien, asetelmien ja tieteellisten kuvitusten tekijöinä. Kukin heistä loi oman uransa, mutta yhteistä heille oli intohimoinen kiinnostus luonnon kuvaamiseen. Ateneumin taidemuseon tuottama näyttely on laajin taiteilijaveljesten näyttely heidän kotiseudullaan vuosikymmeniin. Teoksia on esillä 91, joista osa ei ollut esillä Ateneumissa päättyneessä näyttelyssä. Suosittelen osallistumaan opastuksille, luennoille, taidetreffeille ja/tai kulttuurivartteihin. Jos haluat kokemuksen taiteilijoiden maisemissa, osallistu Haminalahden kulttuuripolun opastetuille tai omatoimisille kierroksille. Olen kulkenut polun eväsreppu selässä kahdesti ihaillen taiteilijoiden ikuistamia maisemia ja luontoa.

Veljekset von Wright, Ferdinand von Wright: Haminalahden kartano 1858

 

Kuvataiteen parista voi suunnata VB-valokuvakeskukseen, jonka kesänäyttely Camilla Åkrans: My Secret Garden avautuu 1.6.2018. Victor Barsokevitsch -Seura ry:n perustivat vuonna 1982 valokuvaajat Topi Ikäläinen, Jaakko Julkunen ja Jorma Komulainen edistämään suomalaista valokuvakulttuuria. 1987 perustettiin VB-valokuvakeskus, joka alusta lähtien on toiminut samassa kiinteistössä kuin aikanaan Victor Barsokevitschin valokuvaamo. Minua kiehtoo tämän Suomen ensimmäisen alueellisen valokuvakeskuksen varsin autenttinen miljöö pihapiireineen, jolla on paitsi näkyvää paikallishistoriallista myös valtakunnallista merkittävyyttä.

 

Kuopion Korttelumuseon tunnelmallinen pihapiiri on keidas keskellä kaupunkia.

 

Olen iloinen, ettei Kuopiossa ehditty purkaa koko puurakennuskantaa. Melkein VB-keskuksen vieressä on Kuopion Korttelimuseo, jonka alueella on yksitoista vanhaa puutaloa. Vanhimmat rakennukset ovat 1700- ja nuorimmat 1800-luvun lopulta. Rakennusten sisätiloissa esitellään erilaisten perheiden asumista 1800-luvulta 1930-luvulle. Lisäksi museoon kuuluu apteekkitalo, näyttelysali ja kirjailija Minna Canthin huone. Menen museoon aistimaan menneiden aikojen ilmapiiriä ja nautin kahvit viehättävällä sisäpihalla.

Ainutlaatuista läntisessä maailmassa! Vuosituhantisen bysanttilaisen tradition ja karjalais-ortodoksisen uskonnollisuuden äärellä voi hiljentyä kansain­vä­li­ses­tikin mer­kittävässä erikoismuseossa. Yllätyn kerta kerran jälkeen tunnelmasta ja aarteiden loistosta. RIISA – Suomen Ortodoksisen Kirkkomuseon tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää ainutlaatuista kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustarkoituksiin.

”Haluamme kertoa vuosituhantisesta elävästä perinteestä, ja samalla antaa kyytiä ennakkoluuloille. Katsomme maailmaan avarasti ja otamme rohkeita askeleita fyysiseen ja henkiseen saavutettavuuteen” -Teresa Töntsi, museonjohtaja.

Kuopio Tanssii ja Soin toriohjelmaa laajenee ja monipuolistuu.

 

Miten kiehtoisi kansainvälinen ilmapiiri ja tanssitaide maailman huipulta? Kuopio Tanssii ja Soi jo 49. kerran 13.-20.6.2018. Tapahtuma on vanhin ja monipuolisin kansainvälinen tanssitaidefestivaali Pohjoismaissa. Festivaaliviikko koostuu noin 100 pääesityksestä, tanssikurssista, toritapahtumasta, taiteilijahaastattelusta ja muusta tanssillisesta ohjelmasta. Kanada on vahvasti esillä festivaalilla tänä vuonna. Les Ballets Jazz de Montréalin Dance me on ylistys Leonard Cohenille ja hänen musiikilleen. Hieronymus Boschin maailmankuulu maalaus Maallisten ilojen puutarha herää henkiin Compagnie Marie Chouinardin tulkitsemana. Poikkitaiteellisuuden riemujuhlaa! Suosittuja gaalailtoja on tänä vuonna peräti kolme. Gaalaan menemällä olen saanut kokea hienon läpileikkauksen ohjelmistosta. Kuopion 200-vuotias tori täyttyy toriohjelmien aikana ja viimeistään silloin alkaa Kuopion kesä. Otan oman jakkaran torille mukaan, niin saan istuen seurata ilmaisohjelmaa. Näköalan, mitä tanssikoulutuksessa tapahtuu, olen saanut katsomalla Tanssioppilaitokset On Stage –näytökset, joiden lippuhinnat ovat edulliset.  Suosittelen tapahtumaa lämpimästi. Ensi vuonna on 50-vuotisjuhlafestivaali, jonka taiteellisena johtajana on taiteilijaprofessori Jorma Uotinen. Juhlavuoden jälkeen odotamme mielenkiinnolla uuden taiteellisen johtajan Riku Lehtopolun ensimmäistä festivaalia vuonna 2020.

 

Kuopion Viinijuhlilla nautitaan hyvästä ruuasta, juomasta ja musiikista.

 

Kiinnostaisiko viini, kotimainen musiikki tai rokki vai perinne ja savusauna? Aasialainen eksotiikka valtaa Kuopion sataman, kun Kuopio Wine Festival 29.6.–7.7.2018 pyörähtää käytiin. Maistele eri Aasian maiden viinejä ja ruokia nauttien samalla kesästä sekä kovista kotimaisista huippuartisteista. Luonnonkaunis Väinölänniemi toimii festivaalikansan juhlakeskuksena heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun 16. Kuopio Rock -festivaali kasvaa kolmipäiväiseksi 26.-28.7.2018. Jos tukkilaisromantiikka ja perinne kiinnostavat, niin suuntaa Kylpylähotelli Rauhalahden Jätkänkämpälle, jossa vietetään kaikille avoimia, ohjelmallisia perinne- ja savusaunailtoja aina tiistaisin ja kesäaikaan myös torstaisin (5.6.-30.8.2018). Uutta kesällä 2018! Savusauna lämpiää ajalla 29.6.-17.8. myös perjantaisin klo 18-21 ja juhannusaattona 22.6. klo 14-18. Kokemuksesta tiedän, että leppoisat ovat savusaunan löylyt ja tunnelma.

Jätkänkämpän Savusaunakokemus on yksi ehdottomasti Kuopiossa koettavista asioista.

 

Sitten suunnataan Kuopion ympäristöön!

Aivan Tahkovuoren tuntumassa on Aholansaari, joka on 1800-luvulla eläneen talonpoika ja herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen kotisaari. Sinne pääsee kesäisin Sääskiniemen kärjestä laivalla. Museokohteessa sijaitsee tunnelmallinen kotimuseo Paavon pirtti sekä 1900-luvun alussa rakennettu kirkkoherra Kleofas Hyvämäen kesäpappila. Hieno elämys minulle oli kun autenttisissa maisemissa esitettiin joitain vuosia sitten Joonas Kokkosen oopperaa Viimeiset Kiusaukset, joka kertoo Paavon elämästä. Saarella toimii myös lomakeskus.

Tiesitkö, että Tahkonlahdelta on 1800-luvun lopulla löydetty villamammutin poskihammas? Alkuperäinen hammas on esillä Helsingin luonnontieteellisessä museossa, mutta sen kopion voi nähdä Nilsiän Kotiseutumuseossa, jonka päärakennuksessa ja aitassa olevasta museosta olen kuullut paljon kehuja. Esillä on mittava kokoelma Arabian kahviastioita, Suomen ensimmäisen, nilsiäläisen harjatehtaan kokoelma sekä Toivo Kärki- ja Talviurheilumuseon kokoelmat. Mikä paikka Arabian posliinin ihailijoille!

Juhannusta juhlimaan! Tahko Juhannus -festivaalia 21.-23.6.2018 vietetään tänä kesänä suurempana kuin koskaan. Kolme päivää yöttömän yön juhlintaa Tahko Event Parkissa. Esiintyjinä mm. Cheek, Nylon Beat, Scooter (DE), Kaija Koo, Popeda, Raptori ja Roope Salminen & Koirat, sekä SANNI, JVG, Apulanta, Evelina, Reino Nordin, Pikku G, Teflon Brothers, Jenni Vartiainen, Klamydia, Movetron ja Portion Boys.

 

Riuttalan pihapiirin tunnelmaa.

 

Miten elettiin ennen? Tutustu paikkaan, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1657! Katsottavaa ja tekemistä riittää vaikka koko päiväksi Riuttalan Talonpoikaismuseossa, Karttulassa. Suomen Maatalousmuseo Sarka on valinnut Riuttalan vuoden 2018 Kesäkohteeksi eikä ansiotta. Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiön omistuksessa oleva museo kattaa 14 hehtaarin alueen, jolla on yli 20 rakennuksen kokonaisuus. Uutena maksuttomana palveluna on tarjolla museoreppu, joka palvelee omatoimivierailijoita mm. lapsiperheitä ja koululaisryhmiä, johdatellen heitä tutustumaan museoon eri teemojen kautta. Museoon käy nyt myös museokortti. Monista tapahtumista tuon esille Perinnerakentamisen päivän 18.5.2018.

Juankosken Ruukkimiljöö on yksi Suomen laajimpia ja parhaiten säilyneitä ruukkialueita. Alueeseen kuuluvat tuotantorakennusten ja hiiliuunien lisäksi Patruunanmäen kartano, koulukirkko, asuntopytingit ja konttori, entinen kauppa, vanha sähkövoimalaitos ja ruukin hautausmaa. Juankosken tehtaan- ja työväenmuseo Masuuni Brunou on avoinna kesäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin päivittäin maanantaita lukuun ottamatta.

Kesääni kuuluu myös useampi kesäteatterikäynti. Pohjois-Savossa toimii lähes kaksikymmentä kesäteatteria, joten on mistä valita. Olen hämmästellen ihaillut teatteriharrastuksen parissa työskentelevien yhteisöllisyyttä ja intoa. Kesän jälkeen jaksetaan harjoitella taas talvi ja sitoutua näytöksiin sitten kesällä. Esitettäväksi valitaan kepeiden leikittelyjen lisäksi myös paikallishistoriallisia aiheita, jopa venäläinen klassikko, Spedeäkään unohtamatta.

Kulttuurikierros on nyt alottamista vaille valamis, kuten se kuulusa savolainen rojekti.

 

Mirja Smith

Kirjoittaja on aktiivinen kulttuuripalvelujen kuluttaja, joka on toiminut Kuopion Oppaat ry:ssä 70-luvulta alkaen – välillä puheenjohtajana, välillä ”lepovuorossa”, välillä rahastohoitajana sekä viimeksi sihteerinä.

Kuopio-Tahko blogin etusivulle