Kuopion Bellanrantaan Suomen ensimmäinen paahtimo-panimo

Laadukkaista oluistaan ja kivi-paperi-sakset pelistä tuttu kuopiolainen RPS Brewing Oy aloittaa myös kahvin paahtamisen.

Kesällä perustetun RPS Coffee Roastery Oy:n tuotantotilat tulevat RPS Brewingin panimon välittömään yhteyteen Kuopion Bellanrantaan. Paahdin valmistetaan tilauksesta Saksassa ja se saapuu vuoden 2018 alkupuolella.  Tuotanto on kuitenkin alkanut jo niin sanottuna mustalaispaahtimona. Tuotantotiloja ja laitteistoa vuokrataan lappeenrantalaiselta Lehmus Roasteryltä kunnes tuotanto Kuopiossa käynnistyy. Paahtimo valmistaa aluksi kolmea eri kahvia Rock, Paper ja Scissors kategorioissa, kuten panimokin. Kohderyhmänä ovat kahvilat, ravintolat, vähittäismyymälät ja toimistot. Lisäksi niin sanotut private label -tuotteet yrityksille työllistävät paahtimoa jo nyt joulusesongin lähestyessä.

 

Tarinaa tekijöiden takana

Jo panimoa perustaessa RPS Brewingin yrittäjät haaveilivat omasta paikallisesta pienpaahtimosta. Puskaradio kuljetti viestin tuolloin Helsingissä asuvalle Jesse Parkkalille, joka oli asiasta yhteydessä ja asiaa alettiin suunnittelemaan. Jesse oli jo pidemmän aikaa suunnitellut paluumuuttoa juurilleen pääkaupunkiseudulta, jossa hän oli työskennellyt viimeiset viisi vuotta pohjoismaiden johtavassa pienpaahtimossa yrityspuolella sekä kouluttajana. Kun mukaan saatiin alunperin Pielavedeltä lähtöisin oleva Teija Lublinkhof, alkoi paletti olemaan kasassa. Teija on asunut viimeiset 20 vuotta Sambiassa kahvin parissa työskennellen. Hän on toiminut jo 10 vuotta paahtimoyrittäjänä ja kahvikouluttajana, kansainvälisten kahvikilpailuiden päätuomarina vuodesta 2009 sekä suorittanut arvostetun Coffee Quality Instituten järjestämän Q-grading tutkinnon.

 

Mikä pienpaahtimo?

100 vuotta sitten Suomi oli täynnä pienpaahtimoita ja ihmiset paahtoivat kahvinsa maaseudulla itse. Sitten keskusliikkeet tulivat ja pienpaahtimot väistyivät teollisen tuotannon tieltä. Syynä oli myös se, että kaikki pienpaahtimot myivät samaa huonolaatuista tuotetta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on kuitenkin pienpaahtimoita alkanut syntyä pikkuhiljaa lisää koko ajan kiihtyvässä tahdissa. Tämän päivän pienpaahtimoilla on tuotekin kunnossa, sillä yritykset panostavat tarjoamansa kahvin alkuperän laatuun, jäljitettävyyteen ja tuoreuteen. Suurin trendi maailmalla on tällä hetkellä eri alkuperämaakahvit ja ne tulevat olemaan myös RPS paahtimon päätuotteita.

“Pienpaahtimobuumi seuraa pienpanimobuumia ja haluamme olla Suomessa ensimmäisten joukossa tuomassa vaihtoehtoja teollisten paahtimoiden rinnalle. Olen omin silmin todistanut pääkaupunkiseudun kahvikulttuurin mullistusta viimeisen viiden vuoden aikana sekä kahvila- ja ravintolapuolella että toimistomaailmassa. Helsingin keskustasta saa nykyään etsimällä etsiä kahviloita ja ravintoloita, jotka tarjoavat perinteisiä teollisia kahvibrändejä. On panostettava kahvin laatuun ja eksklusiivisuuteen, jotta asiakas saa rahalle enemmän vastinetta. Miksi maksaa kahvikupillisesta kaksi euroa, jos paketin saa kaupasta kolmella eurolla?”, toteaa RPS:n kahvipuolen moottori Jesse Parkkali.

Uusi kuopiolainen paahtimo haluaa tulevaisuudessa kuulua isojen pienpaahtimoiden joukkoon. RPS:n laiteinvestoinnit mahdollistavat parhaimmillaan noin 200.000kg vuosituotannon. Noihin lukemiin on vielä kuopiolaisella paahtimolla matkaa, mutta tekijät halusivat panostaa tehokkaaseen tuotantoon jo nyt, jotta pystytään palvelemaan myös isompia asiakkaita tehokkaasti ja luotettavasti heti alusta alkaen. Näin myös mahdollistetaan kasvu ja ihmisten työllistäminen seuraavien vuosien aikana. Liikkeelle lähdetään siis paljolti samoin tavoittein kuin panimokin.

Oluen ja kahvin yhdistelmiä

Tuoreus, laadukkaat raaka-aineet ja käsityöläisyys liittyvät kaikki olennaisesti sekä pienpanimon että -paahtimon toimintaan. Kun nämä asiat laittaa yhteen, voidaan tuottaa poikkeuksellisia oluen ja kahvin yhdistelmiä.

“Kahvioluita on nähty jo jonkin aikaa myös Suomen markkinoilla. Myös me haluamme yhdistää nämä kaksi juomaa, mutta ehkä hieman uudemmasta tulokulmasta. Lisäksi panimolaitteistomme mahdollistaa maailmalla jo paikkansa vakiinnuttaneiden kylmäuutettujen kahvijuomien eli “cold brewin coffeen” tehokkaan tuotannon,” vinkkaa RPS Brewingin panimomestari Aki Railanmaa.

Bellanrannassa on vieraillut viimeisen puolen vuoden aikana paljon yrityksiä, opiskelijaryhmiä ja kaveriporukoita tastingeissa ja panimovierailuilla. Suomalaiset juovat kahvia maailmassa eniten väkilukuun suhteutettuna, mutta harva ymmärtää kuinka paljon työtä sen eteen tehdään alkuperämaissa, ennen kuin se voidaan lähettää eteenpäin paahdettavaksi loppukuluttajaa varten. “Mahtavaa että pääsemme jakamaan tietoisuutta ja ennen kaikkea makuja nyt myös kahvista jälleenmyyjien, koulutuksien ja tastingien kautta”, iloitsee panimon toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen.

www.rpsbrewing.fi

 

Kaikki uutiset >>