Tahko – retkeilijän paratiisi

Tahkolla luonto on läsnä ja lähellä kaikkialla. Loma-aluetta kiertää kaunis ja polveileva Syväri-järvi satoine saarineen. Tahkovuori on kiipeämisen arvoinen näköalapaikka kesän keskellä.

Tahkon reitistöt tarjoavat maalla, metsässä ja järvellä loputtomasti vaihtoehtoja luonnossa liikkujille olipa kulkupelinä sitten omat jalat, pyörä tai vaikkapa kajakki. Tasoa löytyy jokaiselle kuntoilijalle sopivasti, sillä alueella on jyrkkiä mäkiä ja toisaalta sopivan tasaista maastoa leppoisampaan liikkumiseen.

Huutavanholman helmi

Kävelijälle sopivia reittejä lähtee useita Tahkon keskuksesta. Huutavanholman lehtoalue sekä sen läpi kulkeva luontopolku on yksi alueen kauneimmista ja kokonaisuudessaan ainutlaatuinen luonnonmuodostelma. Siellä saa hiljentyä kuuntelemaan rotkon läpi kulkevan puron solinaa ja unohtua luonnonhelmaan. Polku lähtee aivan rinnealueen parkkipaikan tuntumasta. Lyhyelle reitille voi lähteä koko perhe vauvasta vaariin.

Kovin huonojalkaiselle reitti ei kuitenkaan sovellu vaikeakulkuisten kohtiensa vuoksi. Ylämäkeä pelkäämätön kiipeää polulta Tahkovuoren huipulle saakka. Matkan varrella on myös kaunis nuotiopaikka rinteessä. Mukaan kannattaa varata omat tulentekovälineet.

Huutavanholman lehtojensuojelualueen läpi kulkee mukava patikointireitti.
Huutavanholman lehtojensuojelualueen läpi kulkee mukava patikointireitti.

Pyörällä vuorenhuipulle

Suosiotaan nostava maastopyöräily on myös alueella huomioitu ja reittejä löytyy kaiken kuntoisille fillaroijille. Haastetta tuovat jyrkät mäkinousut ja korkeuserot. Yksi suosituimmista reiteistä lienee Tahkon kierto ( Rahasmäen kierros ) jolle tulee matkaa noin 20 kilometriä ja haastetta moninkertaisesti reippaiden nousujen vuoksi. Tahkon retkeilyreitit merkattiin kokonaisuudessaan syksyllä 2016 ja siinä yhteydessä maastoon ja uusiin karttohin merkattiin viisi eripituista runkoreittiä, joita voi toki pätkiä myös lyhyempiin osiin.

Saman reitin voi kulkea niin pyörällä, jalan kuin vaikkapa sauvakävellen. Saattaapa vastaan tulla joku hevoskyytiläinenkin. Tahkovuoren huipulle pääsee kulkemaan myös autolla tai tuolihissillä, jos mielii aloittaa liikkumisen suoraan huipulta.

Tahkon ympäristössä riittää erilaisista haasteista kiinnostuneille paljon erilaisia maastopyöräreittejä.
Tahkon ympäristössä riittää erilaisista haasteista kiinnostuneille paljon erilaisia maastopyöräreittejä.
Alamäkipyöräilijä tuolihississä Tahkolla
Tahkon laelle pääsee myös tuolihissillä. Tämän ovat hoksanneet myös alamäkipyöräilijät, joille Tahko on oiva treenipaikka.

Kätkö kateissa

Maailmanlaajuisesti suosiotaan kasvattava kätköjenpiilotuspeli geokätköily on rantautunut myös Tahkolle. Alueella on kymmenkunta kätköä, joiden oheen on jemmattu myös kivaa tietoutta luonnosta ja luontokohteista.

Kätköjen etsiminen ja löytäminen on loistava kokoperheen luontoaktiviteetti Tahkolla. Kätköistä löytyy lisätietoa ja kätkökuvaukset geokätköilyn kansainväliseltä verkkosivulta (www.geocaching.org).

Tahkolla on paljon tutkittavaa. Geokätköt ovat mielenkiintoisissa paikoissa. Mukana on helppoja sekä vaativia kätköympäristöjä.
Tahkolla on paljon tutkittavaa. Geokätköt ovat mielenkiintoisissa paikoissa. Mukana on helppoja sekä vaativia kätköympäristöjä.

 Näkökulmaa etsimässä

Jos mieli halajaa hieman Tahkovuorta kauemmas patikoimaan, tarjoavat pienen automatkan päässä olevat Kinahmin huippu ja kauniista maisemistaan valtakunnallisestikin kuulu Pisan luonnonsuojelualue tarjoavat lisäelämyksiä luonnonystävälle.

Kinahmi on lähes yhtä korkea kuin Tahkovuori ja avaa niinikään huimat näkymät ympäröivään maisemaan. Sen laella kulkee luontopolku, jossa voi liikkua jalan, pyörällä tai hevosella.

Pisan retkeilyreitillä sijaitsevasta näköalatornista aukeaa huimat maisemat.
Pisan retkeilyreitillä sijaitsevasta näköalatornista aukeaa huimat maisemat.

 

Kirjoittaja: Tarja Anunti, Taustamarkkinat Oy

Muualla aiheesta: Tahkon verkkosivut (tahko.com)

 

Mediamapsin tuottamia, uusia retkeilykarttoja on jaossa kaikissa Tahkon alueen yrityksissä.