Jo 35 vuotta luistelun juhlaa Kallaveden jäällä

Me kuopiolaiset olemme todella onnellisia asuessamme yhdessä Suomen upeimmista talviurheilu- ja talviliikuntakaupungeista! Tahkon runsaat ja monipuoliset palvelut rinnehiihtokansalle, peräti 400 km virallisia hiihtolatureittejä ja järvien jäät mahdollistavat talven riemuista nauttimisen täysimääräisesti. Tänä talvena olemme saaneet lunta enempi kuin tilasimme ja se tietysti meinasi hankaloittaa järvien jäätymistä. Sään kylmeneminen tammikuun puolenvälin jälkeen antoi lupauksia, että asiansa osaavat kuopiolaiset luisteluradan tekijät pääsevät ainakin yrittämään radan tekoa Kallavedelle. Eikä se homma jäänyt yrittämiseksi tälläkään kertaa. Tammikuun loppupuolelta olemme jo päässeet viilettämään 4 km:n pituisella ja 8 metriä leveällä radalla. Aika tavalla normiaikaan –  varsinkin kun tänään aukesi myöskin Kuopiolahden lenkki ja radan kokonaispituus on jo 7,5 km.

Luistelu kuuluu kaikille

Sunnuntaina 4.2. aurinkoisena pakkaspäivänä luisteluradalla oli vipinää: kuntoluistelijoita, Finland Ice Marathonin kilpailuihin harjoittelevia maratonluistelijoita, omiin kilpailuihinsa harjoittelevia nastapyöräilijöitä ja potkukelkkailijoita. Radalla oli nuoria, vanhoja, isiä, äitejä ja kaikenikäisiä lapsia. Ja kaikille oli tilaa – ei puhettakaan rataterrorismista, vaan kohteliasta väistämistä. Jo 33 vuotta Kuopion luistelumeininkiä sisältä ja vierestä seuranneena tunsin taas suurta riemua. Ajauduin luistellessani taas kerran pohtimaan mistä syystä järvenjääradalla luistelu ON NIIN ÄÄRETTÖMÄN MUKAVAA. Päädyn aina näihin samoihin argumentteihin: kaunis luonto ympärillä, sopivasti vauhdin hurmaa, ei verenmakuista rehkimistä ja totaalinen keskittyminen rataan halkeamien ja muun luonnonjään rosoisuuden takia vapauttaa kaiken muun miettimiseltä ja suunnittelulta, jolloin olo tuntuu erityisen rentouttavalta. Väittäisin myös, että rentouden tunnetta pystyy vahvistamaan laittamalla kypärän päähän ja polvi- ja kyynärpääsuojat.

Matkaluistelu on auratuilla luonnonjääradoilla ja jäädytetyillä luisteluradoilla tapahtuvaa luistelua. Retkiluistelu on vapailla luonnonjäillä tapahtuvaa, elämyshenkistä luistelua.  Matkaluistelun yksi parhaista ominaisuuksista on, että se on hyvin matalan kynnyksen laji. Helppo oppia ja varusteet eivät maksa paljon. Sitä voi harrastaa myös hokkareilla ja kaunoluistimilla. Toki luistelumonoon kiinnitettävät pitkät luistinterät antavat parhaan nautinnon luonnonjääradalla. Monella on kuitenkin jo monot olemassa maastohiihtoa varten. Kilpaa luistelevien maratonluistelijoiden rytmikäs meno pikaluistimilla on kaunista katsottavaa erityisesti kun se tapahtuu keskellä upeaa talvista järviluontoa. Luonnonjäällä pikaluistimilla meno on haasteellista.

Kuopion matkustajasatamassa on hyvät luistelupalvelut. Leon Luistinpalvelu teroittaa kaikkia luistintyyppejä, vuokraa retkiluistimia ja luistelumonoja ja myy retki- ja pikaluistimia. M/s Queen R -laivalla toimii Ice Skate Rental, joka vuokraa retkiluistimia, luistelumonoja ja potkureita. Laivalla on myös kahvila, joka palvelee niin luistelijoita, jäällä hiihtäjiä kuin kaikkia muitakin ulkoilijoita.

Finland Ice Marathon -rata vapaassa käytössä
Kuopion luonnonjääradalla viihtyvät vanhat ja nuoret, aloittelijat ja edistyneet.

Kuopion luistelun historia on pitkä ja vaiherikas

Kuopiolla on huomattavasti 35-vuotiasta Finland Ice Marathonia pidemmät perinteet luistelussa. Kuopion Luisteluseura on perustettu jo vuonna 1900. Onpa Kuopion Väinölänniemellä  järjestetty peräti naisten pikaluistelun MM-kilpailut vuonna 1955, joissa menestyi hyvin kuopiolainen MM- ja olympiamitalisti Eevi Huttunen luistellen hopeaa sekä 3000 että 5000 metrin kilpailussa.  Finland Ice Marathonin syntymisestä saamme kiittää  paljon myös muita kuin kuopiolaisia. Hollanti ja hollantilaiset ovat maratonluistelun synnyttäjiä. Laaja kanaalien verkosto tarjosi jäätyessään upeat olosuhteet luistelulle ilman mitään sen kummempaa radanrakennustyötä. Kanaalien jäätyminen on kuitenkin ollut harvinaista herkkua ja niinpä hollantilaiset etsivät talvisemmat olosuhteet ensin Norjasta ja sitten Suomesta. Kuopiossa järjestettiin maratonluistelutapahtuma ensimmäisen kerran 1984. Kuopio suunnitteli alusta alkaen tapahtuman soveltumaan ja houkuttamaan niin kuopiolaisia kuin kauempaakin tulevia kuntoluistelijoita, eikä vain hollantilaisia kilpaluistelijoita. Se oli ratkaisevaa tapahtuman tulevaisuuden kannalta ja ratkaisevaa myös maratonluistelun kehittymiselle Suomessa. Siitä alkaen Finland Ice Marathon on järjestetty joka vuosi, mutta luistelemaan ei päästy vuonna 1989 liian lämpimän sään vuoksi ja 1990 päästiin luistelemaan silloin ohjelmassa ollut epävirallinen MM-kilpailu 100 km, mutta lämmin sää ja sade aiheuttivat Finland Ice Marathonin peruuttamisen. Toki on ollut vuosia, että rataa ja luistelumatkoja on jouduttu lyhentämään, mutta FIM-henki elää hyvin vahvana Kuopiossa vaikka hollantilaiset menevätkin nykyisin luistelemaan isona joukkona Weissenseelle Itävaltaan. Sekä hollantilaisissa että muissa ulkomaalaisissa ja tietysti suomalaisissa on runsaasti FIM-ystäviä, jotka saapuvat joka vuosi. Iso osa luistelumatkan antia heille on tavata toisiaan ja tavata meitä, jotka toivotamme heidät taas kerran lämpimästi tervetulleiksi Kallaveden jäälle.

 

Finland Ice Marathon 1984
Hollantilaiset ovat olleet mukana Finland Ice Marathonilla tapahtuman alusta alkaen.

Finland Ice Marathon on luistelukauden kruunu

Finland Ice Marathon on koukuttanut niin osallistujia kuin järjestelyissä mukana olleita. Ja varmaan myös yleisöä. Se on niin erikoinen tapahtuma huikeine 200 km:n kilpailuineen, joskus myös ääriolosuhteissa. Ja kuitenkin tapahtuman sisään mahtuu hyvin lasten Minimaraton, jonka palkintojenjaot ovatkin kuvatuimmat. Puhumattakaan liki 10 000 koululaisen saapumisesta Koululaisluisteluun FIM-viikon keskiviikkona ja torstaina. Suomen järvialueen talvinen eksotiikka puolestaan näyttäytyy jopa maagisena Kuutamoluistelussa kisaa edeltävänä perjantai-iltana. Eläköön Suomen järvet!

Finland Ice Marathon aamu
Aamun tunnelmaa Finland Ice Marathonilla ei voi sanoin kuvailla.

 

Lapsia Finland Ice Marathonilla
Lapsille on omat sarjansa Finland Ice Marathonilla

 

Pyöräilijöitä Finland Ice Marathonilla
Jo muutaman vuoden on Finland Ice Marathonilla ollut sarja myös pyöräilijöille.

 

Kirjoittaja

Kirjoittaja Kaija Lipponen on pitkäaikainen luistelun monitoiminainen Kuopiosta. Hän on mm. toiminut Finland Ice Marathonin tapahtumapäällikkönä ja ollut pitkään rakentamassa Kuopion luistelun kansainvälisiä suhteita.

Kirjoittaja Kaija Lipponen on itsekin aktiivinen luistelija.
Kirjoittaja Kaija Lipponen on itsekin aktiivinen luistelija.
Kaija Kuopion luonnonjääradalla.
Kaija Kuopion luonnonjääradalla.