Kuopio Tanssii ja Soi julkaisi ensi kesän pääohjelmansa

Kuopio Tanssii ja Soi avaa ensi kesänä ovet Kanadaan. 13.-19.6.2018 järjestettävän festivaalin pääohjelmassa vierailee kaksi maansa johtaviin lukeutuvaa nykytanssiryhmää, Les Ballets Jazz de Montréal sekä Compagnie Marie Chouinard. Kantaesitys tulee kotimaasta Carl Knifiltä. Nyt jo 49. kerran järjestettävä Kuopio Tanssii ja Soi on Pohjoismaiden vanhin ja monipuolisin kansainvälinen tanssitaidefestivaali. Tänä vuonna festivaali on kahdeksanpäiväinen ja sen päättää kiinalaisten huikea vierailu.

Les Ballets Jazz de Montréalin tuorein teos Dance Me on ylistys Leonard Cohenille ja hänen musiikilleen. Teos sai kantaesityksensä joulukuussa. Hollantilaisen renessanssiajan taidemaalari Hieronymus Boschin maailmankuulu triptyykki The Garden of Earthly Delights, herää henkiin tanssin kielellä Compagnie Marie Chouinardin tulkitsemana. Maallisten ilojen puutarha etenee kuva kuvalta Eedenistä maallisten nautintojen kautta helvetin kauheuksiin.

Kotimaiselta nuoremman polven koreografilta Carl Knifiltä nähdään kantaesitysteos At Once, in Helsinki ja ruotsalaiselta tanssija-koreografilta Helena Franzenilta retrospektiivinen soolo Extended.

Kuopio-Dance-Festival_ThreeIntrodans_HansGerritsen
Photo: Hans Gerritsen

Suosittu gaala tuo Kuopioon intialaisen Aditi Mangaldas Dance Companyn sekä ranskalaisen Compagnie Didier Théronin.
”Intialaiset näyttäytyvät tässä minun silmiini tuoreina ja raikkaina, erilaisina kuin perinteiset maansa tanssiryhmät. Ranskalaiset esiintyvät Ravelin vaikuttavaan musiikkiin tehdyllä Shanghai Boléro -teoksella jonka trilogiasta Kuopiossa nähdään yksi osa”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Gaalassa vierailee myös Montrealin ryhmä israelilaisen Itzik Galilin teoksella sekä festivaaliyleisölle entuudestaan tuttu hollantilainen Introdans. ”Gaalan ohjelma täydentyy kevään aikana”, jatkaa Uotinen. Gaalan juontava Uotinen esiintyy itsekin festivaalilla konsertissa pianisti Jari Hakkaraisen kanssa.

GlimsGloms_kuva_Ilpo_Vainionpaa
Glims Gloms – Photo: Ilpi Vainionpää

Lapset ja nuoret ovat tänäkin kesänä vahvasti esillä festivaalilla mm. itävaltalaisen SEAD / Salzburg Experimental Academy of Dancen, Glims & Gloms tanssiteatterin, tanssioppilaitosten, Nukketeatteri Sytkyjen, tanssikurssien sekä toriohjelmien yhteydessä.

 

Festivaalin päätöspäivänä Shanghai Empireast Culture Group häikäisee kaupunginteatterissa yhdistäen perinteiset rummut, tanssin ja akrobatian. Ryhmä on esiintynyt myös muun muassa World Expossa, Olympialaisissa, Disneyn avajaisissa ja presidentti Xi:n tilaisuuksissa. Kiinalaisvierailun tuottavat ystävyyskaupungit Shanghai-Pudong sekä Kuopio.

”Näin laajan festivaaliviikon ohjelman mahdollistavat myös Jane ja Aatos Erkon Säätiön, Veikkaus Oy:n & Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä useiden muiden yhteistyökumppaneiden ja talkoolaisten tuki. Pääesitykset ovat kaupunginteatterissa, Kulttuuriareena 44:ssä sekä Alavan kirkossa. Esityksiä on edellisvuosia enemmän mutta paikkoja vähemmän – niistä tultaneen käymään kilpaa. Viikkoon mahtuu yli sata pääesitystä, kurssia ja oheistapahtumaa. Suurin esitystilamme, Kuopion Musiikkikeskus on käytössämme jälleen vuonna 2019”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

 

Festivaalin ryhmämyynti  on jo käynnissä ja kuluttajaliput tulevat myyntiin 1.3.2018. Festivaalin kurssiohjelma julkaistaan 14.2.2018

Lue lisää Kuopio Tanssii ja Soin verkkosivuilta