Neljä salattua helmeä Kuopiosta

Ilmiselvien käyntikohteisen rinnalla Kuopion alue on pullollaan pikkuisen piiloteltuja ja yllättäviä aarteita, joita sopii hyvällä syyllä tituleerata ainutlaatuisiksi kulttuurikokemuksiksi ja -kohteiksi.

 

Kalakukko_Hanna-Partanen-kuopio
Perinteikästä.

Hanna Partasen kalakukkoleipomo

Harva asia on niin ilmiselvän kuopiolaista kuin kalakukko. Ja sehän on tietenkin Partasen kukko. Kukon syöminen kuuluu savolaiseen yleisivistykseen, joten jos todella haluat päästä kiinni kuopiolaiseen sielun- ja ruumiinelämään, osta kukko. Niitä löytyy muun muassa Hanna Partasen kalakukkoleipomosta, joka muuten sijaitsee vain parin korttelin päässä Kuopion torilta ( Kasarmikatu 15 ). Leipomo onkin toiminut samalla paikalla vuodesta 1930 saakka, eli se on vaatimattomasti myös Suomen vanhin kalakukkoleipomo. Tämä on perinnettä.

 

Pussauskoppi Kuopion Matkustajasatamassa.
#pussauskoppi #kuopio #kuopiotahko

Sataman pussauskoppi

Kuopion satama on paikka, jossa voi haistella Kallaveden tuulia, nautiskella savolaisesta elämänmenosta – ja pussailla. Kyllä. Siellä on nimittäin ihan vain pussaamista varten tarkoitettu koppi, joka sulattaa kyynisemmänkin sydämen. Kyllähän siellä on suorastaan välttämätöntä käydä suukottamassa seuralaista ja nykymenoon kuuluu tietenkin pusukuvan jako kaikilla käytössä olevilla sosiaalisen median kanavilla. Pussauskoppi löytyy osoitteesta Kauppakatu 1, sieltä Roll Risteilyjen laivojen edustalta.

Tukkilaisesitys
Tukkilaisesitykset Jätkänkämpällä kesällä perinne- ja savusaunailtojen yhteydessä.

Rauhalahden Jätkänkämppä

Kylpylähotelli Rauhalahteen kuuluva Jätkänkämppä edustaa savolaista paikalliskulttuuria perinteisimmillään. Se on myös paikka, joka tarjoaa takuulla arjesta poikkeavaa koettavaa ja nähtävää kaikenikäisille kävijöille. Jätkänkämppä ja sen savusauna ovat tiistaisin ympäri vuoden ja kesällä myös torstaisin jokaisen matkailijan käytössä. Ohjelmaan kuuluu tietenkin pulahdus Kallavedessä ja kämppäateria suomalaisen hanurimusiikin tahdissa sekä tukkilaisestys. Osoite on Katiskaniementie 8.

 

Pikkupietarintorikuja
Torikuja on täynnä ihania pieniä putiikkeja.

Pikku-Pietarin torikuja

Pikku-Pietarin torikuja on niin keskellä kaupunkia ja niin aito kuja, että se jää pienuudessaan herkästi huomaamatta. Sitä ei kuitenkaan kannata sivuuttaa, sillä kyseessä on ainutlaatuinen oma ja sellaisenaan suuri miljöönsä täynnä käsityöläisten putiikkeja. Tarjolla on myös tallikahvilan herkkuja ja taidetta. Torikuja on kesäkuun alusta alkaen avoinna maanantaista lauantaihin, osoite Hatsalankatu 24.

 

Kirjoittaja: Tarja Anunti, Taustamarkkinat Oy

Lue lisää tarinoita Kuopio-Tahko blogista >>