Hiihdon hurmaa maan päällä ja alla

Hiihto on suomalaisten talvilajien ykköskastia ja sen suosio ei näytä taantumisen merkkejä. Kuopio lähialueineen ja satojen kilometrien mittaisine latuverkostoineen on harraste- ja aktiivihiihtäjän unelma. Monen muun ulkoilmalajin tavoin suksilenkkeilyn mahdollisuudet ja mukavuusaste riippuvat säästä. Savossa voi hiihtää myös maan alla.

Kuopion alueella on yli 400 kilometriä hoidettua latuverkostoa. Kun siihen lisätään lähikuntien, kuten Leppävirran, Siilinjärven, Lapinlahden ja Iisalmien ladut, päästään varmasti pitkälle yli tuhannen kilometrin. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus alueen asukkaille ja matkailijoille.

”Ohjaavana ajatuksena latuverkoston suunnittelussa Kuopion ydinalueella on ollut, että joka ovelta pääsee kymmenessä minuutissa ladulle. Kaikkialla ja kaikilla keleillä se ei tietenkään toteudu, toisilla matka on jopa lyhyempi ja toisilla hieman pidempi. Kaiken kaikkiaan verrattuna muihin suurempiin suomalaisiin kaupunkeihin, väittäisin, että Kuopiossa on ihan ydinkaupungin alueellakin ainutlaatuisen hyvin hoidettu ja pitkä latuverkosto. Puhumattakaan Tahkon laduista”, kertoo valvoja Mika Venäläinen Kuopion kaupungilta.

Helppoa ja haastavaa

Kuopiossa riittää vaihtelevaa maastoa ja niinpä latureittejäkin on tarjolla vaativuustasoltaan monenlaiseen menoon. Venäläisen mukaan aktiivihiihtäjälle ja vakavissaan kuntoaan kehittävälle on kaupungissa erinomainen mahdollisuus haastaa itseään.

”Mäkisyyden vuoksi Kuopiosta löytyy myös hyvin haastavia reittejä, kuten Puijon alue ja Jynkänvuori, joissa on varsin jyrkkäpiirteistä maastoa.”

Mäkisyyttä kompensoivat sydäntalvella avautuvat jääladut ja muut helpommat reitistöt. Kuopion ydinalueella latuverkostoa on 150 kilometriä, josta kymmeniä kilometrejä kulkee Kallaveden jäällä.

”Selkeästi suosituimpia reittejä Kuopiossa on Tervaruukin lenkki, jossa on helppoa ja kiehtovaa maastoa sekä kaksi taukomajaa matkan varrella. Jos latuverkostossamme on kehittämistä, panostaisin tulevaisuudessa enemmän juuri näihin helppoihin, harrastehiihtäjille ja perheille sopiviin osuuksiin.”

Hiihtolatu-Tahko-Golden-Resort
Tahko-Nilsiä välinen runkoreitti on valaistu klo 22 saakka.

Matkailukeskus Tahkon ympäristössä kulkevat reitistöt ja erityisesti Tahkovuori-Nilsiä väli ovat Venäläisen mukaan pääosin helppoja, myös aloittavalle hiihtäjälle sopivia reittejä. ”Tahkon reitit ovat leppoisia, erinomaisen hyvin kunnostettuja ja paljon käytettyjä.”

Latujen kehittämisessä panostetaan Venäläisen mukaan tulevana talvena Jynkänvuoren alueeseen sekä Savolanniemeä kiertävään jäälatuun.

Latukartat verkossa

Venäläinen näkee työssään aitiopaikalta, että kiinnostus hiihtoharrastusta kohtaan on kasvanut vuosien takaisesta. ”Kyllä siellä ladulla näkee sellaista hiihtäjää, joiden ei kouluaikoina voinut kuvitellakaan enää aikuisiällä suksia jalkaansa pistävän”, naurahtaa Venäläinen. ”Uskon, että osaltaan välineiden helppous kannustaa suksien hankintaan. Monia harrastesuksia ei juuri itse tarvitse voidella ja huoltaa.” 

Kun reitistöt ovat hyvin merkittyjä, matkailijatkin uskaltavat hyvin lähteä tutustumaan uusiin maastoihin.

”Kuopiossa latukartat ovat saatavilla sähköisenä ja sekin osaltaan madaltaa kynnystä vieraillekin laduille lähtemiseen. Myös latujen kunnostustilannetta pääsee seuraamaan verkossa.”

Katso tästä Kuopion, Tahkon, Siilinjärven, Leppävirran ja Iisalmen ladut >>

Aivan ensimmäisenä avautuvat vuosittain lumetettavat ensilumen ladut, joita pääsee suksimaan pienellä maksulla. Kuopion Puijolla ensilumen latu avataan suunnitelmien mukaan 11. marraskuuta ja Tahkolle jo kuukautta aiemmin, 13. lokakuuta, ennen syyslomia.

Tahko-Kids---ensilumenlatu
Tänä vuonna Tahkon ensilumenlatu avattiin jo syyslomaviikolle.

Maailman suurin kallioputki

Kuopion ja Tahkon ohella hiihdettävää latua löytyy runsain mitoin Kuopion lähikunnista. Tunnin matkan päässä pohjoisessa, Iisalmessa, suosituimmat latureitit kulkevat Paloisvuoressa, Ohenmäessä ja Sikokalliolla. Olvin kotikaupungissa hiihtämään pääsee myös aivan keskustassa järvimaisemissa, jossa kulkee Luuniemestä lähtevä rantalatu sataman ja keskustan ohitse Poroveden rantaa mukaillen. Reitin pituus on peräti 3,5 kilometriä. Satamasta reitti yhdistyy jäiden saapuessa järvenselän halki Sikokalliolle.

Vajaan tunnin matkan päässä etelässä, Leppävirralla, voi hiihtää ulkona ja sisällä. Siellä sijaitsee näet maailman suurin kallioon louhittu hiihtoputki, Vesileppiksen Hiihtoareena, joka on avoinna joka päivä ympäri vuoden. Pienellä maksulla pääsee hiihtämään ainutlaatuiseen ja avaraan kallioon louhittuun 55 000 kuution suuruiseen tunneliin, jossa hiihtokierrokselle tulee mittaa 1,1 kilometriä.

”Areenan vahvuutena verrattuna muihin hiihtoputkiin on erinomainen ilmanlaatu ja tilan avaruus, joka lisää olemisen mukavuutta ja hapekkuutta. Kovalla pohjalla on hyvä hiihtää”, kertoo hiihtoareenan toimintaa pyörittävän Leppäkerttu Oy:n toimitusjohtaja Esa Salminheimo.

Vesileppis-Ski-Arena
Vesileppiksen Hiihtoareena on avoinna ympäri vuoden.

 

Hiihtoareena tarjoaa hiihtämisen ohella myös muita elämyksiä, sillä maan alla tapahtuu paljon ympäri vuoden. ”Helmikuussa 2018 meille tulee viime vuotiseen tapaan jääveiston MM-kilpailut, jossa tehdyt teokset jäävät areenalle ihasteltavaksi kesään saakka.”

Salminheimo korostaa, että pääasiana areenalla on hiihto ja mahdollisuus lajin harrastamiseen koska vain. Vuodessa areenalla käy Salminheimon arvion mukaan noin 25 000 – 30 000 hiihtäjää. Omia suksia ei tarvitse olla mukana, sillä lähellä palvelee suksivuokraamo.

”Meillä kovinta sesonkia on alkusyksy ja –talvi, jolloin ulkoladut eivät ole vielä käytössä.”

Rohkea luonnonystävä voi toki lähteä hiihtoretkelle myös latujen ulkopuolelle. Metsäsukset kantavat umpihangessakin eikä meno ole suunniteltuun reittiin sidottu. Upeita metsiä ja maisemia Savossa riittää. Metsänkävijän kannattaa napata mukaansa kartta, kompassi, evästä, lämmikettä ja reipasta mieltä.

 

Tahkon, Kuopion, Leppävirran, Iisalmen ja Siilinjärven latukartat >>

 

Kirjoittaja: Tarja Anunti, BGMT Oy

Kuvat: Kuopio-Tahko Markkinointi Oy