Valmismatkalaki muuttuu 2018

Valmismatkoja ja matkailuyritysten paketoimia matkapalveluja koskevat säännökset muuttuvat vuonna 2018 koko EU-alueella ja lain piiriin tulee selkeästi entistä suurempi joukko yrityksiä. Uusi laki koskee matkapalveluja tarjoavan yrityksen etukäteen kokoamien matkapakettien lisäksi esimerkiksi sellaisia matkapaketteja, jotka matkustaja itse kokoaa elinkeinonharjoittajan verkkosivujen kautta tekemällä erilliset sopimukset eri palveluntarjoajien kanssa.

Periaatteessa lähes kaikki majoitukseen yhdistetyt palvelut tulevat muodostamaan uuden lain alaisen matkapaketin, jos yhdistetty palvelu on merkittävä ja pakettia markkinoidaan liitetyllä palvelulla, kuten esimerkiksi golf- tai teatteripaketti. Matkailupalveluja tarjoavien elinkeinonharjoittajien tiedonantovelvollisuudet lisääntyvät ja vahingonkorvausvastuu muuttuu tietyissä tapauksissa tuottamuksesta riippumattomaksi.

Laki tulee voimaan 1.8.2018 ja siirtymaikaa on kesäkuun loppuun. Tämä lakiuudistus on asia, johon KAIKKIEN matkailualan toimijoiden on syytä tutustua. Asian tiimoilta on onneksi tiedossa kaksi koulutusta, joihin on suositeltavaa osallistua. Koulutukset marraskuussa:

  • Savonia AMK järjestää 1.11.2017 Tahkolla koulutuksen aiheesta. Kouluttajana toimii MaRan lakimies Sami Hämäläinen. Koulutus on Tahkon tapahtumahankkeen myötä ilmainen. Lisätietoja koulutuksesta tulee piakkoin, mutta nyt voi jo ilmoittautua ja kysyä lisää Tiina Kuosmaselta: tiina.kuosmanen@savonia.fi.
  • Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL) järjestää koulutuksen aiheesta 13.11.2017 klo 13-16 Scandic Kuopiossa. Kouluttajina toimivat SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson. Koulutuksen hinta SMALin jäsenille 60 euroa (alv 24 %) ja ei-jäsenille 120 euroa (+alv 24 %). Lisätietoja koulutuksesta: jenni.kemppainen@smal.fi. LINKKI: ilmoittautuminen SMALin koulutukseen