Eväsretkelle luonnonhelmaan

Talvikelillä on erityisen mukava lähteä luontoon eväsrepun kanssa. Kuopiossa ja Tahkolla on kymmeniä laavuja ja nuotiopaikkoja, joiden äärellä voi viettää tunnelmallisen ja ravitsevan tauon reippailusta.

Talvilomalla on aikaa ulkoilla kelloon katsomatta ja ruokailla silloin, kun nälkä yllättää. Yksi parhaista talvisista elämyksistä niin perheen pienempien, kuin vähän suurempienkin mielestä on eväsretki. Pelkistettynä se voi olla reppuun pakattuja voileipiä ja kuumaa juomaa termarissa. Monesti kaiken kruunaa elävä tuli, jonka äärellä eväitä on mukava nautiskella, valmistaa ja lämmittää eväitä.

Kuopiossa ja Tahkolla on kymmeniä tulentekoon sopivia taukopaikkoja: laavuja, katoksia ja nuotiopaikkoja. Yksittäisten taukopaikkojen varustus vaihtelee. Osassa on valmiina puuvaja täynnä polttopuita sekä käymälä ja jätehuolto. Suurimmassa osassa latukarttoihin merkityistä paikoista on vähintään polttopuita. Eväsretkeilijän kannattaa varata matkaansa tulitikut ja roskapussi. On kohteliasta jättää tulipaikka siistiksi ja odottaa tulen sammumista ennen lähtöä.

 

Vasikkasaaren-laavu-Kuopion-satama
Vasikkasaaren laavu Kuopion Matkustajasataman edustalla, luisteluradan varrella.

Tulipaikat aktiviteettien läheisyydessä

Talven suosituimmat tulipaikat ovat aktiviteettien, kuten latujen, kävelyreittien, laskettelurinteiden ja moottorikelkkareittien läheisyydessä: Kuopiossa Neulaniemen ja Saaristokaupungin hiihtoreittien ja jäälatujen kupeessa, Puijon virkistysalueella ja Antikkalan laskettelurinteiden ala-asemalla sekä Saaristokadun varrella Pölhönsaaressa. Taukopaikat on merkattu Kuopion alueen retkeily- ja latukarttoihin. Myös Kallaveden jääluistelureitin vieressä Vasikkasaaressa on erityisesti kevättalvella suosittu laavu ja tulipaikka, jota ei välttämättä löydy kartoista.

Tahkolla tulen äärelle pääsee myös rinteestä käsin, sillä rinnealueelta löytyy peräti seitsemän nuotiopaikkaa. Lapsiperheiden suosikkeja ovat mattohissin vieressä oleva laavu, sekä hieman ylempänä, sompahissistäkin käsin tavoitettava laavu. Myös Länsirinteiden puolella oleville nuotiopaikoille on helppo suunnata ja varsinkin perheen pienimpien kanssa laskevia ilahduttaa varmasti Lännen Helppo -rinteen huipulle rakennettu uusi laavu. Tahkon Lähiliikuntapuiston itäpuolella rannassa sijaitseva tilava Rantakota on sekä ladun ja kelkkareitin varrella, kuin myös kävellenkin helposti tavoitettavissa koko perheen retkiä ajatellen. Kaikkiaan Tahkon ulkoiluverkoston ääreltä löytyy 15 nuotiopaikkaa, jotka on merkitty alueen karttoihin.

 

Tahkon-rinteiden-laavut
Tahkon rinnealueella on peräti seitsemän nuotiopaikkaa.

 

Jos ei mieli sytytellä nuotiota, on ulkoilureittien varrella myös muutamia taukotupia ja talvikahvioita, kuten Neulaniemessä Tervaruukin ja Pilpan hiihtomajat, Puijolla Konttilan hiihtokahvio, Kuopion satamassa M/S Queen R:n laivakahvila sekä Tahkolla mm. Latukahvila ja Aholansaaren kahvila sekä tietenkin latujen äärellä palvelevat muut ravintolat. Paikkojen aukioloajat ja käyttömahdollisuudet kannattaa tarkistaa netistä ennen retkelle lähtöä.

 

Testaa ainakin nämä:

Kuopiossa

Vasikkasaaren tulipaikka

 • Matkustajasatama / Kallaveden jääluistelureitti
 • Latu- ja retkeilykartoista ei välttämättä löydy tätä taukopaikkaa, joka on erityisesti kevättalvella, Ice Marathon – jääradan avautuessa Kallavedelle, kovassa käytössä. Tunnelmallinen laavu ja nuotiopaikka sijaitsevat Kuopion matkustajasataman lähistöllä Vasikkasaaressa, jota koristaa komea tuulimylly.

Pölhön keittokatos

 • Saaristokatu / Kallavesi
 • Pölhönsaareen pääsee Kallaveden jäätä tai jäälatua pitkin sekä autolla tai kävellen saarta sivuavaa Saaristokatua pitkin.
  Taukopaikalla on keittokatos, polttopuuhuolto ja käymälä.

Vuorilammen nuotiopaikka

 • Neulaniemen retkeilyalue
 • Neulaniemen ja Kolmisopen retkeilymaastojen keskiössä, kauniin Vuorilammen rannalla oleva kattamaton nuotiopaikka, jossa on polttopuuhuolto, mutta ei jätehuoltoa. Nuotiopaikalle pääsee talvisinkin jalkaisin ja sinne on vain puolentoista kilometrin kävelymatka läheiseltä Kolmisopen P-paikalta Pilpantieltä.

Puijonnokan laavu

 • Julkulanmäki, Puijon virkistysalue
 • Puijonnokan näköalapaikka sijaitsee Julkulanmäellä, joka on osa Puijon virkistysaluetta. Näköalapaikalle rakennetun laavun rakennusaineet ovat peräisin Puijolta kerätyistä tuulenkaadoista. Laavu on aivan ulkoilutien varressa ja sinne pääsee helpoiten Puijonsarven päästä, Aaro Jalkasen patsaalta nousevaa ulkoilutietä tai hiihtoladun reunaan tehtyä kävelyuraa pitkin mäkeä ylös. Matkaa on vajaa kilometri. Laavulla on käymälä, penkit ja polttopuut.

Selkähavukan laavu

 • Selkä-Havukan saari, Länsi-Kallavesi
 • Selkä-Havukan saari sijaitsee Kallaveden länsiosassa lähellä Rautaniemeä. Paikka palvelee talvella erityisesti hiihtäjiä ja pilkkijöitä, ja sinne pääsee jäälatua pitkin. Kohteella toimii polttopuuhuolto.

 

Nipasen-kota
Tahkolla sijaitsevalle Nipasen kodalle mahtuu isompikin porukka. Maisematakuu.

 

Tahkolla

Välimäen laavu

Rantakota

 • Tahkon keskusta, Tahko Spa Hotellin itäpuoli
 • Tahkon Lähiliikuntapuiston ja Syvärin jäällä kulkevan Rantaladun välissä oleva suuri hirsikota palvelee sekä hiihtäjiä, moottorikelkkailijoita kuin kävellen liikkuviakin retkeilijöitä. Polttopuuhuolto ja tilaa suurellekin ryhmälle.
 • Kota on kaikkien käytettävissä, mutta varattavissa Tahkon Kyläyhdistyksen kautta myös yksityistilaisuuksia varten.

Nipasen kota

 • Nipanen, Tahko
 • Tilava, upeilla maisemilla varusteltu kota kelkkareitin varrella, Nipasen vanhojen rinteiden huipulla.
 • Normaalitalvina kota on saavutettavissa myös Tahkon Maisemalatua pitkin hiihdellen, mutta latu ei tämän talven tykkylumien puunkaatojen vuoksi ole avoinna. Mainio kohde myös seikkailunhenkisille lumikenkäilijöille, vaikkei merkittyä reittiä olekaan.
 • Paikalla on polttopuut.
 • Kota on kaikkien käytettävissä, mutta varattavissa Tahkon Kyläyhdistyksen kautta myös yksityistilaisuuksia varten.

Kammonluodon grillipaikka

 • Kammonluoto, Syväri-järvi
 • Viehättävä Kammonluoto sijaitsee Tahkon niemenkärkeä kiertävän, jäällä kulkevan Rantaladun varrella ja on suosittu hiihtäjien ja moottorikelkkailijoiden pysähdyspaikkana. Myös Aholansaareen kulkeva jäätie kulkee läheltä paikkaa. Paikalla on mukava grillikota, polttopuut sekä käymälä.

 

Lue myös muita ajankohtaisia blogikirjoituksia Pohjois-Savosta >>